«

»

Kasvirág, alias Echinacea

Itt van az ősz, itt van újra, s szép, csak kezd hűvösödni. A  gyerekek pedig (újra) közösségbe mennek, és szinte óhatatlan hogy fertőző légúti betegséggel találkozzunk. Mit tehetünk, hogy ha el is kapunk egy kórságot, hamar kikerüljünk belőle?

A kasvirág  (Echinacea) nemzetség több faját is használják a gyógyászatban. Az észak-amerikai indiánok a kasvirágot sebek, harapások, csípések kezelésére használták, később az amerikaiak fertőzéses kórképek kezelésére alkalmazták. A huszadik században az antibiotikumok miatt csökkent a kereslet irántuk, majd amikor német kutatók kimutatták immunstimuláns hatását, megint celeb lett.  Észak-Amerikában az E. angustifolia, és E. pallida, mifelénk pedig az E. purpurea honos.

Az echinacea kivonata fokozza az úgynevezett falósejtek aktivitását, valamint vírusellenes, baktériumellenes, gombaellenes hatóanyagai is vannak.  Bizonyos származékai gátolják a hialuronidáz enzimet, ezzel magyarázható a kasvirág sebgyógyulást serkentő hatása. Nem csak kémcsőben, hanem embereken végzett vizsgálatokban is kimutatták hatásosságát. Akkor hatásosak megfázás, felső légúti betegségek esetén az echinaceakivonatok, ha a betegség kezdetén kezdjük szedni. Ez esetben gyorsítja a betegség lefolyását és enyhébbek lesznek a tünetek. A vizsgálatok többsége szerint a tartós, megelőzést célzó echinacea-szedés nem indokolt, mert nem csökkenti a légúti megbetegedés kockázatát.

Az észak-amerikai fajok gyökerének kivonatát, valamint az E. purpurea herbájának présnedvét alkalmazzák.  Mivel a gyulladáscsökkentő és immunstimuláns hatás helyileg is kialakul, előnyös lehet torokgyulladás esetén szopogatós tablettaként alkalmazni. A kasvirág-kezelés maximális időtartama nyolc hét. Külsőleg nehezen gyógyuló sebek és fekélyek kezelésére is alkalmazható, de azért ezt célszerű orvossal megbeszélni, nem biztos, hogy érdemes mindenfélét belekenni az ilyen sebekbe.

Értelemszerűen, mivel a kasvirág az immunrendszert serkenti, az eleve túlműködő immunrendszer, azaz különféle autoimmun betegségeknél használata ellenjavallt, mert a kórkép fellángolását okozhatja. Ellenjavallt még: AIDS, szklerózis multiplex, leukémia, TBC és kollagénbetegségek fennállása valamint szervátültetés esetén is.

Szerző: Ipolyi-Topál Gitta

Szia! Gitta vagyok, a HáziorvosBlog szülőanyja, orvos, önjelölt egészségkultúra-fejlesztő. Ez a blog azért jött létre, hogy közérthetően adjon át az egészségeddel kapcsolatos információkat. Kövesd Facebookon is!

3 comments

3 pings

 1. Fekete Rita

  Kedves Doktornő,
  Elöször is nagyon tetszik a honlap, de a szavazatot nem tudtam ladni, mert az a honlap ahol szavazni kellene elég lassú és a gépem felmondta a szolgálatot akárhányszor is probáltam :-(
  A kérdésem: A kasvirág kivonatát gyerekek esetében is lehet alkalmazni, valahol olvastam, hogy nem ajálják. Ha lehet akkor milyen formában? (tea, cseppek stb.)
  Rita

 2. Pipís József

  Kedves Doktornő!

  A cikkben azt írja, hogy előnyös lehet torokgyulladás esetén szopogatós tablettában alkalmazni. A következő mondatban viszont óv attól, hogy mindenfélét (így az ecinacea kivonatot is) belekenjünk a nehezen gyógyuló, fekélyes sebekbe külsőleg. Nem ellentmondás ez? A szer jó lehet a torokgyulladás sokkal érzékenyebb területen lévő nehezen gyógyuló, esetleg fekélyes sebeire, de nem biztos hogy jó a bőrön kialakult ehhez hasonlókra? Mi a különbség a torok javára? A kamillatea esetében ezt például még nem hallottam, hiszen ott a bőrön lévő sebekre is borogatással, meg a torok/szájüregi gyulladásokra öblögetéssel is használjuk.

  Tisztelettel: Pipís József

  1. gitta

   Kedves József,
   azt írtam, hogy alkalmazható sebekre (“külsőleg nehezen gyógyuló sebek és fekélyek kezelésére is alkalmazható”) csakhogy ezt orvossal együtt érdemes megtervezni, mert a sebek és fekélyek be nem gyógyulásának rendszerint belgyógyászati oka is van (legtöbbször cukorbetegség) valamint nagyon gyakran ezek a sebek olyan baktériumokkal is be vannak már fertőzve, amikre nem biztos, hogy elég az echinacea, szakember tud segíteni a kezelésükben.
   Szóval nincs ellentmondás, csak elkerülte a figyelmét egy félmondat.

 1. Kósza gondolatok influenza alkalmából | HáziorvosBlog

  […] Ezt csak nagyon halványan írom, mert általában ellenérzéseket vált ki. De: specifikus védelem nincsen az influenza ellen. A C-vitamin sokak szerint beválik, a tudomány szerint kérdéses, nincs erre egyértelmű bizonyíték. A kasvirágról (echinacea) bizonyított, hogy megelőzésre nem alkalmas, hanem ha valaki a tünetek megjelenése után szedni kezdi, csökkentheti a betegség időtartamát és a tünetek erősségét. (Részletesebben a kasvirágról) […]

 2. Kell-e erősíteni az immunrendszert? | HáziorvosBlog

  […] támogathatjuk az immunrendszert. Felső légúti betegségek esetén a kasvirágról (echinacea) tudjuk, hogy rövidíti és enyhíti a betegség lefolyását, ha a tünetek […]

 3. Házi Praktikák aftára | HáziorvosBlog

  […] kasvirág (echinacea) szopogatós tabletta. A kasvirág bizonyított immunmoduláns hatással rendelkezik, helyi alkalmazásban is. […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Az alábbi HTML kódok használhatóak: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Read previous post:
Kotyvalékok jó pénzért

Két napja volt a híradóban, hogy a Szegedi Egyetemen tíz potencianövelőnek kikiáltott szert vizsgáltak meg, és abból nyolc olyasmit tartalmazott,...

Close