«

»

Koleszterincsökkentés növényekkel

Minap érkezett hozzám egy kérdés

Anyukám szeretné, ha ránéznél a vérképére, mert a doki gyógyszert írt neki koleszterint szint csökkentésre (rosuvastatin 20 mg) a kérdése, hogy nincs e véletlen valami más módja a csökkentésnek?

Történetesen ezt az anyukát személyesen is ismerem, vékony, energikus, ötven körüli, nemdohányzó, semmilyen egyéb – az érelmeszesedés szempontjából jelentős- rizikófaktorral nem rendelkező hölgy, és a koleszterinszintje sem volt annyira drámai. Ilyen esetekben én megengedőbb szoktam lenni, tényleg nem lövök azonnal sztatinnal.

Mindig először az életmódhoz érdemes „hozzányúlni”.

1) fontos a mozgás, bármilyen sport, de középkorú, addig nem sportoló nőnél a napi szintű intenzív séta is tökéletes kezdet.

2) célszerű összességében változtatni az étkezési szokásokon. Ha esetleg addig nem így volt, napi többszöri étkezés, úgynevezett mediterrán diéta, vagyis teljes kiőrlésű pékáruk, durum tészta, a szokásosnál több tengeri hal, naponta friss zöldség vagy gyümölcs, mindenféle tejtermék, hüvelyesek, kevéske vörösbor fogyasztása javasolt.

Ezek után jöhetnek a természetes kezelési módszerek. Figyelem! Senkit sem buzdítok arra, hogy a sztatinját elhagyja, és teljesen áttérjen az alábbiakra! Mindenkinek az egyéni rizikófaktorait kell figyelembe venni! A koleszterincsökkentő gyógyszerek MELLETT is elkezdhető bármelyik, és a laborok alapján lehet a dózison módosítani orvos egyetértésével.

Diákcsemege :)

A mandula, mogyoró, dió, kesudió, pisztácia, mind csökkentik a koleszterinszintet, ráadásul kiváló rostforrások.  Az FDA* szerint napi egy marék olajosmag csökkenti a szív- érrendszeri halálozás rizikóját.

Fokhagyma

A fokhagymának többféle hatóanyaga van, de legjelentősebb az alliin, mely allicinné alakul. Ha lehet választani a kivonatok, illóolajok, a szárított fokhagymapor és a natúr fokhagyma között, akkor az utóbbi kettőt válasszuk, mert abban benne marad minden hatóanyag, függetlenül attól, hogy vízoldékony, vagy zsíroldékony.

Csökkenti a koleszterinszintet, sőt, állatkísérletben az erek falán már kialakult meszes plakk méretét is csökkentette, embereken végzett vizsgálatban a plakk növekedését lassította. Antioxidáns, csökkenti a vérnyomást, és gátolja a vérlemezkék összetapadását is. A koleszterincsökkentés mértéke kb. 10 százalék. Vagyis ha valaki 6-os koleszterinre elkezdi szedni, lemehet 5,4-re, ami már majdnem normális. Már gyógyszert szedő betegeknek is hatékony kiegészítő kezelés.

Figyelem! befolyásolja a véralvadásban szereplő vegyületek mennyiségét, ezért műtét előtt nem javasolt nagy mennyiségben szedni, Syncumart vagy Marfarint szedőknek pedig nem ajánlott, hiszen a gyógyszerük pontos beállítása életfontosságú.

fokhagymaArticsóka

Kémiailag a levelet ismerjük jobban. Többféle hatóanyagot tartalmaz, egyik legjelentősebb a cinarin (de ha kivonjuk a tiszta cinarint, az nem lesz önmagában olyan hatásos, mint az articsóka egész kivonata). A virágot kevésbé ismerjük, de az biztos, hogy vannak benne antioxidánsok, flavonoidszármazékok, a cinarin viszont kb. feleakkora mennyiségben van meg a virágban, mint a levélben.

Többféle jótékony hatása bizonyított. Antioxidáns, így védi a sejtmembránt, és sejttenyészeten és állatkísérletekben is bizonyítottan májsejtvédő hatású. Azáltal, hogy fokozza az epetermelést és ürülést, csökkenti a különféle emésztési panaszokat (puffadás, hasi görcsök). Nemcsak az epetermelésre kifejtett hatásával éri el mindezt, hanem simaizomgörcs-oldó és feltehetőleg gyomornedv-elválasztást fokozó hatásán keresztül is.

És ami miatt mi most emlegetjük: csökkenti a koleszterintermelődést, a „rossz”-koleszterin szintjét csökkenti, a HDL-, avagy a „jó” koleszterin szintjét meg 5-10 százalékkal növeli.

Úgy tisztességes, hogy megmutassam a Cochrane együttműködés adatait is, vagyis az összes eddigi articsókával végzett klinikai vizsgálat alapján levont következtetést: Összesen 262 betegen vizsgálták az articsóka hatását, 4,8 illetve 18,5 százalékos koleszterinszint-csökkentést tapasztaltak, kissé hiányosan dokumentált vizsgálatokban. Vagyis: nagyjából rendben van, de nem önmagában, és nem egekben levő koleszterinszintek esetén.

Figyelem! Epekövesség esetén fokozott óvatosság szükséges, mert egy jó adag articsóka(kivonat) úgy meg tudja lódítani az epét, hogy egy kisebb kő beékelődhet az epehólyag kijáratába, és az bizony kemény kínokkal járhat. Ismert kamilla-, körömvirág-, árnikaallergia esetén szóba jön a keresztallergia, ilyenkor nem javasolt az articsóka szedése.

Vörös rizs?

A vörös rizsről a Ködpiszkálón olvashattok részletesebben, itt most annyit említenék, hogy gyakorlatilag a lovasztatin nevű hatóanyag van benne, amit a rizs vörösségét adó gombafaj termel. Tehát, aki áttér sztatinról vörös rizsre, „mert az természetes”, tudjon róla, hogy egy forgalomból kivont, izomfájdalmakat okozó, hatóanyagot eszik.

Ui: rengeteg mindenről lehetne írni a témában, kérlek ne kérjétek rajtam számon a hiányosságokat, ez csak egy blogposzt. Ha lesz rá igény, összeállítok egy teljesebb anyagot a vérzsír-csökkentésről. Addig is iratkozzatok fel a hírlevélre itt —->>>>

*FDA: Food and Drug Administration – az USA legfőbb szabályozó szerve ami az étrend-kiegészítőket és gyógyszereket illeti.

Források:
Csupor Dezső Fitoterápia jegyzet (JATEPress)
Cochrane Library
Pubmed.com
WebMD.com

Szerző: Ipolyi-Topál Gitta

Szia! Gitta vagyok, a HáziorvosBlog szülőanyja, orvos, önjelölt egészségkultúra-fejlesztő. Ez a blog azért jött létre, hogy közérthetően adjon át az egészségeddel kapcsolatos információkat. Kövesd Facebookon is!

GYERE TANFOLYAMRA!: → jobbulast.com

Szólj hozzá!

hozzászólás

Amikor üzenetet hagysz, figyelj arra, hogy egészségügyi adataid érzékeny adatok. Sürgősségi helyzetben ne itt üzenj!

Az email címet nem tesszük közzé. A kitöltendő mezőket * jelöli.

Az alábbi HTML kódok használhatóak: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Read previous post:
B, mint börtön

Ki ne kapott volna már kéretlen e-maileket csodamódszerekről? Ezek közül egyik klasszikus a B17-vitaminról, vagyis sárgabarackmag-kivonatról szóló, mivel egyesek rákellenes...

Close