«

»

Megnyalintod a csecsemőddel az abszintot?

Egy barátnőm hívott, hogy adja-e tovább a Sinupret cseppeket a féléves babájának. Meghökkenve olvastam el a Pharmindexben az alkalmazási előiratot:

„A gyógyszerkészítmény 19 -%V/V alkoholt, azaz 50 csepp 0,51 g alkoholt tartalmaz, amely megfelel 13 ml sörnek vagy 5 ml bornak. Alkoholbetegek számára a készítmény alkalmazása ártalmas. (…)
Kisgyermekeknek naponta 3×15 csepp, csecsemőknek naponta 3×10 csepp.”

Hogy micsodaaa?

Csupor Dezső kollégámtól (Szegedi Egyetem, Farmakognóziai Tanszék) meg is kaptam gyorsan az állásfoglalást az alkoholtartalmú gyógynövényi készítmények gyermekeknek való adagolásáról. (Az anyag 2010-es, azóta nem foglalkoztak a témával.)

A helyzet a következő: a gyógynövényi készítmények sokféleképpen készülhetnek, kivonószernek nevezzük azt, amivel a gyártó ráveszi a hatóanyagot, hogy jöjjön ki a növényből. Amikor teát készítesz, a kivonószer a víz. De ez lehet alkohol (etanol) is. A közkedvelt köhögés elleni cseppeknél a kivonószer 59 százalékos alkohol, a kész áru további vízzel való hígítás miatt már „csak” 19 százalék alkoholtartalmú.

Milyen kérdéseket vet fel mindez?

A European Medicines Agency Gyógynövényi Készítmények Bizottsága szerint a készítmények alkoholtartalma aggodalomra ad okot mind rövid távú, mind hosszú távú kezelés esetén. Ráadásul e gyógyszerek recept nélkül kaphatók, vagyis kimarad a szakember kontrollja, és éppen a szabad elérhetőség miatt, akár több alkoholtartalmú gyógynövényi szert is kaphat a gyermek egyidejűleg.

Míg az FDA (Élelmiszer és Gyógyszerhatóság, USA) az Amerikai Gyermekgyógyász Akadémia ajánlásai alapján részletes útmutatót adott ki a témában, Európában hiányzik az egységes szabályozás. Az Európai Bizottság felvetette már a problémát, és foglalkozott is azzal, hogy a gyermekek alkoholfogyasztása (valamint a szoptató anyák alkoholfogyasztása) hátrányosan befolyásolhatja a csecsemő pszichomotoros fejlődését, a gyógynövényi készítményekkel kapcsolatosan egységes törvényi szabályozás még nincs.

Az alkohol hatása a gyermekekre

Természetesen nincs olyan kísérlet, ami az alkohol hatását vizsgálná gyerekeken, hiszen etikátlan lenne ilyet szervezni. Ami eredményünk van ezzel kapcsolatban, azt gyermekek véletlen alkoholmérgezéses baleseteiből, valamint felnőtteken és állatokon kapott eredményekből következtették. A hosszú távú alkoholadagolás idegrendszerre gyakorolt következményeit pedig alkoholfüggő anyák csecsemőin lehet megfigyelni.

Az alkoholmérgezés tünetei hasonlóak a felnőttekéhez, csak súlyosabbak lehetnek. Úgy becsülik, 0.3-0.4 ml/kg (tehát pl. tíz kilós csecsemőnél 3 g) tiszta alkohol okoz akut alkoholmérgezéses tüneteket, enyhébb tünetek, pl. szédülés már kisebb mennyiségeknél jelentkezhetnek. Felnőtteknél a 3 ezrelékes véralkohol-szint jelent életveszélyt, az alkoholmérgezést szenvedett gyermekeknél azonban 1 ezreléknél már ötven százalékos volt a halálozás. (Valószínűleg ez az alkoholmérgezés következtében fellépő komolyabb vércukorszint-csökkenéshez, hipoglikémiás kómához köthető.)
De nemcsak az alkohol anyagcserére gyakorolt hatása rejt veszélyeket: köztudott, hogy nem mindig az ittasság, hanem a miatta elszenvedett baleset, trauma következtében kerülnek kórházba az alkoholfogyasztók. Emiatt a bizottság azt javasolja, hogy a készítmények alkoholtartalma csak akkora legyen, amely nem befolyásolja a gyermekek figyelmét, mozgáskoordinációját.

A bizottság a következő javaslatokat teszi:

 • gyermekeknek csak jó okkal szabad alkoholtartalmú készítményt adni, újszülötteknek és kisgyermekeknek pedig egyáltalán nem, csak és kizárólag ha muszáj. (Ebből következik, hogy ha ezerféle köptető van a piacon, akkor ne az alkoholosat adjuk már…)
 • lehetőleg ne adjunk kétféle alkoholos készítményt a gyermeknek
 • az adagolást be kell tartani, a két adag közti szünet legalább 4 óra legyen
 • a kezelés időtartama a lehető legrövidebb legyen
 • gyermekgyógyászati alkalmazásra lehetőleg alkohol nélküli készítményeket kell piacra dobni
 • 0.125 g/l feletti véralkohol szint veszélyes lehet, ezért olyan készítményeket kell alkotni, melyeknek egyetlen adagja nem emeli ennél jobban a véralkoholszintet
 • 30 grammnál több alkoholt tartalmazó készítményeket gyermekzáras csomagolásba kell tenni
 • az alkoholtartalomnak jól kell látszani a csomagoláson
 • mivel az alkohol egy sor másik gyógyszer felszívódását és lebontását befolyásolja, az egyidejű gyógyszerszedést mindig figyelembe kell venni

De ezek csak ajánlások, törvény nincs, és sajnos az a tapasztalat, hogy ki is adják csecsemőnek ezeket a szereket. A tanulság: mindig olvassatok címkét!

Részletes irodalomjegyzék itt, az eredeti anyag végén található: http://www.ema.europa.eu/docs/en_GB/document_library/Scientific_guideline/2010/02/WC500070331.pdf

 

 

Szerző: Ipolyi-Topál Gitta

Szia! Gitta vagyok, a HáziorvosBlog szülőanyja, orvos, önjelölt egészségkultúra-fejlesztő. Ez a blog azért jött létre, hogy közérthetően adjon át az egészségeddel kapcsolatos információkat. Kövesd Facebookon is!

1 comment

 1. Dr Balu

  Ez oltári faszság, már ne haragudj! Egyébként egy kérdés a “szakember” kontrollal kapcsolatban. A patikában árult OTC készítmények (de sok esetben a vényre kaphatóak) mellé mennyire jár patikusi tájékoztató? Esetleg nagy nehezen kérdésre, de a lényeg a profit. Az, hogy eladják. sok esetben a drágább készítményt! A Sinupret -re visszatérve, pedig egy egyszerű kérdés – ha az a pici alkohol annyira káros, akkor javaslod inkább az opiatok vagy egyéb szintetikus készítmények alkalmazását?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Az alábbi HTML kódok használhatóak: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Read previous post:
A kiscsizmák

Ömlik a csapból is, hogy járni kell szűrésre, mindenki járjon szűrésre, tessék járni szűrésre. Én is tudtam mindig, hogy járni...

Close