«

»

Növényi nyugtatók

Több mint száz éve jelentek meg a barbiturátok, mint első szintetikus altató-nyugtató szerek, majd le is áldozott a korszakuk. Most az úgynevezett benzodiazepinek, és az azokból továbbfejlesztett szorongásoldó szerek korszakát éljük. (Hátha így ismerősebb: Xanax, Frontin és a társaik.) Egyébként is járványszerű a nyugati civilizációban a lelki betegségek, terheltségek elszaporodása, most meg aztán még válság is van. A magyar való pedig alighanem csak kedvez a szorongás kialakulásának.

Ráadásul mifelénk az is dívik, hogy egyszerűbb bogyókkal megoldani (inkább elmaszatolni) az effajta gondokat, ahelyett, hogy megőriznénk és átadnánk egy olyan értékrendet, amely megőriz a szorongás és a félelmek kialakulásától. Hogy mást ne mondjak, legalább a normális családot, mint olyat. (Hűség? bizalom?) Na, de nem prédikálok.

A legismertebb nyugtató hatású gyógynövények a komló, a macskagyökér, a citromfű és a levendula, és nemrég bejött  golgotavirág. Ezek hatékonyságát nemcsak az évszázados laikus és orvosi megfigyelések támasztják alá, hanem mostmár egyre több modern vizsgálat is. A szintetikus készítmények rendszerint egy hatóanyagot tartalmaznak, míg a gyógynövényi készítmények jelentős része kombinációs, és az egyes összetevők egymást segítő hatásának (szinergizmus) is jelentősége van. A növényi nyugtatók a szorongást oldják, nem altató-nyugtató (szedato-hipnotikus) hatásúak. Hatásuk mérsékeltebb és lassabban alakul ki, mint a mesterséges szereké, ezért akut súlyos esetben nem alkalmazhatók. Nem figyeltek meg egyik növényi szernél sem toleranciát (egyre nagyobb adagra való igény) sem függőséget.

Citromfű – emésztőszervi panaszokra is

A feszült idegállapot gyakran társul görcsös hasfájással, puffadással, és az ilyen tünetek enyhítésében a szorongásoldó hatáson túl is van szerepe a citromfűnek és a levendulának. Ha teaként fogyasztjuk ezeket a növényeket, még maga  teakészítés és elkortyolgatás ceremóniája is szorongásoldó lehet. Miért ne használjuk ki ezt a placebóhatást?

Az alábbi táblázat

azt mutatja, hogy a növénynek mely részét használjuk, és mekkora az egyszeri dózisa:

macskagyökér gyökér 2-3 gr.
komló termős virágzat 0,5 gr.
levendula virág 1-2 gr. vagy 1-4 csepp illóolaj
golgotavirág hajtás 1,5-4,5 gr.
citromfű levél 1,5-4,5 gr

Léteznek tabletták, drazsék, cseppek, teakeverékek különböző megbízható gyártóktól, de egyrészt lusta vagyok bepötyögni, másrészt az árnyékát is szeretném elkerülni annak a gyanúnak, hogy bármelyik forgalmazásában érdekelt lennék .

Szerző: Ipolyi-Topál Gitta

Szia! Gitta vagyok, a HáziorvosBlog szülőanyja, orvos, önjelölt egészségkultúra-fejlesztő. Ez a blog azért jött létre, hogy közérthetően adjon át az egészségeddel kapcsolatos információkat. Kövesd Facebookon is!

GYERE TANFOLYAMRA!: → jobbulast.com

Szólj hozzá!

hozzászólás

1 ping

  1. Búfelejtő orbáncfű | HáziorvosBlog

    […] már a szorongásoldó gyógynövényekről, és többen hiányolták közülük az orbáncfüvet. Az orbáncfüvet azonban főként […]

Amikor üzenetet hagysz, figyelj arra, hogy egészségügyi adataid érzékeny adatok. Sürgősségi helyzetben ne itt üzenj!

Az email címet nem tesszük közzé. A kitöltendő mezőket * jelöli.

Az alábbi HTML kódok használhatóak: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Read previous post:
Gerinctelenek NE olvassák el :)

Akkor tehát, ahogyan ígértem az előző hátas posztban, ma megmentjük a hátunkat. Nemcsak a gyerekeknek, az elgémberedett felnőtteknek is javasolható...

Close