«

»

Palántázható az Év Gyógynövénye!

Görcsoldó, vírusölő, nyugtató hatású, fűszereskertben és balkonon is megélő növényt választott idén az év gyógynövényének a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztálya.

A Melissa officinalis, magyar nevén orvosi citromfű, Kis-Ázsiában és a Földközi-tenger környékén honos, de hazánkban is megélő évelő, mely már a középkori füveskönyvekben is előkelő helyen szerepelt, a 17-19. században pedig Kármelita-cseppek néven gyógyszerként használták. Napjainkban számos gyógyszer alapanyaga, tudományos kutatások középpontjában álló, egyszerre hagyományos és modern gyógynövény.

A növényi nyugtatók -így a citromfű is- elsősorban a szorongást oldják, és nem altató-nyugtató hatásúak. A hatás mérsékeltebb és lassabban alakul ki, mint a mesterséges szereké, ezért akut, súlyos esetben nem alkalmazhatók. Ugyanakkor nem figyeltek meg egyik növényi szernél sem egyre nagyobb adagra való igényt, sem függőséget. A patikában vény nélkül is kapható, alvást elősegítő készítmények egy része citromfüvet (is) tartalmaz. Erre a célra teaként is használható, mivel a vízoldékony vegyületei felelősek a szorongás csökkentéséért (illóolajnál ez a hatás nem megfigyelhető).

A citromfű görcsoldó, vírusölő, nyugtató hatású

A citromfű görcsoldó, vírusölő, nyugtató hatású

A citromfű görcsoldó, emésztésjavító hatása miatt is használatos. Ráadásul, mivel az emésztési panaszok hátterében nagyon gyakran a feszültség és stresszes életvitel áll, a szorongásoldó hatás is hozzájárul az effajta tünetek csökkenéséhez.

Bár egészséges önkénteseken a kognitív teljesítmény nem nőtt citromfű alkalmazásakor, klinikai vizsgálatok szerint 16 hetes kezelés után jelentősen javult az Alzheimer-kóros betegek állapota.

Az orvosi citromfű nemcsak kémcsőben (in vitro) hanem emberen vizsgálva is bizonyítottan herpeszvírus-ellenes hatású. Melissa-kivonatot tartalmazó ajakbalzsam vagy ajakír hatékonyan gyógyítja a herpeszt, ha rögtön a tünetek jelentkezésekor alkalmazni kezdjük. Naponta 2-4 alkalommal ajánlott a beteg területet vékonyan bekenni. (Otthoni kutyuláshoz egységcsomag itt – az olaj tetszőlegesen variálható)

Akár saját citromfüvet is termeszthetünk: kiskertben, balkonon, konyhaablakban is megél. Magról is lehet vetni, de elég nehezen kel, több sikerélménnyel kecsegtet a palántázás, aminek akár már most nekiállhatunk, ha elmúlik ez a borzalmas idő. Erősen fényigényes, viszont jól tűri a szárazságot. Telepítésénél a könnyen melegedő, déli fekvésű helyeket részesítsük előnyben. Meglevő ültetvény tőosztással is szaporítható, ezt a munkát nyár végén kell elvégezni, hogy télig az új tövek megerősödjenek.

 

Forrás: evgyogynovenye.hu (fotó kredit is) , Gyógyszerésztudományi Társaság

 

Szerző: Ipolyi-Topál Gitta

Szia! Gitta vagyok, a HáziorvosBlog szülőanyja, orvos, önjelölt egészségkultúra-fejlesztő. Ez a blog azért jött létre, hogy közérthetően adjon át az egészségeddel kapcsolatos információkat. Kövesd Facebookon is!

1 ping

  1. Gyógynövények elalvásra » HáziorvosBlog | HáziorvosBlog

    […] Teaként, illóolajként is alkalmazható. Hatásos bélrendszeri panaszokra is, újabb kutatások pedig herpesvírus-ellenes hatását vizsgálják. (Idén az év gyógynövénye.) […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Az alábbi HTML kódok használhatóak: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Read previous post:
Méh- és darázsméreg-allergia

Kezdődik a zümi-szezon, és egy meglehetősen ritka, ámde annál súlyosabb kórképet - és kezelését - választottam mára. Sokan mondják: "allergiás vagyok...

Close