«

»

Táplálékkiegészítés vagy gyógyhatás?

Bár a vitaminokat csak az 1900-as években izolálták, a táplálkozás kiegészítése már rég óta foglalkoztatja az emberiséget. Rájöttek, hogy bizonyos betegségek hiányállapotra vezethetők vissza. Így például James Lind hajóorvos citrusféléket adott a matrózoknak a skorbut ellen, Boussingault pedig javasolta a só jódozását a strúma megelőzésére.

Az első elnevezett vitamin az 1913-ban izolált A-vitamin volt, innentől kb. 10 éven belül összeállt az egész ABC. Általánosan elfogadottá vált, hogy a vitaminok hiánya hiánybetegséghez vezet. Amikor 1929-ben napvilágot látott, hogy a feldolgozás során az ételek vitamintartalma elvész vagy csökken, és ezért pótolni kell őket, robbanásszerűen beindult a táplálékkiegészítő-ipar.

Táplálékkiegészítő (vagy étrend-kiegészítő) tehát hivatalos meghatározás szerint  olyan vitamin, ásványi anyag, növényi kivonat (vagy ezek kombinációja), amely sűrített formában van jelen tabletta, kapszula, por, folyadék kiszerelésben, és a táplálkozás kiegészítésére szolgál.

A csodálatos gyümölcsszaporítás

Ma több tízezerféle étrend-kiegészítő van a piacon, sajnos sok köztük a hamisítvány, vagy akár receptköteles hatóanyagot tartalmazó áru is.

A Ködpiszkáló blog nemrég tett közzé egy érdekes számítást, miszerint ha 1 grapefruitnak 1 g-nyi magja van, és 1 g grapefruitkivonat elkészítéséhez kb. 10 g magra van szükség, akkor a havonta 800 000 kg kivonat szállítására képes gyártó elméletileg 9,6 millió tonna grapefruitot dolgoz fel évente. Ehhez képest a WHO szerint az éves grapefruittermelés világszinten 5,5 millió tonna… Mindez a nem túl szigorú szabályozásnak köszönhető.

Míg gyógyszer csak olyan anyagokból lehet, melyek hatását komoly vizsgálatok tanúsítják, az étrend-kiegészítőket csak be kell jelenteni. Az USA-ban a Food and Drug Administration (FDA), hazánkban az OÉTI foglalkozik a táplálékkiegészítők bejegyzésével. Mindkettőre igaz, hogy sem a hatásosságot, sem a biztonságosságot nem kell bizonyítania a gyártónak, így gyakorlatilag porított kutyakaka is piacra kerülhet.

Gyógynövények a susnyásban

Tovább bonyolítja a képet, hogy nemcsak az ásványi anyagokat, vitaminokat tartalmazó termékek vannak ebben a kategóriában, hanem a gyógynövényi készítmények zöme is. Ennek az az eredménye, hogy ugyanabból a növényből gyógyszergyár által gyártott (klinikai vizsgálatoknak alávetett) készítmények gyógyszerként futnak – rájuk szabad írni a gyógyhatást – , míg a pontosan ugyanazzal a hatással rendelkező, de klinikai vizsgálatban nem vizsgált másik termék csak étrend-kiegészítőként fut, és nem írhat rá gyógyhatást a gyártó, akkor se, ha történetesen van neki. Ez viszont nagy pech a tradicionális gyógynövények számára.

Lehet, hogy csak felesleges nyelvészkedésnek tűnik, de a „húgyutak egészségéért” kifejezés nem ugyanaz, mintha azt állíthatjuk a termékünkről, hogy „a tőzegáfonya bizonyítottan hatékony a húgyúti fertőzések kezelésében”. És ez a különbség az étrend-kiegészítő és a növényi gyógyszer között.

Tovább rontja a gyógynövényi készítmények ázsióját, az, hogy az étrend-kiegészítőként bejegyzett „természetes” és „növényi” termékek között nem egyszer találtak már receptköteles gyógyszer hatóanyagát tartalmazó hamisítványt.
Egy szó mint száz, megbízható helyről vásárolj étrend-kiegészítőt, és bízzunk benne, hogy a jövőben finomodik a szabályozás.

kamilla

 

Szakirodalom: Prof. Dr. Dinya Zoltán: A táplálékkiegészítők szerepe az egészség megőrzésében – Magyar Családorvosok lapja 2014. 4. szám.

Szerző: Ipolyi-Topál Gitta

Szia! Gitta vagyok, a HáziorvosBlog szülőanyja, orvos, önjelölt egészségkultúra-fejlesztő. Ez a blog azért jött létre, hogy közérthetően adjon át az egészségeddel kapcsolatos információkat. Kövesd Facebookon is!

Amikor üzenetet hagysz, figyelj arra, hogy egészségügyi adataid érzékeny adatok. Sürgősségi helyzetben ne itt üzenj!

Az email címet nem tesszük közzé. A kitöltendő mezőket * jelöli.

Az alábbi HTML kódok használhatóak: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Read previous post:
Hullanak a lábak…

A napokban bejárta a hír a sajtót, hogy az orvosok lábakat vágnak le indokolatlanul. Én nem értek az egészség-gazdaságtanhoz, nem...

Close