«

»

Táplálékkiegészítés vagy gyógyhatás?

Bár a vitaminokat csak az 1900-as években izolálták, a táplálkozás kiegészítése már rég óta foglalkoztatja az emberiséget. Rájöttek, hogy bizonyos betegségek hiányállapotra vezethetők vissza. Így például James Lind hajóorvos citrusféléket adott a matrózoknak a skorbut ellen, Boussingault pedig javasolta a só jódozását a strúma megelőzésére.

Az első elnevezett vitamin az 1913-ban izolált A-vitamin volt, innentől kb. 10 éven belül összeállt az egész ABC. Általánosan elfogadottá vált, hogy a vitaminok hiánya hiánybetegséghez vezet. Amikor 1929-ben napvilágot látott, hogy a feldolgozás során az ételek vitamintartalma elvész vagy csökken, és ezért pótolni kell őket, robbanásszerűen beindult a táplálékkiegészítő-ipar.

Táplálékkiegészítő (vagy étrend-kiegészítő) tehát hivatalos meghatározás szerint  olyan vitamin, ásványi anyag, növényi kivonat (vagy ezek kombinációja), amely sűrített formában van jelen tabletta, kapszula, por, folyadék kiszerelésben, és a táplálkozás kiegészítésére szolgál.

A csodálatos gyümölcsszaporítás

Ma több tízezerféle étrend-kiegészítő van a piacon, sajnos sok köztük a hamisítvány, vagy akár receptköteles hatóanyagot tartalmazó áru is.

A Ködpiszkáló blog nemrég tett közzé egy érdekes számítást, miszerint ha 1 grapefruitnak 1 g-nyi magja van, és 1 g grapefruitkivonat elkészítéséhez kb. 10 g magra van szükség, akkor a havonta 800 000 kg kivonat szállítására képes gyártó elméletileg 9,6 millió tonna grapefruitot dolgoz fel évente. Ehhez képest a WHO szerint az éves grapefruittermelés világszinten 5,5 millió tonna… Mindez a nem túl szigorú szabályozásnak köszönhető.

Míg gyógyszer csak olyan anyagokból lehet, melyek hatását komoly vizsgálatok tanúsítják, az étrend-kiegészítőket csak be kell jelenteni. Az USA-ban a Food and Drug Administration (FDA), hazánkban az OÉTI foglalkozik a táplálékkiegészítők bejegyzésével. Mindkettőre igaz, hogy sem a hatásosságot, sem a biztonságosságot nem kell bizonyítania a gyártónak, így gyakorlatilag porított kutyakaka is piacra kerülhet.

Gyógynövények a susnyásban

Tovább bonyolítja a képet, hogy nemcsak az ásványi anyagokat, vitaminokat tartalmazó termékek vannak ebben a kategóriában, hanem a gyógynövényi készítmények zöme is. Ennek az az eredménye, hogy ugyanabból a növényből gyógyszergyár által gyártott (klinikai vizsgálatoknak alávetett) készítmények gyógyszerként futnak – rájuk szabad írni a gyógyhatást – , míg a pontosan ugyanazzal a hatással rendelkező, de klinikai vizsgálatban nem vizsgált másik termék csak étrend-kiegészítőként fut, és nem írhat rá gyógyhatást a gyártó, akkor se, ha történetesen van neki. Ez viszont nagy pech a tradicionális gyógynövények számára.

Lehet, hogy csak felesleges nyelvészkedésnek tűnik, de a „húgyutak egészségéért” kifejezés nem ugyanaz, mintha azt állíthatjuk a termékünkről, hogy „a tőzegáfonya bizonyítottan hatékony a húgyúti fertőzések kezelésében”. És ez a különbség az étrend-kiegészítő és a növényi gyógyszer között.

Tovább rontja a gyógynövényi készítmények ázsióját, az, hogy az étrend-kiegészítőként bejegyzett „természetes” és „növényi” termékek között nem egyszer találtak már receptköteles gyógyszer hatóanyagát tartalmazó hamisítványt.
Egy szó mint száz, megbízható helyről vásárolj étrend-kiegészítőt, és bízzunk benne, hogy a jövőben finomodik a szabályozás.

kamilla

 

Szakirodalom: Prof. Dr. Dinya Zoltán: A táplálékkiegészítők szerepe az egészség megőrzésében – Magyar Családorvosok lapja 2014. 4. szám.

Szerző: Ipolyi-Topál Gitta

Szia! Gitta vagyok, a HáziorvosBlog szülőanyja, orvos, önjelölt egészségkultúra-fejlesztő. Ez a blog azért jött létre, hogy közérthetően adjon át az egészségeddel kapcsolatos információkat. Kövesd Facebookon is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Az alábbi HTML kódok használhatóak: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Read previous post:
Hullanak a lábak…

A napokban bejárta a hír a sajtót, hogy az orvosok lábakat vágnak le indokolatlanul. Én nem értek az egészség-gazdaságtanhoz, nem...

Close