«

»

“Magyarország a sérvek hazája”

Ezt háziorvos mentorom szokta volt mondani, mivel évtizedes tapasztalata volt, hogy a sérveket a betegek nem műttetik meg, vagy a műtétet halogatják. Azóta, a gyakorlatba kikerülve magam is látom, hogy a betegek hosszú évekig őrizgetik a sérveiket, aminek több veszélye is van, erre is kitérek a cikk során.

Mi a sérv? Hol lehet sérv? mik a veszélyei? Miért érdemes időben megműttetni a sérvet? Ezekre igyekszem most közérthető formában válaszolni.

A sérv

serv

Kissé leegyszerűsítve a sérv lényege a nyílás, melyen olyan dolog megy át, ami normális esetben nem halad át a nyíláson. Például ha egy erek és idegek számára szolgáló csatornán bél is kitüremkedik  (ilyen a combsérv). Vagy olyan nyílás, ami normálisan nincs is, következésképp normálisan sem megy át rajta semmi (ilyen a köldöksérv).

Két fő része van a sérveknek, a sérvkapu, ami maga a nyílás, és a sérvtömlő, ami a hashártyának a bőr alá türemkedő része. (Vannak tömlő nélküli sérvek is, de nem látom sok értelmét belebonyolódni az anatómiába)

Az én rendelkezésemre álló könyvben a statisztika úgy néz ki, hogy a lágyéksérvek vezetnek 80 százalékkal, mögöttük a combsérv 10 százalékkal, öt százalékot tesznek ki a köldöksérvek, és öt százalékon osztoznak a ritka sérvfajták.

Lágyéksérv. (Kép forrása: desimd.com. Kattintásra nyílik)

Sérv okozta panaszok

A sérvek okozta panaszok nem állnak arányban a sérv méretével. Óriási kitüremkedésekkel lehet békében együtt élni, ugyanakkor kicsi, a zsírszövetben észre sem vehető sérvek tudnak nagy fájdalmat okozni.

A sérvek a hasizom megfeszítésére, köhögtetésre előboltosulnak, viszont fekvő helyzetben el is tűnhetnek, ezért az orvos köteles a köhögtetést elvégezni, hogy az esetleges sérvet észrevegye. Óriási, évtizedek óta fennálló sérveknél előfordul, hogy vissza se lehet helyezni őket a nyíláson, mert a hasüregben nincs többé hely a számukra, mivel zsírszövet tölti ki.

Milyen szövődményei lehetnek egy sérvnek?

 • Összenövés:  a sérv bármely alkotórészei között létrejöhet összenövés. Hashártya-bél, hashártya-hashártya, bél-bél stb. Eredménye, hogy a tartalom nem helyezhető többé vissza.
 • Gyulladás: a sérv fájdalmassá válik, felette a bőr piros lesz. Hú, rettenetes ronda következményei lehetnek ennek, lapozok is.
 • Bélsárpangás: azaz a kaki megáll a sérvben. Ha ez nem oldódik meg, akkor bélelzáródás a következmény. Ilyenkor a beteg puffadt, hány. Hashajtó adása műhiba.
 • Kizáródás: ez a legveszélyesebb szövődmény. A sérv nyílása megszorul, a tömlőben levő beleket az ereikkel együtt kizárja. Ez történhet hirtelen vagy lappangva is. Bármilyen hasi zsiger kizáródhat, bár eddig csak beleket említettünk, de lehet méhkürt, petefészek, vastagbél, bármi ami ezen a tájon előfordul. A kizáródás tünetei: nem jönnek szelek, teljes székrekedés, fájdalmas, feszülő sérv. Az első pontban említett, összenövések miatt vissza nem helyezhető, de nem kizárt sérvtől ez különbözteti meg.

A kizárt sérvet azonnal meg kell műteni!

Nemrégiben egy idős (72 éves) hölgy érkezett az egyik rendelésre ahol helyettesítettem. Ott az volt a szokás, hogy ha a betegek nem akartak különösebben valamit az orvostól, akkor csak a nővérhez mentek be.
A nővérnek elpanaszolta, hogy két napja nincs széklete. Ez egyébként idős néniknél elképesztően gyakori, általában szorulással küzdenek. A hölgy  hashajtót kért az asszisztensnőtől. A nővér szerencsére nem hagyta annyiban, és átküldte vizsgálatra. Lefektetve egy óriási, két ökölnyi pukli volt a szeméremcsontja előtt, tudott is a sérvéről a néni.
Csakhogy míg  máskor hanyatt fekve a sérv eltűnt, most megmaradt. A két napi székelési képtelenségnek a hátterében tehát kizárt sérv vagy pangó széklet okozta bélelzáródás állt. A nénit azonnali jelleggel kórházba kellett küldeni. És el is értünk oda,

miért nem érdemes őrizgetni a sérveket?

 • Ötven-hatvan éves korban jobb a tűrési képesség egy műtéthez, mint 70-80 éves korban. Kevesebb a társult betegség, valószínűbb, hogy vállalja az altatóorvos.
 • Sokkal kevesebb szövődménye van egy tervezett, megfelelően előkészített műtétnek, mint a sürgős, azonnali beavatkozást igénylő kizáródás esetén, sebtiben végzett beavatkozásnak.

Ezért hát akinek a családjában van sérvet őrizgető személy, célszerű lenne rávenni, hogy minél előbb szánja rá magát a műtétre. Ma már sok helyen ambulánsan vagy egynapos sebészet keretében végzik.

Szerző: Ipolyi-Topál Gitta

Szia! Gitta vagyok, a HáziorvosBlog szülőanyja, orvos, önjelölt egészségkultúra-fejlesztő. Ez a blog azért jött létre, hogy közérthetően adjon át az egészségeddel kapcsolatos információkat. Kövesd Facebookon is!

3 comments

 1. Agi

  Szia! Mit gondolsz a kisgyerekek köldöksérvjéről? Több orvost kérdeztem (háziorvos+sebész) a sebész egyértelműen a nem kell műteni most-ot javasolta, várjunk még…. Háziorvos is.. Nem okoz neki panaszt, csak kicsit dudoros a köldöke, meg be lehet nyomni mert puha. Ha sír, v emel nem jön kijjebb. Ahogy leesett a köldökcsonkja már gyanús volt igazából azóta ilyen. Maradhat ez így akár egész életében, vagy előbb utóbb úgyis gondja lesz vele? Pl terhességnél, szülésnél, sportolásnál netán? Köszönöm válaszod.

  1. gitta

   Válaszoltam mailben! :)

 2. Varga Róbert Krisztián

  Szia!Anyukámnak nagyon görcsöl a sérvénél,hány meg megy a hasa. És én meg azt akarom kérdezni töled hogy mi a lehetséges baja van neki. De még ha fekszik is úgyis eléggé görcsöl neki ott a sérvénél. A válaszodat ellőreiss köszönöm.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Az alábbi HTML kódok használhatóak: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Read previous post:
Gyermekkel a fogorvosnál

Szégyen gyalázat, de az történt, hogy a lányomnak (3,5  é) lyukad a foga. Méghozzá két hátsó, úgyhogy még jó néhány...

Close