«

»

Az olvasás mindenkié

“Az életemben volt egy peridódus, amikor egyáltalán nem olvastam. Most fél év alatt körülbelül tizenöt könyvet olvastam el, úgyhogy megint rákaptam az ízére.”

“A kislányomnak szoktam olvasni, minden nap olvasok neki esti mesét,”

“Viszonylag mindenevő vagyok, valamikor cím alapján választok, de olyan is van, hogy ismerőseim ajánlanak”

– avat be olvasási szokásaiba Zoltán, Judit és Erika. Az olvasás szeretetén túl közös bennük, hogy mindhárman vakok.

A szépirodalmi műfajban egyre több hangoskönyv jelenik meg, ami megkönnyíti a látássérültek kultúrához jutását, a napi sajtó elérése azonban gondot okoz. Pedig, ahogy Zoltán is megfogalmazza ebben a youtube videóban , “fontos, hogy a weboldalak akadálymentesek legyenek, pláne azok a weboldalak, amelyek a köz javát szolgálják. Ugyanúgy információhoz kell nekünk is jutni, mint bármilyen más, nem fogyatékkal élő embernek”.

Amikor egy látássérült személy újságot szeretne olvasni, akkor vagy egy ismerőssel felolvastatja magának a lapot, vagy ha épp egy hírportált böngészne szívesen, meg kell vennie a felolvasó szoftvert. Igen ám, de a nem akadálymentesített honlapokon rengeteg felesleges információ is szerepel, amit az olvasógép nem tud kiszűrni, így sok időbe telik a lényeget kihámozni.

Egy magyar innovációnak köszönhetően azonban ezentúl 120 ezer látássérült ember végre önállóan olvashat újságot. Az Alko-soft fejlesztése, az eRikkancs október 15-én, a Fehérbot Napján sajtótájékoztatóval egybekötött bemutatóval debütált a Magnet Közösségi Házban. A szolgáltatáson keresztül a látássérült felhasználó az interneten egy folyamatosan bővülő listából kikeresve megvásárolhatja és elolvashatja kedvenc újságját – a napilapoktól a bulvárlapokon át a magazinokig. A program a látássérültek által használt képernyőolvasó, illetve képernyőnagyító szoftverekkel tökéletesen működik, könnyen és gyorsan használható.

Az Alko-soft társadalmi vállalkozást Dvariecki Bálint alapította tíz évvel ezelőtt és azóta segíti a látássérültek életét különböző informatikai termékekkel és szolgáltatásokkal. Tavaly bekerült a Példakép Alapítvány által kiválasztott ötven fiatal vállalkozó, 2013 Példaképei közé.

Szerző: Ipolyi-Topál Gitta

Szia! Gitta vagyok, a HáziorvosBlog szülőanyja, orvos, önjelölt egészségkultúra-fejlesztő. Ez a blog azért jött létre, hogy közérthetően adjon át az egészségeddel kapcsolatos információkat. Kövesd Facebookon is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Az alábbi HTML kódok használhatóak: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Read previous post:
Gyógynövények elalvásra

Az emberek  nagy része az igényeltnél kevesebbet alszik. Mivel legtöbbször a napi gondok miatti feszültség késlelteti az elalvást ("pörög az...

Close