«

»

Ismerkedésem A nélkülözhetetlen D-vitamin című könyvvel

D-vitaminA Park Kiadóval való együttműködésem során többször felhívták a figyelmem erre a könyvre, de a címe alapján valamiért bizalmatlan voltam. Azt gondoltam, hogy valami MLM-guru kreálmánya, és a lényege, hogy vegyél meg valamit, különben meghalsz.

Aztán belefutottam egy szakmai ajánlásba, ahol egy csomó szakterület nyilatkozik arról, hogy mennyire fontos a D-vitamin. Ekkor érdekelni kezdett, és mégis elkértem a könyvet.*

Szóval megérkezett a könyv

A hátsó borítón a bácsi sztetoszkópos, fehér köpenyes és fehér hajú. Oké, résnyire nyitom az elmémet, lássuk. Az első oldalakon kiderül, hogy a pacák harminc éve kutatja a D-vitamint, már az egyetemi diplomamunkáját is valami felfedezéséből írta. Teljesen fanatik, még azt is megkutatta, hogy a tenyésztett lazacokban mennyivel kevesebb D-vitamin van, mint a vadon fogottakban.

Eszméletlen mennyiségű szakirodalommal dolgozik, nemcsak a saját kutatási eredményeit közli, hanem más laboratóriumokét is. (Húsz oldal az irodalomjegyzék, de nincs benne minden helyhiány miatt.)

A 13. oldalon eldöntöttem, hogy megnézetem a D-vitamin szintemet, a 15.-en előkerestem a fürdőszobaszekrényből a Vigantolt és öntöttem az összes gyerekem szájába. A 75. oldalon biztos voltam benne, hogy ebből cikket fogok írni.

Aki kalapács, hajlamos mindent szögnek nézni. Ez meg is fordul az ember fejében, mert Holick szerint az égadta világon minden összefügg a D-vitaminnal, a ráktól a magas vérnyomáson át a szklerózis multiplexig. De mivel tényleg statisztikákat és független kutatásokat hoz, el kell hinni, nincs mese.

A másik, ami miatt hiszek neki, hogy nem ad el D-vitamint. Folyamatosan hangsúlyozza, hogy a mértékkel történő napozás a király, meg a halevés, és csak szükség esetén a pótlás.

Ami azt illeti, elég amerikai a könyv (ha futottál már bele amcsi életvezetési könyvekbe, akkor tudod mit jelent ez), szóval ha nem írnám ezt a blogot, és nem akarnék minden infót kiaknázni belőle, akkor a 104. oldalon abbahagytam volna, mert a lényeget addigra közli, utána cicoma jön. De beleélősöknek az is nagyon érdekes.

*Az egyetemen még nem tanultuk, az említett ajánlás is 2012-es. A kutatások nagy része a 2000-es években zajlott, magyarán még az orvostársadalom körében sem túl elterjedt az ismeret arról, hogy mennyi betegség megelőzésében van jelentősége a D-vitaminnak.

 

Szerző: Ipolyi-Topál Gitta

Szia! Gitta vagyok, a HáziorvosBlog szülőanyja, orvos, önjelölt egészségkultúra-fejlesztő. Ez a blog azért jött létre, hogy közérthetően adjon át az egészségeddel kapcsolatos információkat. Kövesd Facebookon is!

5 comments

1 ping

Skip to comment form

 1. fekete éva

  nagyon szeretem ezeket az orvosi cikkeket még többet ha lehetséges

 2. Chilikid

  Szendi Gábor: Napfény vitamin
  Ő is elég jól összegyűjtötte a D-vitamin hatásait.

  http://www.tenyek-tevhitek.hu/napfeny-vitamin-konyv-a-d-vitaminrol.htm

 3. parampa

  … bizony, már 2009-ben, a Paleolit táplálkozás könyvében…

 4. Fordulo_bogyo

  @Chilikid: Olvastad a vlogon: “A másik, ami miatt hiszek neki, hogy nem ad el D-vitamint. Folyamatosan hangsúlyozza, hogy a mértékkel történő napozás a király, meg a halevés, és csak szükség esetén a pótlás.”

  Na ennek az ellenkezoje az amiert en a Szendi allitasait nagyon eros fenntartasokkal kozelitem csak meg. Es most meg finom voltam. ;-)

 5. Tyrker

  Kérdésem a doktornőhöz: a szérum 25(OH)D-vitamin szintnél mit tart optimális tartománynak? Vannak olyan orvosok (vagy inkább természetgyógyászok), akik szerint a bődületesen magas – 50-70 ng/ml, azaz 125-175 nmol/l – D-vitamin szint a normális. Ugyanakkor egy alig néhány évvel ezelőtt publikált tanulmány szerint a 20-24 ng/ml (50-60 nmol/l) közötti értékek optimálisak. A tanulmány a Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism című lapban jelent meg:
  http://press.endocrine.org/doi/full/10.1210/jc.2012-1176

 1. Megelőzhető a vastagbélrák? | HáziorvosBlog

  […] új ajánlás szerinti napi bevitel akár 1500-2000 NE (nemzetközi egység) is […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Az alábbi HTML kódok használhatóak: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Read previous post:
Kell-e erősíteni az immunrendszert?

Sokan kérdeznek az immunerősítésről, úgyhogy mostmár összefoglalom itt is. Először is visszakérdeznék: ki mondja, hogy gyenge az immunrendszer? Ugye, aki elad... Tisztán...

Close