«

»

A vakság leggyakoribb okai

blindMagyarországon a felmérések szerint évente 6000-rel nő a vakok száma. (Ez elképesztő arány, olyan mintha kivonulnánk egy kisebb városba, pl. Csurgóra, és mindenkinek kiszúrnánk a szemét.)  Ez két teendőt jelöl ki számunkra, egyrészt a megelőzhető vakságot ki kell küszöbölni, másrészt a látásukat vesztett emberek számára rehabilitációt, azaz az élet lehető legjobb élhetőségét biztosítani kell. Kézenfekvő persze az elsőnél kezdeni. Lássuk a vakság leggyakoribb okait, és hogy mit is tehetünk.

Időskori maculadegeneráció:

Egyelőre nem nagyon van gyógymód, bizonyos esetekben rettenetesen költséges és nagyon speciális eljárással lehet próbálkozni, a lehetőségek tárháza folyamatosan bővül. Korai felfedezés esetén lehetőség van táplálékkiegészítők adására, melyek segítségével a nagyfokú látásromlás esélye csökkenthető.

Cukorbetegség

Tizenhat százalékát teszi ki a vakság okainak. Egyetlen oka, hogy a cukor és vérnyomás célértékeket nem sikerül elérni. Sokszor ez a beteg fegyelmezetlenségén múlik, mivel sem a cukorbetegség, sem a magas vérnyomás nem fáj, és a betegek már csak akkor szembesülnek a következményeivel, ha oda a látásuk, vagy egyik lábuk, vagy esetleg a vizelettartási képességük. Mind a frissen felfedezett cukorbetegség, mind a magas vérnyomás esetén el kell jutni szemészeti vizsgálatra, majd évente szükséges kontrollra járni, hogy a szemészeti szövődmények időben végzett lézerkezeléssel megelőzhetők legyenek.

Zöldhályog (glaucoma)

Sajnos fennállása esetén először a perifériás látóidegrostok károsodnak, így mire a beteg a látásában romlást érez, az állapot eléggé előrehaladott.  A jövőben lehetséges, hogy sikerül majd szűrni a korai stádiumú glaukómát, egyelőre ez még nem megoldott.

Szürkehályog

Igazi sikertörténet. Magyarország ebben a tekintetben vérprofi, a szürkehályog miatti vakság 1976  óta folyamatosan és drasztikusan csökken, mivel fantasztikus műtéti lehetőségek vannak.  A műtétnek gyakorlatilag nincs ellenjavallata, egynapos  ellátás keretében is elvégezhető.

(Forrás: Háziorvos Továbbképző Szemle 2011. január, Németh János dr. Semmelweis Egyetem)

Szerző: Ipolyi-Topál Gitta

Szia! Gitta vagyok, a HáziorvosBlog szülőanyja, orvos, önjelölt egészségkultúra-fejlesztő. Ez a blog azért jött létre, hogy közérthetően adjon át az egészségeddel kapcsolatos információkat. Kövesd Facebookon is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Az alábbi HTML kódok használhatóak: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Read previous post:
Anyatejcukor, a babák természetes védelme

Az Indexen olvasható, hogy egy magyar tudós (aki nem meglepő módon külföldön fejlesztette ki gyártási technológiáját) hazánkban szeretné gyártásra indítani...

Close