«

»

A vakság leggyakoribb okai

blindMagyarországon a felmérések szerint évente 6000-rel nő a vakok száma. (Ez elképesztő arány, olyan mintha kivonulnánk egy kisebb városba, pl. Csurgóra, és mindenkinek kiszúrnánk a szemét.)  Ez két teendőt jelöl ki számunkra, egyrészt a megelőzhető vakságot ki kell küszöbölni, másrészt a látásukat vesztett emberek számára rehabilitációt, azaz az élet lehető legjobb élhetőségét biztosítani kell. Kézenfekvő persze az elsőnél kezdeni. Lássuk a vakság leggyakoribb okait, és hogy mit is tehetünk.

Időskori maculadegeneráció:

Egyelőre nem nagyon van gyógymód, bizonyos esetekben rettenetesen költséges és nagyon speciális eljárással lehet próbálkozni, a lehetőségek tárháza folyamatosan bővül. Korai felfedezés esetén lehetőség van táplálékkiegészítők adására, melyek segítségével a nagyfokú látásromlás esélye csökkenthető.

Cukorbetegség

Tizenhat százalékát teszi ki a vakság okainak. Egyetlen oka, hogy a cukor és vérnyomás célértékeket nem sikerül elérni. Sokszor ez a beteg fegyelmezetlenségén múlik, mivel sem a cukorbetegség, sem a magas vérnyomás nem fáj, és a betegek már csak akkor szembesülnek a következményeivel, ha oda a látásuk, vagy egyik lábuk, vagy esetleg a vizelettartási képességük. Mind a frissen felfedezett cukorbetegség, mind a magas vérnyomás esetén el kell jutni szemészeti vizsgálatra, majd évente szükséges kontrollra járni, hogy a szemészeti szövődmények időben végzett lézerkezeléssel megelőzhetők legyenek.

Zöldhályog (glaucoma)

Sajnos fennállása esetén először a perifériás látóidegrostok károsodnak, így mire a beteg a látásában romlást érez, az állapot eléggé előrehaladott.  A jövőben lehetséges, hogy sikerül majd szűrni a korai stádiumú glaukómát, egyelőre ez még nem megoldott.

Szürkehályog

Igazi sikertörténet. Magyarország ebben a tekintetben vérprofi, a szürkehályog miatti vakság 1976  óta folyamatosan és drasztikusan csökken, mivel fantasztikus műtéti lehetőségek vannak.  A műtétnek gyakorlatilag nincs ellenjavallata, egynapos  ellátás keretében is elvégezhető.

(Forrás: Háziorvos Továbbképző Szemle 2011. január, Németh János dr. Semmelweis Egyetem)

Szerző: Ipolyi-Topál Gitta

Szia! Gitta vagyok, a HáziorvosBlog szülőanyja, orvos, önjelölt egészségkultúra-fejlesztő. Ez a blog azért jött létre, hogy közérthetően adjon át az egészségeddel kapcsolatos információkat. Kövesd Facebookon is!

Amikor üzenetet hagysz, figyelj arra, hogy egészségügyi adataid érzékeny adatok. Sürgősségi helyzetben ne itt üzenj!

Az email címet nem tesszük közzé. A kitöltendő mezőket * jelöli.

Az alábbi HTML kódok használhatóak: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Read previous post:
Anyatejcukor, a babák természetes védelme

Az Indexen olvasható, hogy egy magyar tudós (aki nem meglepő módon külföldön fejlesztette ki gyártási technológiáját) hazánkban szeretné gyártásra indítani...

Close