«

»

Hét dolog, amitől pontatlan lesz a vérnyomásmérés

Egyetlen magasabb vérnyomásértékre sosem írok gyógyszert, mivel rengeteg minden befolyásolja az aktuális értékeket (ráadásul egy mérés nem mérés). Ugyanezen okból az otthon mért értékek sem mindig hihetők, úgyhogy íme egy rövid lista, hogyan törekedetünk pontosabb eredményre.

1. Érzelmi állapot

Stresszes állapot magasabb vérnyomásértékekhez vezethet. A fehérköpeny hipertónia nem más, mint hogy az orvosi rendelő okozta stresszhelyzet miatt gyakran magasabb értéket rögzítünk rendelőben, mint amit a páciens otthon mér magának. Az ilyen betegeknek különösen javasolt otthon vérnyomásnaplót vezetni, hogy a kezelőorvos tisztában legyen a nyugalmi körülmények között mért értékkel.

2. Nem megfelelő méretű mandzsetta

Túlsúly esetén nagyobb a karkörfogat, mindenképpen válasszunk megfelelő méretű mandzsettát. A mandzsetta belső, felfújható tömlőjének szélessége a karkörfogat 40 százaléka, hosszúsága a karkörfogat 80 százaléka kell hogy legyen. (És persze mindig lebegjen a szemünk előtt, hogy a testsúly csökkentésével a magas vérnyomás is elmúlna, vagy jelentősen javulna)

3. Nem a szív magasságában mérünk

Elsősorban csuklós vérnyomásmérőknél fordul elő. Ha ilyen készülékünk van, feltétlenül figyeljünk a kar pozíciójára. De ha választani lehet, ne csuklóst vásároljunk.

4. Testhelyzet

Ülő helyzetben a diasztolés vérnyomás 5 Hgmm-rel magasabb, mint fekve. A hát megtámasztásának hiánya is emeli az alsó értéket néhány Hgmm-rel. Keresztbe tett lábak a szisztolés, azaz a felső értéket akár 8 Hgmm-rel is emelhetik. A vérnyomást ülve, megtámasztott háttal mérjük, és közben ne beszélgessünk.

5. Mozgás

Az előzetesen végzett testmozgás is emeli a vérnyomást, így sportolás után vagy buszra futva az általában jellemzőnél magasabb értéket kapunk. Ne végezzünk testmozgást a mérés előtti fél órában, a mérés előtt öt perc teljes nyugalmi helyzet javasolt.

6. Napi ingadozás

Célszerű  mindig ugyanabban a napszakban mérni a vérnyomást, mivel az értékekre napi ingadozás is jellemző.

7. Merülő elem, gagyi mérőeszköz

Időnként érdemes a készülékünket “összemérni” a doktor higanyosával akarom mondani órás mérőjével, mert a digitális mérők pontatlanok lehetnek. Lehet hitelesíttetni is őket hivatalos helyen, ha valakinek van erre ideje.

Szerző: Ipolyi-Topál Gitta

Szia! Gitta vagyok, a HáziorvosBlog szülőanyja, orvos, önjelölt egészségkultúra-fejlesztő. Ez a blog azért jött létre, hogy közérthetően adjon át az egészségeddel kapcsolatos információkat. Kövesd Facebookon is!

5 comments

Skip to comment form

 1. PJózsef

  +1 jelentősen befolyásolhatja még a mérés pontosságát a karon hagyott ruházat vastagsága is. A télikabátot mindenképpen vegyük le, vagy legalább bújjunk ki az ujjából a vérnyomásmérésre szolgáló karunkkal. A pulóvertől és a hosszú ujjú ingtől, blúztól is tanácsos megszabadulni. ;) Ezt azért mondom, mert egyes háziorvos (édesanyámé) úgy mér rendszeresen vérnyomást, hogy nem veteti le a hosszú ujjú blúzt, inget a pácienssel. Erre úgy jöttem rá, hogy Anyu (77éves) mostnaában újságolta, hogy mióta a csupasz bőrén méri, magasabb lett a vérnyomása, viszont már nem ingadozik. És hogy ezt valami tévés orvosos ismeretterjesztő sorozatműsorból tudta meg, ahol kitanították, hogy a vérnyomásmérőt a csupasz bőrre kell felhelyezni, és nem a ruhán keresztül. Merthogy a háziorvosánál mindig fent maradt az ing vagy blúz a karján, és úgy mérték neki a vérnyomást. Ezért csinálta ő is így eddig. :)

  1. Ipolyi-Topál Gitta

   Jaj, mamám! :-)

   1. Tyrker

    Ráadásul manapság az orvosok is digitális vérnyomásmérőt használnak a rendelőben.

 2. Lion

  Én azért nem vettem egyszer, mert kipróbáltam a boltban kettőt, és kb. 20 Pa eltérést mértek. Ellenőriztem többszöri méréssel, és a különbség megmaradt. Ezután már nem bíztam egyikben sem.

 3. Belánszki Gyula

  + még 1: olvastam valahol, de a saját megfigyeléseim is alátámasztják, hogy szignifikánsan magasabb a vérnyomás, ha telt húgyhólyaggal mérjük. Ha pisilni kell, nem célszerű a vérnyomás-mérés utánra halasztani, mert magasabb lesz – főleg a diasztolés – érték.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Az alábbi HTML kódok használhatóak: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Read previous post:
Kémia a gyomrodban

Mutatok nektek valamit, amiből meglátjátok, hogy a kémiának sokkal több köze van a való világhoz, mint nyolcadikban gondoltátok. Biztos sokan...

Close