«

»

Szundi, Dundi és Kuka

-Eljössz velem az automatához?

-Miért? Pénz kell?

-Nem. Kávé.

A nappali álmosságot általában a kialvatlanság és alvászavar számlájára írják. Éjszakai alvászavart okozhat a horkoló szobatárson és bunkó szomszédon túl az időzónaváltás, a több műszakos munka, az idegrendszer működészavara is. (az alvászavar még néhány oka és kezelése egy másik bejegyzésben  olvasható)

A nappali álmosság gyakori oka az alvási apnoe

Meglehetősen sokszor fordul elő az úgynevezett alvási apnoe azaz levegő-nem-vétel szindróma (OSAS), aminek két oka lehet. Az egyik a légzésszabályozó idegrendszeri központok károsodása, a másik, jóval gyakoribb ok a légutak elzáródása (obstrukció). Ez a legjellemzőbb középkorú, elhízott, erősen horkoló férfiaknál, de a dohányzás sem elhanyagolható tényező. Mivel akár az éjszaka felében sem vesznek rendesen levegőt, csökken a vér oxigénszintje, következésképpen az agy kevés oxigént kap. A vérnyomás megemelkedik, a beteg megébred, a légzés rendeződik. OSAS esetén ez a kör óránként legalább öt alkalommal ismétlődik. Nem csoda,  ha a betegek ezek után nappal aluszékonyak, fizikai és szellemi teljesítőképességük csökken. Ki örülne, a tizenkét percenként felráznák? (Az alvási apnoe szindróma egyébként a magas vérnyomás egyik leggyakoribb oka.)

Egy amerikai-spanyol kutatócsoport szerint azonban a nappali álmosság nem csak az éjszakai alvászavar következményének tudható be. Szerintük az EDS (excessive daytime sleepiness) legfontosabb oka a depresszió, azt követi a túlsúlyosság, a cukorbetegség és csak negyedikként az éjszakai alvás hossza.

Az idegrendszeri károsodást, a szobatársat és a szomszédot nehéz vagy nem célszerű megszüntetni, de a fentebb felsorolt okok elleni küzdelem nagyrészt a szundikálón múlik. Így a kávégépek jóbarátai nem egyszerű, ámde annál nemesebb kihívás elé néznek: Szundi ne legyen dundi, és akkor nem lesz sem Morgó, sem Kuka.

Szerző: Ipolyi-Topál Gitta

Szia! Gitta vagyok, a HáziorvosBlog szülőanyja, orvos, önjelölt egészségkultúra-fejlesztő. Ez a blog azért jött létre, hogy közérthetően adjon át az egészségeddel kapcsolatos információkat. Kövesd Facebookon is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Az alábbi HTML kódok használhatóak: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Read previous post:
Élet az utolsó cigi után

Egy felsorolás következik arról, hogy mi történik az utolsó cigi elszívása után. Az utolsó cigaretta elszívását követően egy órán belül...

Close