«

»

Hanyag tartás vagy gerincferdülés?

Nyugat-európai felmérések szerint az emberek harmada-fele panaszkodik hátfájás miatt. A “mintha be lenne rozsdásodva”-érzés legtöbbször a rossz tartásból ered. Sokaknál alakul ki az úgynevezett hanyag tartás a mozgásszegény életmód következtében, és a gerincpanaszokat fokozzák a nem megfelelő ülő- és fekvőalkalmatosságok.

Serdülőkorban a gyors növekedés következtében a fejletlen, gyenge izomzatú gyerekeknél, -de valljuk be: felnőtteknél is- helytelen testtartás alakulhat ki: a hát kerek, a vállak előreesnek, a mellkas csapott, a has előredomborodik. Így jön létre a jellegzetes kérdőjel-tartás. Nagyon hasonlíthat valamilyen gerincbetegségre, néha nem is olyan egyszerű a megkülönböztetés. Hanyag tartásnál a gerincen nincsenek (még) rögzült elváltozások, felszólításra a gyerek helytelen tartását ki tudja javítani. Nem így a gerinc szerkezeti betegségeinél, a gerincferdülésnél és a Scheuermann-kór esetében, melyek diagnózisát a röntgenfelvételen látható jellegzetes elváltozások megerősítik.

A gerincferdülés (scoliosis), a gerinc kóros oldalirányú görbülete, a 10-14 év közötti gyermekek mintegy 4 százalékánál kimutatható. Az esetek többségében oka ismeretlen. A gerincferdülés rosszabbodása döntően a gyors növekedés időszakaira tehető. Amikor a csontrendszer hirtelen növekedésnek indul, az izom és az ízületi rendszer megerősödése még várat magára, s a kóros görbületek mentén az izmok nehezebben bírják a terhelést. Enyhe gerincferdülésre lehet gondolni kisebb-nagyobb aszimmetriák kapcsán, például ha a gyermek egyik válla magasabban áll, mint a másik, vagy ruhái nem állnak egyformán mindkét oldalon és az egyik csípő magasabb a másikhoz képest. Minél súlyosabb a görbület, annál nagyobb a valószínűsége a további állapotromlásnak.

Mind a gerincferdüléses gyerekeknél, mind a jóval nagyobb tömegben előforduló hanyag tartású gyerekeknél alapvető az időben elkezdett, célzott, egyéni és rendszeresen végzett gyógytorna a növekedés befejeztéig, sőt, néha még tovább is. Komoly együttműködésre van szükség a gyermek, a szülő, az orvos és a gyógytornász részéről. Már annak is nagy megelőző és terápiás hatása lenne, ha az ovisok és kisiskolások nem a tévé és a számítógép előtt ülnének naphosszat. Ha ennél többre is rá tudjuk őket venni, akkor az legyen az úszás.

Szóval akkor holnap után a hátvédelemről!

Szerző: Ipolyi-Topál Gitta

Szia! Gitta vagyok, a HáziorvosBlog szülőanyja, orvos, önjelölt egészségkultúra-fejlesztő. Ez a blog azért jött létre, hogy közérthetően adjon át az egészségeddel kapcsolatos információkat. Kövesd Facebookon is!

2 comments

  1. drpali

    Gerincferdülésre sajnos nem, de fájdalom csillapításra a thermacare-t tudom ajánlani! (thermo övnek is szokták hívni)

  2. szerdanka

    gerincferdülésre különböző tornagyakorlatok kedvező hatásúak lehetnek! szerintem a neten is lehet találni ilyen jellegű gyakorlatokat!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Az alábbi HTML kódok használhatóak: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Read previous post:
Nem a bőrszín számít

Első pont: a bőrrák nem egy leányálom. Iszonyú szemét betegség még a rákok között is.

Close