«

»

Csavard fel a szőnyeget!

Volt egy máig maradandó élményem a hatodéves mentőgyakorlat kapcsán, az ezzel kapcsolatos tanulságot szeretném megosztani. Rendőri segítséggel kellett betörni egy idős nénihez, aki már nem emlékszem mióta feküdt a földön, amikor a szomszédoknak feltűnt, hogy nincs mozgás.

Elesett, és nem bírt felkelni. Szerencsére nagy baj nem történt, talán a csípője fájt, és nem is éhezett hosszú ideje, de azért történhetett volna nagyobb baj is. Azóta már elég sok otthonban jártam házhoz híváson, és megfigyeltem, hogy a nénik szeretnek szőnyeget szőnyegre halmozni. Futók, lábtörlők, az égvilágon minden le van teregetve a földre.

Idős, esetleg rosszul látó vagy valamilyen  mozgásszervi betegségben szenvedő embernél teljesen felesleges, hogy ilyennel nehezítsük a mindennapokat. Ha van egyedül élő idős rokonod, és főleg, ha nem tudod minden nap látogatni, érdemes erre figyelni.

Persze az idősek ragaszkodnak a már kialakult dolgaikhoz, és a hőszigetelésnél sem utolsó dolog a szőnyeg, de akkor legyen egy darab nagyméretű szőnyeg a szobában, ami faltól falig, vagy bútortól bútorig ér, a többi kacattól pedig meg kell szabadulni. A parkettán megcsúszó könnyű rongyszőnyegekről, vagy arról, hogy ha az idős személy esetleg még járókeretes is, ne is beszéljünk.

rug

Szerző: Ipolyi-Topál Gitta

Szia! Gitta vagyok, a HáziorvosBlog szülőanyja, orvos, önjelölt egészségkultúra-fejlesztő. Ez a blog azért jött létre, hogy közérthetően adjon át az egészségeddel kapcsolatos információkat. Kövesd Facebookon is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Az alábbi HTML kódok használhatóak: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Read previous post:
Mihez kezdesz, ha valaki összeesik melletted? – kommentálom a felmérés eredményeit

Most ugrik a majom a vízbe, kiderül, hogy hogyan mentenétek meg valakit. Röviden kommentálom az eredményeket. Összesen 64-en válaszoltatok. Fej...

Close