«

»

Csavard fel a szőnyeget!

Volt egy máig maradandó élményem a hatodéves mentőgyakorlat kapcsán, az ezzel kapcsolatos tanulságot szeretném megosztani. Rendőri segítséggel kellett betörni egy idős nénihez, aki már nem emlékszem mióta feküdt a földön, amikor a szomszédoknak feltűnt, hogy nincs mozgás.

Elesett, és nem bírt felkelni. Szerencsére nagy baj nem történt, talán a csípője fájt, és nem is éhezett hosszú ideje, de azért történhetett volna nagyobb baj is. Azóta már elég sok otthonban jártam házhoz híváson, és megfigyeltem, hogy a nénik szeretnek szőnyeget szőnyegre halmozni. Futók, lábtörlők, az égvilágon minden le van teregetve a földre.

Idős, esetleg rosszul látó vagy valamilyen  mozgásszervi betegségben szenvedő embernél teljesen felesleges, hogy ilyennel nehezítsük a mindennapokat. Ha van egyedül élő idős rokonod, és főleg, ha nem tudod minden nap látogatni, érdemes erre figyelni.

Persze az idősek ragaszkodnak a már kialakult dolgaikhoz, és a hőszigetelésnél sem utolsó dolog a szőnyeg, de akkor legyen egy darab nagyméretű szőnyeg a szobában, ami faltól falig, vagy bútortól bútorig ér, a többi kacattól pedig meg kell szabadulni. A parkettán megcsúszó könnyű rongyszőnyegekről, vagy arról, hogy ha az idős személy esetleg még járókeretes is, ne is beszéljünk.

rug

Szerző: Ipolyi-Topál Gitta

Szia! Gitta vagyok, a HáziorvosBlog szülőanyja, orvos, önjelölt egészségkultúra-fejlesztő. Ez a blog azért jött létre, hogy közérthetően adjon át az egészségeddel kapcsolatos információkat. Kövesd Facebookon is!

Amikor üzenetet hagysz, figyelj arra, hogy egészségügyi adataid érzékeny adatok. Sürgősségi helyzetben ne itt üzenj!

Az email címet nem tesszük közzé. A kitöltendő mezőket * jelöli.

Az alábbi HTML kódok használhatóak: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Read previous post:
Mihez kezdesz, ha valaki összeesik melletted? – kommentálom a felmérés eredményeit

Most ugrik a majom a vízbe, kiderül, hogy hogyan mentenétek meg valakit. Röviden kommentálom az eredményeket. Összesen 64-en válaszoltatok. Fej...

Close