«

»

10 dolog, amire figyelj, ha fájdalomcsillapítót szedsz

Gasztroenterológus édesapám “kedvencei” a fájdalomcsillapító-reklámok. Mindig azt szavalja a végén, hogy “a kockázatokról és mellékhatásokról kérdezze meg gasztroenterológusát”. Ő ugyanis már látott pár gyomorvérzőt…

Az úgynevezett nemszteroid gyulladásgátló fájdalomcsillapítók ugyanis károsíthatják a gyomor nyálkahártyáját. Hosszú távú vagy nagy adagú szedés esetén fekélyt, gyomorvérzést, ne adj’ Isten a gyomor kilyukadását okozhatják. Éppen ezért tartós mozgásszervi panaszok esetén, amikor számítani kell az állandó szedésre, szoktunk mellé gyomorvédőt is írni, vagy kombináljuk más típusú fájdalomcsillapítókkal, hogy a hatás összeadódjon, de a mellékhatások kevésbé érvényesüljenek. (Nem akarok belemenni de sokat vizsgálják ezen szerek szív-érrendszeri mellékhatásait is.)

Mi a megoldás?

Legjobb, ha megpróbáljuk megoldani a dolgok forrását. A fájdalom MINDIG jelez valamit, azt a valamit kell megkeresni. Fogakat például mielőbb meg kell csináltatni, tartós vagy visszatérő vagy elviselhetetlen fejfájást mindenképpen érdemes kivizsgáltatni. Számos mozgásszervi panaszt okoz a nagy túlsúly, ezért is érdemes tőle megszabadulni.

Ha a háziorvosnak nincs további ötlete, léteznek fájdalomambulanciák, ahol speciálisan tudnak segíteni.

10 dolog amire figyelj

1. mindig nézd meg a hatóanyagot. Két egyformát nem érdemes kombinálni. A leggyakrabban használt, recept nélkül is elérhető hatóanyag az ibuprofen. Ibuprofén hatóanyagú készítmények:

 • Advil ultra
 • Algoflex (Forte)
 • Ibumax
 • Ibuprofen Sandoz
 • Melfen
 • Nurofen
 • Spedifen

2. Cataflam, Diclofenac, Voltaren és még sok más fájdalomcsillapító szintén az NSAID csoportba tartoznak, csak éppen vénykötelesek. Tehát ha valaki már szed egy vényköteles fájdalomcsillapítót, és úgy érzi nem elég, érdemes megkérdezni, hogy mivel szabad kombinálni.

3. Akut mozgásszervi panasz (pl. megerőltetést követő vállfájás, derékfájás) esetén legfontosabb a kímélet. Ezt soha senki nem hiszi el nekem, és rendszerint tovább pörögnek a fiatal betegek, csak adjak már valami bogyót.

4. Krónikus mozgásszervi betegség esetén érdemes orvossal íratni a gyógyszert, hogy rálásson a folyamatra. Plusz ott lehet íratni fürdőkezelést, fizikoterápiát, illetve ő tudja kombinálni más csoportba tartozó fájdalomcsillapítókkal az NSAID-ot, illetve gyomorvédő szert is ír fel.

5. Több tabletta bevételével nem lesz hamarabb hatás! Ezt többnyire férfiak szokták képzelni… :)

6. Véralvadásgátló (Syncumar, Marfarin) szedésekor nem javasolt NSAID-ot szedni, hiszen ha a gyomor vérezni kezd, abból nagy baj lehet.

7. Fekete széklet esetén jelentkezni kell orvosnál, mert vérzésre utalhat, a fekete az emésztett vér színe.

8. Nehezítheti a teherbe esést. Gondold meg, melyik gondolattól szenvedsz jobban, és e szerint cselekedj.

9. A szívinfarktus vagy a gutaütés (stroke) veszélye megnőhet. Stroke-ra hajlamosító egyéb tényezők:  magas vérnyomás, cukorbetegség, magas koleszterinszint, dohányzás.

10. Továbbá óvatosság szükséges a következő állapotokban:

 • asztma
 • szív-érrendszeri betegsége vagy szívelégtelenség
 •  gyulladásos bélbetegség
 • károsodott vese vagy májműködés

Összegzés:

A fájdalomcsillapítók nem az ördögtől valók!! Mindenkinek joga van a fájdalma csillapításához, senkinek nem kell korlátozott életminőségben élnie. Nem értek egyet azzal, hogy valaki nem vesz be fájdalomcsillapítót, hogy ne mérgezze magát. Ha kell, hát kell! Én magam is írok és használok NSAID-ot. De körültekintést igényel az alkalmazásuk, és lehetőleg a fájdalom forrását érdemes kezelni.

 

A cikk 2018. február 7-én frissült.

Szerző: Ipolyi-Topál Gitta

Szia! Gitta vagyok, a HáziorvosBlog szülőanyja, orvos, önjelölt egészségkultúra-fejlesztő. Ez a blog azért jött létre, hogy közérthetően adjon át az egészségeddel kapcsolatos információkat. Kövesd Facebookon is!

3 comments

 1. Anikó

  Röviden csak annyi, hogy dupla gerincsérvnél nekem a manuálterápia segített. A masszázs előtt napi 2-szer szedtem 100-as Contramalt, ami nem hatott, és nagyon rosszul voltam tőle. A manuálterápiával (persze, ehhez nagyon jó szakember kell) 3 hét után már nem kellett Contramal. A masszőr javaslatára átmeneti időkre, amikor mégis erősebb fájdalmaim voltak Voltaren Dolot szedtem. Mozgásszervi panasznál nekem még, ami bejött, hogy tényleg nagyon sok vizet kell inni. És gerincnyújtó padom is van. Mindezt a 4. ponthoz írtam kiegészítésként a betegek oldaláról.

 2. Andrea

  Kedves háziorvos:) a napi 1 tbl Aspirin 325 mg-os szedhető korlátlan ideig?
  Köszönöm a választ.

 3. Barna Katalin

  Én csak a 3. ponthoz tennék még hozzá annyit (akut mozgásszervi panasz (pl. megerőltetést követő vállfájás, derékfájás), hogy ilyenkor, tapasztalat szerint is a meleg, azaz a fájó területre való hőt sugárzás nagyon hasznos és segít a panaszok csillapításában (sokszor az ok megszüntetésében is).

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Az alábbi HTML kódok használhatóak: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Read previous post:
Fertőző agyhártyagyulladás

Régen készülök írni nektek erről a betegségről, de most szomorúan aktuálissá vált. Egy lány meghalt, kettő pedig kórházba került a...

Close