«

»

Köszvény és magas húgysavszint

Jó, ha külditek a témát, ez is egy olyan, amit  többen kértek, alighanem másképp az életben nem írtam volna meg. A köszvényt és a magas húgysavszintet, noha közös a gyökerük, meg kell különböztetnünk.

Emelkedett húgysavszint – hiperurikémia

A jóléti államokban a férfiak húsz százalékának magasabb a húgysavszintje, ez azonban nem jelenti azt, hogy nekik van is köszvényes rohamuk. Ettől még az emelkedett húgysavszint rejt magában veszélyeket: minél magasabb, annál inkább nő az esetleges köszvényes roham, illetve a vesekövesség esélye. Általában együtt jelentkezik a metabolikus szindrómával, amely emelkedett vérzsírszintekkel (triglicerid, koleszterin), hasra hízással, II. típusú cukorbetegséggel jár,  azaz fokozott az érelmeszesedés esélye.

A húgysav maga egyébként a purin nevű anyag lebomlásának a végterméke. Mitől lehet több? leggyakrabban a súlyfeleslegtől és az étrendtől. Emellett iszonyú ritka genetikai betegségek is okozhatják, valamint daganatok, leukémiák kezelésekor a gyorsan bomló sejtekből is érkezhet a vérbe húgysav. Az is okozhat húgysav-felhalmozódást, ha az ürülést akadályozza valami, például vesebetegségek, cukorbetegség okozta úgynevezett ketoacidózis és egyes gyógyszerek. Akkor beszélünk hiperurikémiáról, ha a húgysavszint meghaladja a 380 mikromol/litert.

Köszvény

Heveny köszvényes rohamot általában nagy evészet-ivászat vagy stressz vált ki. Rendszerint teljesen egészséges állapotban, éjszaka jelentkező iszonyatos fájdalom a nagylábujj alapízületében, de máshol is lehet. Az ízület felett bőrpír, melegség, duzzanat jelentkezhet. Általában néhány nap alatt elmúlik. Első roham esetén alighanem nem ússzuk meg az ügyeletet, mert a colchicin vényköteles szer. Többedik alkalomnál már van otthon…

Az ízületeket is eltorzító krónikus köszvény ma már ritkán fordul elő.

Ebből készül a köszvényes rohamot oldó colchicin

Emelkedett húgysavszint kezelése

Kulcsfontosságú a testsúly normalizálása és a bőséges folyadékfogyasztás. Az alkohol csökkenti a vese húgysavkiválasztását, akut köszvényes rohamot provokálhat, így kerülendő.

A Herold-féle Belgyógyászat szerint az 535 alatti húgysavszintű tünetmentes betegeket diétával kezeljük, ami a hús, belsőségek, szardínia, hering kerülését jelenti. E feletti értékek esetén pedig allopurinol tartalmú gyógyszer (Milurit, vényköteles) adandó.

A gyakorlat azonban azt mutatja, hogy az ember nem az a fajta, akit akár a legtüzesebb pokollal való ijesztgetéssel életmódváltásra lehet rávenni, ha egyszer ő éppen panasz- és tünetmentes. Nem beszélve arról, hogy az elején említett okokból ezeknek a betegeknek a többsége a zsíranyagcsere és a cukoranyagcsere zavarai miatt is diétát kellene, hogy tartson. Ezért rendszerint alapból felírjuk a Miluritot emelkedett húgysavszint esetén.

 

Szerző: Ipolyi-Topál Gitta

Szia! Gitta vagyok, a HáziorvosBlog szülőanyja, orvos, önjelölt egészségkultúra-fejlesztő. Ez a blog azért jött létre, hogy közérthetően adjon át az egészségeddel kapcsolatos információkat. Kövesd Facebookon is!

2 comments

  1. do

    Lehetne megvilágítani a vízhajtózás és a köszvény összefüggéseit is szívelégtelenségben?

    Előző posztban kérdeztem, most áthoztam ide, ha nem baj.

  2. Tyrker

    “Akkor beszélünk hiperurikémiáról, ha a húgysavszint meghaladja a 380 mikromol/litert.”

    Ez nem függ attól, hogy nő vagy férfi-e az illető? A laborok más tartományt adnak meg a két nemre.

Amikor üzenetet hagysz, figyelj arra, hogy egészségügyi adataid érzékeny adatok. Sürgősségi helyzetben ne itt üzenj!

Az email címet nem tesszük közzé. A kitöltendő mezőket * jelöli.

Az alábbi HTML kódok használhatóak: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Read previous post:
Lúgosítás – közkívánatra

Majdnem két éve üzemel a blog, és nem tudom megszámolni, hányan kértétek már a lúgosítást, de ódzkodtam tőle eddig, mert...

Close