«

»

Természetgyógyászati módszer vagy tudományos? – A BEMER terápiáról

bemerSokáig magam is azt hittem, hogy a terápia és a készülék egy Bemer nevű pacákról van elnevezve, de nem: a rövidítés a Bio-Elektro-Mágneses-Energia-Reguláció kifejezésből ered. A módszer egy speciális elektromágneses hullámot használ. Kétféle megközelítése létezik: az egyik a természetgyógyászat és bioenergetika világába vezet, mely szerint javítja az életerőt, segíti a szervezet öngyógyulását stb. Másrészről valóban történtek kutatások a felhasznált hullámtípussal, melyek mind kísérletes körülmények között, mind a klinikai gyakorlatban eredményeket értek el.

A tudományos megközelítés szerint a BEMER terápiában felhasznált hullámtípus a hajszálerek (kapillárisok) véráramlását javítja. A videón elképesztően jól látszik, hogy megnyílik a hajszálér:

Az orvosi megközelítés tehát a keringésre gyakorolt hatást emeli ki, és olyan betegségekben tartja elfogadhatónak a BEMER kezelést, ahol a mikrokeringés zavart szenved:

 • alsó végtagi érelmeszesedés,
 • agyi infarktus megelőzése,
 • cukorbetegség okozta keringési zavarok

vagy olyan betegségekben, ahol a keringés javításával állapotjavulást érhetünk el:

 • csonttörés gyógyulásának gyorsítása
 • bizonyos bőrgyógyászati betegségek
 • sebgyógyulás, stb.

Írtam már többször, hogy egy adott módszeren miket kell számon kérni. Egyrészt élettanilag lehetséges legyen, másrészt legyen kipróbálva megfelelő számú emberen, lehetőleg placebóval kontrollált vizsgálatokban. A Belgyógyászati Szakmai Kollégium ÁNTSZ kérésére beadott állásfoglalása szerint „megfelelő számú betegen végzett vizsgálatok eredményei birtokában kiegészítő kezelésként a készülék alkalmazása szóba jöhet”. Magyar klinikai kutatások is történtek, meggyőző eredményekkel. (itt)

Ugyanakkor az is figyelemre méltó, hogy az úgynevezett BEMER Kongresszuson kik is adnak elő: rögtön az első előadó tajcsi- és csikungoktató, energiagyógyász, további, összesen 12 előadó közül négy homeopata, négy foglalkozik akupunktúrával, kettő biorezonanciával, egy hipnózissal, egy íriszdiagnoszta van közöttük, és egy személy általánosságban az alternatív terápiákat jelöli meg érdeklődési körként a bemutatkozásában.

Hogy jön a képbe a bioenergia?

A természetgyógyászat alapkifejezései között találjuk a bioenergia és a biorezonancia fogalmakat. Ezekről maga a Természetes gyógymódok – Komplementer medicina című könyv szerzője is a következő megállapítást teszi:

Az újabb fizikai, matematikai, biológiai hipotézisek megközelítéseiben sok izgalmas gondolat szerepel, amelyek közül egyesek részben bizonyítást is nyertek.”

Vagyis feltételezésekről van szó, amelyek közül előfordul olyan, ami részben bizonyított. A fejezet irodalomjegyzékében csak természetgyógyászati művek szerepelnek, orvosi vagy biofizikai szaklapra, komoly tudományos folyóiratra való utalást nem találunk.

A biorezonancia elmélete szerint a betegségek alapvetően a szervezet elektromágneses rezgéseinek zavarai, és az által gyógyíthatjuk egy szerv betegségeit, hogy helyreállítjuk a rezgését: a kóros frekvenciákat a szervezetből elvezetik, a meggyengült harmonikus (tehát egészséges) rezgéseket felerősítik.
Ugyanakkor az említett szakkönyv is elismeri, hogy a bioenergia szinonimái az ájurvédikus prána, a kínai csí (qi), a delej és hasonlók. Ezek inkább ezoterikus, a bizonyítékokon alapuló modern medicina számára értelmezhetetlen, ám annál inkább keleti vallásokban gyökerező fogalmak. (A csakrák és meridiánok ezt az energiát áramoltatják.)
Klinikai alkalmazás tekintetében azt mondhatjuk, hogy a bioenergetikán alapuló módszerek egyetlen orvosi szakterület egyetlen betegségének jelenleg érvényes szakmai protokolljában sem szerepelnek.

És akkor mi van?

Hát, csak arra akartam kilyukadni, hogy a BEMER kezelésnél világnézetek találkoznak. Óriási a kínálat, honlapja válogatja, hogy melyik álláspontot képviseli a terapeuta/forgalmazó. Aki egyértelműen elzárkózik az ezotériától, az keressen olyan valakit, aki csupán a mikrokeringésre gyakorolt, klinikailag bizonyított hatásra alapoz.

Fontos az is, hogy nem szabad csak úgy vaktában végezni a kezelést, az érrendszer állapotát a megfelelő vizsgáló módszerekkel fel kell mérni, a beállított diétás és gyógyszeres terápiát pedig nem javasolt orvos felügyelete nélkül elhagyni. Sokszor ugyanis éppen az a baj az alternatív lehetőségekkel, hogy a betegek “eltűnnek a rendszerből”, és nem kapják meg a szakma szabályainak megfelelő ellátást.

Szerző: Ipolyi-Topál Gitta

Szia! Gitta vagyok, a HáziorvosBlog szülőanyja, orvos, önjelölt egészségkultúra-fejlesztő. Ez a blog azért jött létre, hogy közérthetően adjon át az egészségeddel kapcsolatos információkat. Kövesd Facebookon is!

1 comment

1 ping

 1. Kriszta

  Gitta, s mi a véleményed a BEMER állapotfelméréséről?

 1. Mesék a rendelőből – a mágneses ágy | Édes szívem

  […] először feljön az a BEMER (csupa nagybetűvel, mert betűszó). Amit erről tudni lehet, azt a Háziorvosblog tavaly jól összefoglalta. Tehát amiről szó van, az egy pulzáló elektromágneses mező (szóval nem patkómágneseket […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Az alábbi HTML kódok használhatóak: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Read previous post:
Vezetői engedélyt alkoholistának?

Az asszisztensnő, akivel a minap dolgoztam, azt mondta szigorú vagyok. Másfél méterről érezhető piaszag, sárga szemek és a normálisnál négy...

Close