«

»

6 tévhit a mellben talált csomókról

1.: „Biztos rák!”

Szerencsére tízből nyolc csomó nem rák. Általában cisztának, vagy úgynevezett fibroadenómának bizonyul az, amit a hölgyek önvizsgálattal találnak a mellükben. De ez még nem jelenti azt, hogy ne kéne foglalkozni vele.

2.: „van egy csomóm, de rendben van a mammográfiám, úgyhogy az ügy lezárva”

Fontos a csomó természetéről meggyőződni. Szükség lehet MRI vagy ultrahang vizsgálatra is, de akár szövetminta-vételre is sor kerülhet.

3.: „szoptatok, úgyhogy a csomóm, nem lehet rák”

Szerencsére a szoptatás csökkenti a mellrák esélyét, de ettől még megtörténhet. Ha szoptatás alatt tapasztalsz új csomót, ne bagatellizáld el. Az ultrahangos vizsgálat nem sugárveszélyes, szoptatás alatt is elvégezhető.

4.: „Fiatal vagyok, a csomóm biztos nem rák”

A mellrákos esetek zöme valóban 50 éves kor után alakul ki, de fiataloknak is lehet sajnos mellrákja. Negyven éves kor alatt (amikor még nem szokás mammográfiát végezni) kiemelten fontos a havi önvizsgálat.

5.: „A nagy csomó nagyobb valószínűséggel rák, mint a kicsi.”

A rák rosszindulatúságát nem a mérete okozza, egészen kicsi csomóval is keresd fel orvosod, hiszen rosszindulatú lehet. Fontos, hogy rendszeresen, havonta vizsgáld át a melleidet, hogy megszokd, mi a normális, így az újonnan megjelenő elváltozást észre tudd venni még egészen kicsi korában.

6.: „Biztosan ártalmatlan a csomó, ha nem volt a családban mellrák”

Sok nő azt gondolja, hogy ha a családi kórtörténetben nem szerepel mellrák, akkor őket nem érheti el a betegség. Az eseteknek azonban csak 15 százaléka mutat családi halmozódást, az összes többi „mellrákmentes” családból kerül ki.

Forrás: http://www.webmd.com/breast-cancer/features/breast-lumps-8-myths-and-facts

Szerző: Ipolyi-Topál Gitta

Szia! Gitta vagyok, a HáziorvosBlog szülőanyja, orvos, önjelölt egészségkultúra-fejlesztő. Ez a blog azért jött létre, hogy közérthetően adjon át az egészségeddel kapcsolatos információkat. Kövesd Facebookon is!

1 comment

  1. Marla

    T.C
    Mellultrahangon voltam és tűvel mintát javasolt az orvos Azt mondta nincs ott semmi gond De nézzük meg..
    Most menjek el azért a vizsgálatra? Szokott fájni a mellem ez jelent -e valami problémát ?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Az alábbi HTML kódok használhatóak: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Read previous post:
Totyogók és az okostelefon

Gyakorló szülők számára napi szinten előforduló kérdés, hogy adjon-e a két éven aluli gyermeke kezébe elektromos kütyüt. (Egy kutatás szerint...

Close