«

»

Fiú vagy lány?

Ma már eléggé benne van a köztudatban, hogy a férfi hímivarsejtjein múlik, hogy a születendő baba milyen nemű lesz. Ugyanis a nő csak két X kromoszóma közül az egyiket, míg a férfi egy X és egy Y közül valamelyiket tudja átadni.

Sok párt foglalkoztat azonban, különösen többedik gyereknél, hogy lehet-e valahogyan befolyásolni a születendő gyermek nemét. Nos, egy dániai gyakorlatom során az egyik ortopédus műtét közben előadta nekem a következő elméletet:

A „lány” hímivarsejtek lassabbak, de tovább életben vannak, a „fiú”, azaz Y kromoszómát tartalmazók gyorsak, de hamarabb elpusztulnak. Így tehát az elmélet szerint, ha az együttlétet a pár a termékeny nap előtti napokra időzíti, akkor a petesejt megérését nagyobb valószínűséggel a lány sejtek tudják megvárni. Ha viszont épp a legtermékenyebb napon vagy az után 24 órában (amíg a petesejt él)  történik az egyesülés, valószínűbb, hogy fiú fogan. A pasas azt mondta neki igazán hihetek, mert két fia és két lánya van.

Akkor, fiatal  hajadonként tágra nyílt szemekkel hitetlenkedtem. Utána is néztem, hogy ez hiteles dolog-e, és valóban van irodalma. Shettles-módszer-nek hívják, több internetes portálon ellátják effajta tanácsokkal a szülőket, kiegészítve még néhány testhelyzetre vonatkozó javaslattal.

A szakirodalom viszont megosztott. Találtam olyan cikket, mely 221 asszonyt vizsgálva azt állítja, hogy a fogamzás időpontja nincs hatással a gyermek nemére. Aztán találtam olyat is, akik szerint a ciklus, hossza, pontosabban az előző menzesz és a peteérés közti időszak hossza határozza meg a gyerek nemét. Szerintük a rövid ciklus a fiúk, a hosszú ciklus a lányok születésének kedvez.

A hetvenes évek végén vallásos zsidó nők között végeztek kutatást, akik a menzesz kezdetétől még két hétig nem lépnek kapcsolatba a férjükkel. A ciklus második szakasza, mindig tizennégy nap, de hogy hány nap az első fele, az változó. Így ezeknek az asszonyoknak egy része (a hosszabb ciklusúak) még az ovuláció bekövetkezte előtt visszatért a férjéhez, míg másoknak (rövid ciklus) már megtörtént a peteérése, mire letelt a két hét. A tanulmány szerint azok, akik a peteérés után két nappal voltak együtt a férjükkel, 65 százalékban szültek fiút.

Egyébként egy indiai orvosnő által végzett programban is kulcsszó volt az önmegtartóztatás az effajta projektben. Ő azt találta ki, hogy amellett, hogy a ciklus első felében a párok nem élnek házaséletet, a ciklus 9. napjától járjanak ultrahangra, és így még pontosabban meg tudják határozni a peteérés napját, és az alapján javasolták a pároknak az együttlét időpontját, hogy milyen gyermeket szeretnének. 72 esetből 71-ben a kívánt nemű gyermek született.

Szóval vannak eredmények, meg lehet is próbálkozni, de bármilyen közhelyes is, örök igazság: mindegy hogy mi lesz, csak egészséges legyen.

Szerző: Ipolyi-Topál Gitta

Szia! Gitta vagyok, a HáziorvosBlog szülőanyja, orvos, önjelölt egészségkultúra-fejlesztő. Ez a blog azért jött létre, hogy közérthetően adjon át az egészségeddel kapcsolatos információkat. Kövesd Facebookon is!

3 comments

 1. Nagy Gábor

  Hát igen ezt jobb Istenre bízni:)
  Én nem tervezgettem, nem számoltam és mégis 3 fiú lett és 3 lány! Optimális nem?

 2. Ipolyi-Topál Gitta

  Ja, a többi hozzászólásod alapján hirtelen azt hittem, hogy a gyerekek arányát is ganodermával állítottad be :)

 3. Dia

  Hello!
  A nagylányom szerelemgyerek, semmi tervezgetés, csak jött :) Az öccsénél és a húgánál figyeltük a ciklust és bejött :)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Az alábbi HTML kódok használhatóak: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Read previous post:
Egy ügyeleti hívás margójára

Éppen ügyelek, és az imént értünk vissza egy hívásról, aminek a tanulságait szeretném most megosztani. Indulás A nővér vette fel...

Close