«

»

Szoptatás alatti gyógyszerszedés

Rendszeresen visszatérő kérdés, hogy ezt vagy azt a gyógyszert szabad-e szoptatás alatt szedni. Az első, ami az embernek eszébe jut , nem az, hogy szabad-e, hanem, hogy KELL-E egyáltalán? Például banális megfázásra teljesen fölösleges az antibiotikum, vagy 37,3-ra a lázcsillapító.

Mindig azt kell figyelembe venni, hogy a gyógyszer használatával kapott „nyereség” arányban áll-e a kockázataival.

Minden esetet egyedileg kell értékelni. Számít a baba kora, az szopott tejmennyiség, az anya betegségének a súlyossága, és hogy van-e a gyógyszernek alternatívája.

Lehet az anyának olyan komoly betegsége, amit muszáj kezelni, és csak olyan gyógyszer áll rendelkezésre a cél érdekében, ami mellett nem szabad szoptatni. Ilyenek például rák elleni gyógyszerek vagy radioaktív kontrasztanyagok bizonyos vizsgálatokhoz.

Rendszerint azonban egy adott betegség vagy tünet kezelésére több hatóanyag áll rendelkezésre, és ezek közül kell a legbiztonságosabbat kiválasztani. Például lázcsillapításra inkább paracetamolt, és nem aszpirintartalmú Kalmopyrint.

Sok olyan szer is van, amelyek eleve előfordulnak a szervezetben és a betegség esetén csupán kívülről pótoljuk őket (például pajzsmirigyhormonok, vitaminok), így ezek előírt adagban nem jelentenek veszélyt.

Ha tehát szoptatsz, de megbetegedtél,

  • Szólj az orvosnak, hogy szoptatsz. Ez alapján ő máris a hatóanyagok egy szűkebb körében kell, hogy gondolkodjon. Ha az orvosod teljesen fogalmatlan a szoptatás és gyógyszerszedés kérdésében, tegyél egy kört a gyerekorvosnál, ő valószínűleg tájékozottabb.
  • Fölöslegesen ne szedj gyógyszert.
  • Ha kivitelezhető, érdemes a gyógyszer bevételét szoptatás utánra időzíteni, vagy amikor a baba egy hosszabbat készül aludni, hogy a felszívódást követő magasabb vérszint erre az időszakra essen.
  • Ha választhatsz helyi hatású szert, akkor tedd meg. Pl. antihisztamin tabletta helyett szemcsepp, orrcsepp.
  • Ha minden kötél elszakad, és átmenetileg olyan gyógyszer kerül a szervezetbe, ami miatt tényleg nem tudsz szoptatni (ilyen például halaszthatatlan műtét miatti altatás) akkor fejhetsz pár napig. Ezt sajnos ki kell önteni, és a babádnak vagy előre fejt tejet, vagy más anya tejét tudod adni. Ismerek olyan belevaló anyát, akinek nem sokkal szülés után szövődményes vakbélgyulladása lett, de megcsinálta!
  • Ha olyan betegséged van, ami miatt a babádat valóban el kell választanod, ne vádold magad! A védőnő segít anyatejet szerezni. Ölelgesd a babát sokat, tartsd a mellkasodon, bújjatok össze. Semmi baja nem lesz, mindkettőtök egészsége fontos!

 

Források:

Paediatrics 2001;108;776 http://pediatrics.aappublications.org/content/108/3/776.full.pdf+html

La Leche Liga hírlevél  http://www.lll.hu/node/218

 

Szerző: Ipolyi-Topál Gitta

Szia! Gitta vagyok, a HáziorvosBlog szülőanyja, orvos, önjelölt egészségkultúra-fejlesztő. Ez a blog azért jött létre, hogy közérthetően adjon át az egészségeddel kapcsolatos információkat. Kövesd Facebookon is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Az alábbi HTML kódok használhatóak: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Read previous post:
13 érdekesség a szervátültetésről

Múlt héten Brüsszelben jártam egy egészségügyi újságíróknak szervezett workshopon, ahol kifejezetten a szervátültetés volt a téma. Megosztok pár érdekességet a...

Close