«

»

Terhesség alatti gyógyszerszedés

magunklogoKözkívánatra tehát a terhesség alatti gyógyszerszedésről írok ma nektek. Néhány általános megfontolást tegyünk az elején:

1. az orvosszakma egyik alapelve, hogy mindig olyan kezelést válasszunk, amivel az esetlegesen okozott kár, mellékhatás kisebb, mint a kezelés elmaradásából származó veszély. Vagyis: fogfájást el lehet mulasztani fejbelövéssel, csak nem éri meg.

2. kismamáknál egyértelmű, hogy a fentieket mindkét személyre, vagyis a mamára és a babára egyszerre kell alkalmazni. Tehát a gyógyszernek a babára nézve is biztonságosnak kell lennie. De ha kezelés nélkül az anya állapota árt a babának, az se jó.

Például nagy baj lehet, ha valakinek nincs kezelve a cukorbetegsége vagy a trombózishajlama a terhesség alatt. Szerencsére ezek egész biztonságos cuccokkal kezelhetők. Élesebb a kérdés, ha epilepszia elleni szerről van szó. Az ilyen gyógyszerek okozhatnak magzati károsodást, de azzal sem jár jól a magzat, ha az anyja görcsöl. Ezek mindig nagyon alapos megfontolást és a szülők részletes tájékoztatását igénylő döntések. Ilyen speciális betegségekről éppen ezért nem szeretnék írni nektek, hiszen egyedi megítélést igényelnek.

Miért pánikol egy csomó doki, ha várandóst kell gyógyszerrel ellátni?

Megmondom. Egy babának rengeteg mindentől lehet baja. Sérülhetett a génállomány még a spermiumban vagy a petesejtben. Sérülhetett a megtermékenyült pete. Sérülhet a magzat utána is mindenféle okok miatt. A világ tele van tragikus véletlenekkel, amelyekről SENKI nem tehet. De ha egy doki gyógyszerre tesz javaslatot, és később a babának baja van, a szülők azonnal őt és a gyógyszert fogják felelőssé tenni, hiába nincs okozati összefüggés. Ezt nem szívesen vállalják be, és ezért mondják néhányan, hogy inkább szorítsd össze a fogad, de ne vegyél be semmit. De ez butaság.

A veszélyesség kategóriái

A munka megkönnyítésére az amerikai Food and Drug Administration (FDA) bevezetett egy kategóriarendszert. Ebben betűkkel jelölik, hogy a rendelkezésre álló információk alapján az adott hatóanyag mennyire lehet biztonságos terhességben. Nehéz persze ilyesmit vizsgálni, mert alapvető, hogy várandós nőn és gyereken nem lehet kísérletet végezni. (A gyógyszerek alkalmazási előiratában is mindig az szerepel, hogy adatok hiányában terhességben való alkalmazhatóságát nem tudjuk, csak az adott helyzet kockázatainak megfontolása után adható.)

Ezért aztán csak az olyan esetekből lehet tanulságokat levonni, amikor minden kötél elszakad alapon végül a várandós mégis gyógyszert kapott, és ez a szám szépen növekedett annyira, hogy statisztikai eredményeket lehessen levonni belőle. Néhány anyagot állatkísérletben kipróbáltak, hogy legalább onnan legyen valami támpont. Vannak gyógyszerek, amelyek nem fejlődési rendellenességeket okoznak, hanem mondjuk méhösszehúzódásokat fokozzák, és azért nem adhatók várandósnak.

 

Kategória Mit jelent
A Jól kontrollált vizsgálatok során a magzati rendellenességek kockázata
nem emelkedett
B Állatkísérletben nem emelkedett a magzati kockázat, de terhes nőkön
nem végeztek vizsgálatot VAGY
állatkísérletben volt ugyan magzatkárosodás, de terhes nőkön jól
kontrollált vizsgálattal nem mutattak ki ilyet.
C Állatkísérletben volt magzatkárosító hatása, terhes nőkön nem
vizsgálták, VAGY
sem állatkísérletből, sem terhes nőkről nincs jól kontrollált vizsgálat
D Igazolták magzatkárosító hatását. Előnyök és kockázatok mérlegelése
mellett esetleg adható
X Egyértelmű magzatkárosító hatás, nem szabad terhesnek és olyan
fogamzóképes korú nőnek adni, aki nem alkalmaz megfelelő
fogamzásgátlást
N Nem besorolt, adatok hiányában terhességben nem ajánlott

 

Nem meglepő módon a szervezetben egyébként is előforduló anyagok ‘A’ jelölést kaptak. Ilyen a pajzsmirigyhormon Thyroxin, a vas rágótabletta, a folsav és a B-vitaminok. Rejtély számomra, hogy a laktáz (tejbontó enzim) miért N, vagyis nem besorolt.

És az antibiotikumok?

Rendszeresen felmerül, hogy az antibiotikumokkal mi van. Vannak terhesnek biztonsággal írható, B-jelű antibiotikumok, senkinek nem kell kezeletlenül maradnia, ha az állapota antibiotikum szedését indokolja. (Az indokolatlanul írt antibiotikumtól meg nem terhesen is herótom van, de ezt már tudjátok.)

A leggyakoribb vény nélküli szerek betűjeleiről listát kaphatsz a Lásd el a bajod tanfolyamon. Katt a részletekért!

Szerző: Ipolyi-Topál Gitta

Szia! Gitta vagyok, a HáziorvosBlog szülőanyja, orvos, önjelölt egészségkultúra-fejlesztő. Ez a blog azért jött létre, hogy közérthetően adjon át az egészségeddel kapcsolatos információkat. Kövesd Facebookon is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Az alábbi HTML kódok használhatóak: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Read previous post:
Tourette-szindróma

Mindig olyan szomorú, amikor a tankönyvben három sorban elintézett rendkívül érdekes, de nagyon ritka kórképeket az ember megelevenedve lát. Főleg,...

Close