«

»

Változik a terhesgondozási rendszer

pregnant1Idén júliustól megújul a terhesgondozási rendszer. A részletes jogszabályt a Közlönyben itt tudjátok elolvasni, de alább összefoglalom a lényeget.

1) a rendelet megerősíti a védőnők szerepét. Eredetileg is úgy volt, hogy a védőnő a központi személy, de úgy látszik sok helyen ez meglazult, mert szükségét érezték az újbóli rögzítésnek. Szóval a védőnő adja a kiskönyvet, és mindent koordinál.

2) Az egyik legnagyobb változás, hogy az  alacsony kockázatú várandósokat szülésznő is gondozhatja, a magas kockázatúakat csak nőgyógyász szakorvos. Azt, hogy ki az alacsony és magas kockázatú, majd szakmai irányelv fogja rögzíteni, ami még nincs kész.

3) Vége a felesleges paráztatásnak! Miután számos országban évek óta nem nézik az AFP-t, végre nálunk is kivették a rendszerből. (Update a cikk alatt, kommentelés előtt olvasd el.)

4) Igyekeznek megoldani, hogy a magánorvos is utalhasson közintézménybe laborokra és egyéb vizsgálatokra. Elvileg eddig ezt nem lehetett, de gondolom, ti is tudjátok, hogy elég kreatívan működik a magyar magánorvosi ellátás.

5) Normál lefolyású terhesség gondozási terve a táblázatban látható.

terhesgondozás

UPDATE:

A hozzászólások alapján szükségét éreztem egy kis kiegészítésnek.
1) Egy vizsgálat megbízhatóságát két tényező határozza meg: az egyik, hogy száz valódi betegből hányat tud kimutatni, a másik, hogy milyen arányban mutat nem beteg személyeket betegnek, vagyis milyen arányban álpozitív. Idegen szóval ezek a szenzitivitás és specificitás. Az AFP ezekben gyenge. Több ezer egészséges magzat szüleinek voltak álmatlan éjszakái, vagy mentek sokkal nagyobb kockázatú vizsgálatokra “rossz” AFP érték miatt, mert a teszt betegnek mutatta az egészséges gyermeket.
2) Ez kivételesen egy olyan jogszabály, amit nem irodisták hoztak, hanem orvosszakmai szervezetek, tehát biztosak lehetünk abban, hogy a mai tudományos eredményeknek megfelel. Sok fejlett országban évek óta nem nézik az AFP-t, mivel elavult vizsgálat.

Szerző: Ipolyi-Topál Gitta

Szia! Gitta vagyok, a HáziorvosBlog szülőanyja, orvos, önjelölt egészségkultúra-fejlesztő. Ez a blog azért jött létre, hogy közérthetően adjon át az egészségeddel kapcsolatos információkat. Kövesd Facebookon is!

6 comments

Skip to comment form

 1. Nk

  A védőnők szerepét azután kellene erősíteni, ha megfelelő képzést kaptak, például minimum annyira lennének tájékozottak a szoptatás terén, mint egy szoptatási tanácsadó, mert tapasztalatlan kismamáknál így csak kárt okoznak….

  1. Betty

   Kedves NK!
   A védőnők megfelelő képzést kapnak a Főiskolán. Leírtad a kulcsszót ˝szoptatási tanácsadó” tehát erre van specializálva, csak ezzel foglalkozik. A védőnők nem csak a szoptatással kell,hogy foglalkozzanak. Hanem elég sok mindennel még ezen kívül. Ha a védőnőnek ˇminimum” annyira kellene tájékozottnak lennie,mint egy szoptatási tanácsadó akkor nem tudom kinek kéne, és mi a maximum tájékozottság?!!

   1. Erika

    Kedves Betty!

    Szoptatásnál még nem tartok, de az elmúlt találkozásaim a védőnővel, pont teljesen értelmetlenek és időrablóak volt.
    Csak hétköznap, csak délelőtt van időpont, ami munkaidő nálam is. Első alkalommal felvette az adatokat, amiket a háziorvosom és a nőgyógyászom is tud, minden alkalommal, megnézi a leleteimet amiket az orvosommal már mind átnéztünk, és nem, hogy újat, de semmi lényegeset nem mond, megkérdezi hogy vagyok, de ha bármi problémám lenne, nyílván a dokimhoz fordulnék és nem hozzá, valamint megméri a vérnyomásomat, ezt a háziorvosom is megtudná tenni, és ő rendel késő délután is, meg mondjuk ismer is, meg szimpatikus is, és szabadon válsztható is, ez a négy dolog viszont nem mondható el a védőnőnkről…

    Az elkövetkező hónapokban, persze biztos lesz “értelme” a védőnő jelenlétének, de ha valóban erősíteni akarják a szerepét, és “központi személyként” kell tekinteni, akkor talán nem ártana ezekre a dolgora is odafigyelni, hogy mire eljutunk odáig, hogy valóban van értelme a jelenlétének, addigra talán megkedveljem és megbízzak a védőnőben. A választás lehetősége, például szerintem nagyon fontos lenne, mert én már most látom, hogy soha semmilyen kérdéssel nem fogok hozzá fordulni, és kötelező rosszként élek meg vele minden találkozást.

 2. Tajti Edit

  Én éppen ma voltam a terheléses cukorvizsgálaton. Kegyetlen íze van a glükózos víznek!!!! Törökszentmiklóson még így csinálják. Olvastam a neten, hogy van ahol egy kifli és egy pohár tej kell. Ezt egységessé tenném!!! Borzasztó íze van annak a löttynek!!! De túl vagyok rajta és remélem minden ok lesz!!!

  1. Betty

   Kedves Edit!
   A kifli és egy pohár tej elfogyasztása vérvétel előtt, teszt reggeli és nem OGTT azaz terheléses cukorvizsgálat! Tehát továbbra is ahogy a nevében is benne van, Glükózos vizet kell elfogyasztani terheléses cukor vizsgálatkor. Max citrom levével szokták még ízesíteni és elnyomni a tömény cukros ízt.

 3. Eva

  Az egezseges fiatal kismamat nem kell feleslegessen vizsgalgatni hiszen a terhesseg egy egeszseges es termeszetes allapot enm egy sulyos kezelni valo betegseg.
  A sok vizsgalat eredmenye szorongo kismamak akik elvesztik sajat testunkbe vetett bizalmukat es az orvosoktol varjak a megoldast.
  Epp itt az ideje hogy a szulesznok visszakpjak a terhesgondozast es a termeszetes egeszseges terhessegi gondozas legyen a normalis. Egy kismamat nem kezelni hanem tamogatni kell es biztatni.
  Az egeszseges kismama ne jarjon orvoshoz hiszen egy orvos gyogyit es kezel.
  Az egeszseges kismama jarjon szulesznohoz aki tamogat biztat es kiseri a terhesseget.
  Hollandiaban a szulesznoi kepzes es rendszer fejlett es jol mukodik Egy kismama csak akkor kerul orvoshoz ha a terhessege alatt komplikaciok merulnek fel.
  A szuleseket is hazi (korzeti) vagy korhazi szulesznok kiserik a szuleszorvosok gyakorlatilag csak komplikacio eseten vannak jelen egy szulesnel.
  Igy Hollandiaban a csaszarok szama igen alacsony es a kismamak nagyon meg vannak elegedve a gondozas menetevel.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Az alábbi HTML kódok használhatóak: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Read previous post:
Palántázható az Év Gyógynövénye!

Görcsoldó, vírusölő, nyugtató hatású, fűszereskertben és balkonon is megélő növényt választott idén az év gyógynövényének a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény...

Close