«

»

Kérdés az influenzaoltásról

Egyik hírlevelem kapcsán érkezett a következő kérdés:
“Köszönöm, hogy elküldted ezeket az információkat az oltásról. Ha nem gond, akkor lenne személyes kérdésem is ezzel kapcsolatban. Tavaly végül nem oltattam be magam (ingyenes lett volna), de gyerekek között dolgozom. Kicsit féltem az oltástól, mert egyszer régen amoxicilinra érzékenyen reagált a szervezetem. Mivel nem nagyon szoktam beteg lenni, nem tudom, hogy tényleg penicillin-érzékeny vagyok-e. Nem tudom, hogy az oltás előhoz-e valamilyen  érzékenységet. Neked mi a véleményed? Ha tényleg érzékeny lennék a penicillin-származékokra, az oltás okozna valamit? Szerinted, aki gyerekek között mozog, nagyon muszáj ezt megkapnia?
Ha ráérsz, kérlek válaszolj. Köszönöm!”

A válaszom így hangzott: “Vannak antibiotikumok, amelyekre ha valaki érzékeny, óvatosan kell eljárni. A következő felsorolás a gyógyszerleírásból származik, a felsorolt vegyületek nem rokonok a penicillinnel:
Ellenjavallt az oltás, ha

“az oltandó személy kórtörténetében a vakcina bármely összetevőjével, így a tiomerzállal vagy a nyomokban visszamaradt tojásfehérjével, formaldehiddel, gentamicinnel, neomicinnel, vankomicinnel és ciprofloxacinnal szemben fellépő anafilaxiás (életet veszélyeztető) reakció szerepel.”

Szóval még nekik is csak akkor ellenjavallt, ha életet veszélyeztető a reakciójuk volt, sima kiütés meg pitty-putty tünetek esetén nem. (Nem is beszélve arról, hogy azt se tudjuk igaz-e, hogy penicillinérzékeny vagy :), de ennek mint látod ebben a kérdéskörben nincs is jelentősége)
Szerintem gyerekek közt érdemes.”
Ja? Hogy jó lenne tudni, mi volt abban a bizonyos hírlevélben? Háát, a belső infókhoz fel kell iratkozni :) Ráadásul még jár hozzá az e-book is, szóval tiszta haszon.

Szerző: Ipolyi-Topál Gitta

Szia! Gitta vagyok, a HáziorvosBlog szülőanyja, orvos, önjelölt egészségkultúra-fejlesztő. Ez a blog azért jött létre, hogy közérthetően adjon át az egészségeddel kapcsolatos információkat. Kövesd Facebookon is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Az alábbi HTML kódok használhatóak: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Read previous post:
Amikor a hóhért akasztották

Nem mostani a sztori, még mielőtt bárki megsajnálna, csak azért írom le, hogy illusztráljam: sejtem, hogy milyen lehet eldönteni, hogy...

Close