«

»

Éhes férfitól mentsen az Isten

Kevés olyan jámbor embert ismerek, mint az én férjem, úgyhogy ez a bejegyzés még csak véletlenül sem a frusztrált asszony nyilvános siráma lesz, de a biológia az biológia.

Már az ókorban is jól tudták az asszonyok, hogy ha valamit el akarnak érni az uruknál, akkor célszerű először jóllakatni. Még az olyan hatalmas asszonyság, mint Xerxes perzsa király felesége is előbb lakomát szerzett a királynak, és csak utána szembesítette az uralkodót azzal, hogy rossz rendelkezéshez adta a nevét. (Történetesen a királyné saját etnikumát érintő pogromhoz).

Az éhségre és a vércukorszint esésére egyedien reagálunk. A puszta éhségérzet még normális vércukorszinttel is sokakat ingerlékennyé tesz, az alacsony vércukorszint pedig egészen bizarr tüneteket tud produkálni. Hipoglikémiával, azaz alacsony vércukorszinttel nem csak cukorbetegeknél találkozhatunk. Éhezéskor, rendszertelenül táplálkozókon, fogyókúrázókon, alkoholistákon, de még teljesen egészséges személyeken spontán is előfordul. A bizarr tünetek között teljes zavartság, dühöngés is előfordulhat.

 

A háziorvos rezidensek számára íródott sürgősségi tankönyv megemlíti egy bírósági folyosón félmeztelenre vetkőzött dühöngő ügyvéd esetét, akit rendőrök próbáltak megfékezni, és első körben majdnem a pszichiátrián kötött ki, de szerencsére a kiérkező ügyeletes rájött, hogy vércukorszint-esésről van szó.

Hogyan kezeld?

Ha még nincs kész a vacsora, de a családfő hazaesik fáradtan, sokszor úgy, hogy (a dolgozók rossz szokása szerint) egész nap nem is evett,

  1. ne kezdj nehéz témákba
  2. semmiképp se kérj rajta számon mulasztást
  3. adj neki cukros rágcsálnivalót vagy üdítőt amivel helyreállítod a vércukorszintjét vacsoráig

Haladók csomagolhatnak is elemózsiát…

Keretezd át!

A pszichológia ismeri az úgynevezett átkeretezés fogalmát. Sokszor egy-egy szituációt a saját nézőpontunk szerint elemzünk. Ilyenkor szükség van arra, hogy akár külső segítséggel, akár már egy kis önismerettel ebből a „keretből” kilépjünk, hogy a helyzetet objektív módon tudjuk szemlélni.

„Egy fiatal ügyintéző keserűen panaszkodott a közvetlen főnökére, mert túl sok felelősséget helyezett rá – ír le egy esetet Arnold Moll Nyerjünk mindketten című könyvében – Azt gondolta, hogy a főnöke egyszerűen áthárítja a felelősséget, és ezért neheztelt rá. Amikor felhívtam a figyelmét arra, hogy ezzel a főnöke valójában az elismerését fejezte ki képességeivel kapcsolatban, haragját büszkeség váltotta fel, egyszerűen azért, mert más megvilágításban látta a helyzetet.”

Ezt az átkeretezést alkalmazhatjuk az „éhes helyzetekre”, amikor is a másik nem azért mogorva, mert elhidegült, és holnapután beadja a válópert, hanem mert üres a gyomra. Ez van.

Szerző: Ipolyi-Topál Gitta

Szia! Gitta vagyok, a HáziorvosBlog szülőanyja, orvos, önjelölt egészségkultúra-fejlesztő. Ez a blog azért jött létre, hogy közérthetően adjon át az egészségeddel kapcsolatos információkat. Kövesd Facebookon is!

2 pings

  1. Steve Jobs betegsége | HáziorvosBlog

    […] vagyis kórosan lecsökkenhet a vércukor. A vércukorszint-csökkenés okozta tünetekről egyszer írtam már nektek, abból el lehet fantáziálni Jobs életéről. Az ingerlékenység mellett súlyosabb […]

  2. Nők és kiszáradás | HáziorvosBlog

    […] azt írtam, hogy éhes férfitól mentsen az Isten. Nos, szomjas nőtől […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Az alábbi HTML kódok használhatóak: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Read previous post:
Gyógyszer? Kiegészítő? Mindkettő, egyik sem – megszűnik a gyógyhatású készítmény kategória

Ember legyen a talpán, aki manapság képes eligazodni a növényi alapú gyógyszerek és étrend-kiegészítők piacán. Ráadásul e hónaptól jogszabályi változások...

Close