«

»

Hagyjátok egymást egyedül lenni

Hagyjátok egymást egyedül lenni.

Ha nincs az embernek lehetősége, hogy
– kilépjen a feladataiból és vélt vagy valós szerepeiből,
– ha nem gondolkodhat csak úgy hanyatt fekve/gyomlálgatva/úszva azon, hogy honnan jön és hová tart,
– ha nem olvashat belefeledkezve valamit, mert neki „dolga van”
– ha nem lehet csak úgy simán Senki,

akkor rá fog jönni, hogy ezeket akkor teheti meg, ha BETEG.

Nyomni fog a mellkasa, fájni a hasa, zsibbadni a keze, dobogni a szíve, gyenge lesz, szívidegepilepsziája lesz, hasmenése lesz, lényeg, hogy végre felszabadul, mert hát a beteg embertől nem várható el, hogy betöltse a feladatát.

Az ilyen beteg borzasztó sokba kerül, mert méregdrága vizsgálatokkal mutatjuk ki, hogy “semmi baja” – de hát ő nem bolond! Ezt nevezzük pszichoszomatikának, és szépen lassan tönkre fogja tenni a család életét.

Harcoljatok a határaitokért, a saját időért. Aki nem tiszteli a határaidat, arról gondolkodj el, hogy téged szeret-e, vagy azt a szerepet, amit betöltesz az életében.

Szerző: Ipolyi-Topál Gitta

Szia! Gitta vagyok, a HáziorvosBlog szülőanyja, orvos, önjelölt egészségkultúra-fejlesztő. Ez a blog azért jött létre, hogy közérthetően adjon át az egészségeddel kapcsolatos információkat. Kövesd Facebookon is!

3 comments

 1. Erika

  Ehem. Ez tényleg jó.
  Nemrég, amikor épp akadt szabad pár szabad percem és egy expresszvonat sebességével próbáltam átszáguldani egy érdekes újságcikken, férjem kérdezett tőlem valami (véleményem szerint lényegtelen dolgot, de ez régen persze nem számított volna), mire idegesen rámordultam. Ő megbántva visszakérdezett, hogy talán nem szólhat hozzám? Mire felsóhajtva elnézést kértem és elmagyaráztam, hogy már évek óta reggeltől estig folyamatosan kérdésekre válaszolok
  (anya mi ez, anya ugye ez nyus’i, anya hol a macim, drágám mit vegyen fel a gyerek, drágám mostál pólót, anya hol a kulacsom stb) , és 3 gyerkőc anyukájaként ismeretlen fogalommá vált az unalom de a privát szférám is, nem úgy a “Anyaaaaa, J. azt mondta, hogy nem szeretem a sonkás kenyeret, pedig deííííís” szintű viták során történő folyamatos bíráskodás.
  (Lelki szemeim előtt gyakran feltűnő kép, hogy Dredd bíróként feszítek a gyerekszoba közepén. )
  Éjjel-nappal a családom rendelkezésére állok, még egy reggeli elfogyasztása is ketrecharc (már ha nem arra vágyok, hogy más egye meg, amit én szeretnék), és bár mindenki kérdezget, de az nem merül fel, hogy én mit szeretnék.
  Tehát jól esne, ha legalább egy újságcikket átfuthatnék a kedvenc hetilapomban anélkül, hogy valakinek válaszolnom kellene. Szeretem őket és a családom minden tagja egy ajándék, de szükségen van néha időre, amikor csak olyan dolgokkal foglalkozok, ami nekem fontos. Olvashatok… és kivételesen nem mesekönyvet. Beszélgethetek… de nem arról, hogy jaj fogyóban a tápszer és az oviba is kell tiszta váltóruha. Kiülhetek a lépcsőre és gyönyörködhetek az alkonyati égboltban. Gondolkodhatok… de nem arról, hogy mostam-e elég trikót annak a komoly hároméves úriembernek, aki elmélyülten legózik a szőnyegen, hanem nagyobb léptékű dolgokról.
  Nos… megértette, és igazat adott. Figyelt is erre. Két napig. De nem adom fel.
  Türelem és nyílt kommunikáció a nyitja a változásnak. Ha eddig rosszul is csináltuk, még tudunk változtatni. :-)

  1. gitta

   Erika, mélyen együtt érzek, nekem is három hét év alatti gyerekem van :)

   1. Erika

    Na akkor neked sem kell részletezni. :-)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Az alábbi HTML kódok használhatóak: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Read previous post:
Március idusán :)

Tudom, hogy pihentagyú vagyok, de kokárdákat hoztam nektek mára.

Close