«

»

Kiszáradt nők kíméljenek

Egyszer azt írtam, hogy éhes férfitól mentsen az Isten. Nos, szomjas nőtől is.

Ötvenegy egészséges fiatal férfi és nő  vizsgálata során három hónap alatt három alkalommal értékelték a résztvevők különböző fokú dehidrálással előidézett állapotát. Amikor ez megtörtént, tesztekkel értékelték éberségüket, koncentrációjukat, reakcióidejüket, tanulási, emlékezési és logikai képességeiket, valamint hangulatukat.

Férfiaknál az emlékezésben és az éberségben okozott problémákat a vízhiány, nőknél a vízvesztés csak enyhén csökkentette a  szellemi teljesítményt, de jelentős fáradtságot, feszültséget és szorongást okozott.

Akkor számít enyhének a szervezet vízhiánya, ha a test normál vízmennyisége legfeljebb 1,5 százalékkal csökken. Hatvan kilós nőnél például ez körülbelül hat deci folyadék. Nem nehéz tehát  a diagnózis, ha délután ötkor találunk egy hölgyet, aki szédeleg, ideges, felálláskor elsötétül neki a világ, és ha rákérdezünk, kiderül, hogy aznapi folyadékbevitele két presszókávé meg egy leves volt… Itassuk meg.

Szerző: Ipolyi-Topál Gitta

Szia! Gitta vagyok, a HáziorvosBlog szülőanyja, orvos, önjelölt egészségkultúra-fejlesztő. Ez a blog azért jött létre, hogy közérthetően adjon át az egészségeddel kapcsolatos információkat. Kövesd Facebookon is!

2 comments

  1. Szóró Ildikó

    Hű, hányszor, de hányszor előfordult velem is ez… Aztán taktikát váltottam: kiraktam magam elé egy nagy üveg vizet, hogy ezt délig meg kell innom, majd délben a következő üveggel. :-)

  2. Domonics Réka

    Ildi, nekem is ez a taktikám. Mostanság pedig főzök egy naaaagy teát reggel, azt megiszom délelőtt és mellé még 1-2 pohár vizet, aztán főzök még egyet és estig megiszom, és este is lecsúszik pár pohár víz… :) Szoptatáshoz kell a sok folyadék.
    Amúgy van egy Androidos alkalmazás, biztos van iPhone-ra is, ami emlékeztet arra, hogy igyál vizet :) Jó, mi?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Az alábbi HTML kódok használhatóak: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Read previous post:
A bőr gombás fertőzései

Bárhol megjelenhetnek a bőrön: a törzsön, a lágyékban, karon és lábon, a talpon, tenyéren, a kéz-, illetve lábujjak között, az...

Close