«

»

Tourette-szindróma

Mindig olyan szomorú, amikor a tankönyvben három sorban elintézett rendkívül érdekes, de nagyon ritka kórképeket az ember megelevenedve lát. Főleg, ha nincs is megfelelő és végleges kezelésre lehetőség, és főleg ha a társadalomban kevésbé ismert “fura” betegségről van szó. Láttam egy fiatal anyukát, pár perc megfigyelés után feltűnt, hogy valószínűleg Tourette-je van.
Gondoltam, leírom nektek is, hogy mi ez.

Egészen megdöbbentő tünetcsoportot takar a név, persze a súlyosság egyénenként különböző lehet. Léteznek enyhe, jóindulatúnak mondható formák, és egészen rémisztő jelenségek is. Arcrángások, grimaszolások, groteszk mozgássorok, hangadások, és súlyos esetben káromkodás, csúfondáros humor jellemzi. 1885-ben Tourette és munkatársai olyan megszállottságként jellemezték, amelynek szervi alapú betegség az alapja. A neurológia mai tudása szerint a gond az “ősi agy” területén található, ahol a személyiség, indulatok, ösztönök szerveződnek. (Pavlov ezt “kéreg alatti sötét erőnek” nevezi)

Oliver Sacks neurológus A férfi, aki kalapnak nézte a feleségét című könyvében két Tourette-es betegről is beszámol. Egyikük, Ray, négyéves kora óta szenvedett az izomrángásoktól. Intelligens és kreatív ember lévén egyetemet végzett, dolgozott is, de szemtelensége és harciassága miatt folyton konfliktusokba keveredett. Hétvégenként jazz-dobosként kereste a kenyerét, hihetetlen rögtönzései egy-egy akaratlan ütésből alakultak ki. De húsz évet töltött az akaratlan mozgások fogságában. Megkezelték haloperidollal, és a rángásai megszűntek, ugyanakkor elveszítette kreativitását, zenei érzékét. Olvassátok el a könyvben a sztorit, nagyon érdekes, végül pszichoterápiával készítették fel a Tourette-mentes életre. Hétköznapokon szedi a gyógyszerét, példás családapa, komoly munkahelye van, ugyanakkor élete a korábbihoz képest kopár, kevésbé sziporkázó. Hétvégenként viszont nem veszi be a gyógyszert, olyankor eljár zenélni, és visszatér a tikkelős-viccelős Ray.

A könyvben szereplő másik eset a Tourette-szindróma súlyos és ijesztő formája. Ilyenkor nemcsak a mozgás, hanem az érzetek, képzelet, érzelmek is érintett, látomások is kísérhetik. Szétzilálja a személyiséget, bizarr pantomimelemekkel és megszemélyesítésekkel teli pszichózissal, elmezavarral jár. Sacks így ír az utcán látott hatvan év körüli hölgyről:

“Saroktól sarokig ez az eszelős idős hölgy mintegy negyven-ötven járókelőt figurázott ki, gyorstüzelő módjára sorjázva az imitációkat, melyek egy-két másodperces vagy még rövidebb időközökben követték egymást. (…) A nő, aki egyszerre mindenkivé vált, elvesztette önmagát és senkivé lett (…) Az idős hölgy egy hirtelen, kétségbeesett elhatározással félrefordult, és bemenekült az egyik mellékutcába. Ott, mint akit súlyos hányinger gyötört, hihetetlenül felgyorsított, lerövidített formában kiadta magából az összes gesztust, pózt, manírt és arckifejezést, amit ötven embertől összegyűjtött.”

Az ilyen úgynevezett “szuper-Tourette”-es betegek a puszta identitásukért is élet-halál harcot vívnak. Szerencsére a kórkép ezen fajtája jóval ritkább. De “sima”  Tourette-szindrómás beteggel bárki találkozhat, aki kicsit nyitott szemmel jár. Teszek nektek ide egy videoösszeállítást, szuperaranyos, értelmes Tourette-betegek nyilatkoznak az életükről.

Szerző: Ipolyi-Topál Gitta

Szia! Gitta vagyok, a HáziorvosBlog szülőanyja, orvos, önjelölt egészségkultúra-fejlesztő. Ez a blog azért jött létre, hogy közérthetően adjon át az egészségeddel kapcsolatos információkat. Kövesd Facebookon is!

1 comment

  1. Mosolygó Sándor

    A Tourette szindróma hipnózissal jól gyógyítható, de nagyfokú gyakorlat szükséges a terápia kivitelezéséhez, én az “áthelezéses” módszert tartom a lgjobb megoldásnak..

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Az alábbi HTML kódok használhatóak: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Read previous post:
Öt tavaszi gyógynövény

Megújul a természet, újratölti a patikáját is. Íme öt tavasszal begyűjtött gyógynövény. Fontos tisztázni, hogy a növény mely részét milyen...

Close