«

»

14 évvel a rák után

Ezen a héten továbbra is a mellrák a témánk, a mellrák elleni küzdelem hónapjának jegyében. Ma megismerkedhettek Icu nénivel, aki immár tizennégy évvel élte túl a rákot, azóta unokáinak száma duplájára emelkedett, sőt a jó egészség mellett most már három dédunokának is örvendhet.

Icu néni, hogyan kezdődött az egész?

Akkoriban a tamási nyugdíjas-egyesület elnöke voltam, és szóltak, hogy szedjem össze az asszonyokat, mert a főorvos úr leszűri egész Tolna megyét. Buszokkal vittek minket a vizsgálatra. Izgultam nagyon az asszonyokért, hogy senkinél ne találjanak semmit, vagy ha igen, akkor még időben. Végül hármunkat is kiszűrtek tamási klubból. A megyében rengeteg nőt kiszűrtek, zsinórban mentek az operációk.

Az én daganatom 12 milliméteres volt, és annyira mélyen, hogy még a főorvos úr se tudta kézzel kitapintani, csak a műszer (mammográfia) mutatta ki. Mintát is alig lehetett venni belőle. Mondták, hogy meg kell műteni, de azt sokáig senki nem mondta meg egyenesen, hogy rosszindulatú daganatról van szó, én találtam ki a papírokból. Végül egy belgyógyász kérdezett rá, hogy tudom-e, hogy pozitív a szövettan.

Mi következett ezután?

Megműtöttek, szépen begyógyult a seb, és a sugárterápia következett. Nagy szerencsém volt, kiderült, hogy megoldható, hogy bejárósan elvégezzék a kezeléseket. Feljöttem a lányomékhoz Pestre. Ő mindenórás terhes volt az első babájával, úgyhogy segítettem neki a készülődésben, közben meg jártam a sugárra. Azt mondta a főorvos, hogy nyugaton 20 mm alatt nem is kapnak az asszonyok utókezelést, de az ötödük visszaesik, és ők ennek a húsz százaléknak is elébe akarnak menni, ezért kapok a 12 milliméteres daganatra sugarat. (1996-ot írtunk ekkor – a szerk.)

Hogyan viselte a sugárkezelést?

Teljesen jól, annyi történt, hogy ahová a sugarat kaptam, ott a kezelés végére a bőr olyan lett, mint amikor leég a napon. Babakrémet kellett használni és kész.

Mit lehet tudni a többiek sorsáról, akiket kiszűrtek a kampány során?

Az egyiküknek jóindulatú volt a daganata, végül őt meg se operálták, mert azt mondta, nem zavarja. A másik asszony daganata 8 mm-es volt, őt is megműtötték, de annyira negatívan állt a dolgokhoz, hogy sokáig ágyban fekvő volt utána, nagyon elhagyta magát.

Hogy telnek ma a mindennapjai? Van még gondja vagy teendője mellrák-ügyben?

A mindennapjaim mozgalmasak, hiszen van kilenc lányunokám, akik közül az egyik épp a műtétkor született, egy meg a sugárkezelés alatt, és azóta lett még három, és van most már három dédunokám is. A műtét meg a kezelés után volt vagy három csontvizsgálat, meg talán vérvétel is háromszor, aztán félévente kellett mennem, most meg már jó ideje nincs más teendőm, mint évente visszajárni mammográfiára.

Mit tud üzenni azoknak akik még nem voltak mammográfián?

Én tulajdonképpen a Jóisten után ennek köszönhetem az életemet. Semmilyen panaszom és tünetem nem volt, és ahogy mondtam, tapintani sem lehetett a csomót. Ha nem lett volna ez a kampány, aligha lennék most életben.

További bejegyzések a mellrákról:

Segítség! Csomós a mellem!

Egy kórház tánca a mellrák ellen (videó)

Október a mellrák elleni küzdelem hónapja

Breastlight, új megvilágításban a rák elleni küzdelem

Szerző: Ipolyi-Topál Gitta

Szia! Gitta vagyok, a HáziorvosBlog szülőanyja, orvos, önjelölt egészségkultúra-fejlesztő. Ez a blog azért jött létre, hogy közérthetően adjon át az egészségeddel kapcsolatos információkat. Kövesd Facebookon is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Az alábbi HTML kódok használhatóak: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Read previous post:
Október a mellrák elleni küzdelem hónapja

Ennek alkalmából készítettem egy kis összefoglalót arról, hogy mi okozhat csomót a mellben, melyek a mellrákra hajlamosító tényezők és milyen...

Close