«

»

5 fontos tudnivaló a mellrák megelőzéséről

Október a mellrák elleni küzdelem hónapja, úgyhogy álljon itt egy rövid lista a mellrák korai felfedezéséről, megelőzéséről.

1) Nagy jelentősége van az otthoni önvizsgálatnak!

A menstruációt követő napokban javasolt, amikor a legkevésbé mirigyes az emlő állománya. Figyelmeztető jel, ha
– a mell alakja torzul, zsugorodik, a bőrön behúzódás keletkezik,
– a bőrön olyan seb jelentkezik, aminek nem tudjuk az okát vagy nehezen gyógyul,
– az emlőbimbó ekcémásan kipirosodik, viszket.
Az alakban, méretben talált aszimmetria vagy a bimbó befelé fordulása természetes jelenség, de ha újonnan jelentkezik, gyanút keltő.

2) 45-65 éves korban kétévenként javasolt a mammográfiás vizsgálat, erre az érintett hölgyek behívót kapnak.

3) A 40-45 éves korosztály háziorvosi beutalóval kérhet magának mammográfiát.

4) Már 30 éves kortól évente javasolt szűrővizsgálat, ha a családban emlő- vagy petefészekrák előfordult, vagy BRCA 1,2 mutációhordozás áll fenn. Radiológus segít annak eldöntésében, hogy ez ultrahang, mammográfia vagy mindkettő legyen-e. Mivel ilyenkor zajlik a családalapítás, nem mindig lehetséges a röntgensugár használata.

5) Ha babád van, törekedj a szoptatásra! A jól ismert előnyei mellett bizonyítottan csökkenti a mellrák kialakulásának rizikóját.

Szerző: Ipolyi-Topál Gitta

Szia! Gitta vagyok, a HáziorvosBlog szülőanyja, orvos, önjelölt egészségkultúra-fejlesztő. Ez a blog azért jött létre, hogy közérthetően adjon át az egészségeddel kapcsolatos információkat. Kövesd Facebookon is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Az alábbi HTML kódok használhatóak: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Read previous post:
Újra Lásd el a bajod tanfolyam!!

Várlak Titeket a jövő héten induló tanfolyamon, részleteket itt tudtok elolvasni. A gyakorlónapot október 18-án tartjuk. Minden jelentkező kóstoló Kockacsokit...

Close