«

»

Kínai kajával a mellrák ellen?

Ez a rövidke az utolsó cikk a mellrák elleni kampány részeként, és egyben egy beharangozó is, mert a most következő adatokat egy másik bejegyzésre való felkészülés során találtam.

Több vizsgálat rámutatott, hogy az úgynevezett fitoösztrogéneknek rákmegelőző hatása van. Ázsiában jóval kevesebb az emlő- és prosztatarák, továbbá a petefészek és pajzsmirigy-daganatok gyakoriságát is alacsonyabbnak találták a fitoösztrogént tartalmazó étrenden élők közt. Jól mutatja, hogy nem csak a genetika számít az a tény, hogy az elvándorló távol-keletiek az új kultúrában az étkezési szokásaikat feladva ugyanolyan gyakorisággal betegednek meg rákban, mint a befogadó populáció.

Ez így nagyon okosan hangzik, de mi tartalmaz fitoösztrogént? Többek közt a szója, komló, áfonya, földieper, zöld tea, hüvelyesek, földimogyoró, lenmag, zöldségek, szőlő, főleg a kék.

Figyelem! Ezzel együtt nem állíthatjuk, hogy aki a kizárólagosan a fent felsorolt élelmiszereken él, az nem lesz mellrákos. Csupán csak annyit állíthatunk, hogy az Ázsiai étrenden élő emberek között kevesebb a mellrákos. Ráadásul ezek az élelmiszerek egyéb tekintetben is hasznosak, nem csak a rákmegelőzés miatt, de ezeket most nem részletezzük, apránként majd minden sorra kerül. A következő bejegyzésben egy olvasói kérdés kapcsán részletesen átbújjuk a szója-témát.

Ha lemaradtál volna a mellrák-kampány cikkeiről, itt találod őket:

Jó-jó, de mit keressek?

Segítség! Csomós a mellem!

Egy kórház tánca a mellrák ellen (videó)

14 évvel a rák után

Breastlight, új megvilágításban a rák elleni küzdelem

Szerző: Ipolyi-Topál Gitta

Szia! Gitta vagyok, a HáziorvosBlog szülőanyja, orvos, önjelölt egészségkultúra-fejlesztő. Ez a blog azért jött létre, hogy közérthetően adjon át az egészségeddel kapcsolatos információkat. Kövesd Facebookon is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Az alábbi HTML kódok használhatóak: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Read previous post:
Jó-jó, de mit keressek?

Sokan akik elfogadják ugyan, hogy szükséges az önvizsgálat, azzal vannak bajban, hogy mit is nézzenek és hogyan. A mell önvizsgálatát...

Close