«

»

Kínai kajával a mellrák ellen?

Ez a rövidke az utolsó cikk a mellrák elleni kampány részeként, és egyben egy beharangozó is, mert a most következő adatokat egy másik bejegyzésre való felkészülés során találtam.

Több vizsgálat rámutatott, hogy az úgynevezett fitoösztrogéneknek rákmegelőző hatása van. Ázsiában jóval kevesebb az emlő- és prosztatarák, továbbá a petefészek és pajzsmirigy-daganatok gyakoriságát is alacsonyabbnak találták a fitoösztrogént tartalmazó étrenden élők közt. Jól mutatja, hogy nem csak a genetika számít az a tény, hogy az elvándorló távol-keletiek az új kultúrában az étkezési szokásaikat feladva ugyanolyan gyakorisággal betegednek meg rákban, mint a befogadó populáció.

Ez így nagyon okosan hangzik, de mi tartalmaz fitoösztrogént? Többek közt a szója, komló, áfonya, földieper, zöld tea, hüvelyesek, földimogyoró, lenmag, zöldségek, szőlő, főleg a kék.

Figyelem! Ezzel együtt nem állíthatjuk, hogy aki a kizárólagosan a fent felsorolt élelmiszereken él, az nem lesz mellrákos. Csupán csak annyit állíthatunk, hogy az Ázsiai étrenden élő emberek között kevesebb a mellrákos. Ráadásul ezek az élelmiszerek egyéb tekintetben is hasznosak, nem csak a rákmegelőzés miatt, de ezeket most nem részletezzük, apránként majd minden sorra kerül. A következő bejegyzésben egy olvasói kérdés kapcsán részletesen átbújjuk a szója-témát.

Ha lemaradtál volna a mellrák-kampány cikkeiről, itt találod őket:

Jó-jó, de mit keressek?

Segítség! Csomós a mellem!

Egy kórház tánca a mellrák ellen (videó)

14 évvel a rák után

Breastlight, új megvilágításban a rák elleni küzdelem

Szerző: Ipolyi-Topál Gitta

Szia! Gitta vagyok, a HáziorvosBlog szülőanyja, orvos, önjelölt egészségkultúra-fejlesztő. Ez a blog azért jött létre, hogy közérthetően adjon át az egészségeddel kapcsolatos információkat. Kövesd Facebookon is!

Amikor üzenetet hagysz, figyelj arra, hogy egészségügyi adataid érzékeny adatok. Sürgősségi helyzetben ne itt üzenj!

Az email címet nem tesszük közzé. A kitöltendő mezőket * jelöli.

Az alábbi HTML kódok használhatóak: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Read previous post:
Jó-jó, de mit keressek?

Sokan akik elfogadják ugyan, hogy szükséges az önvizsgálat, azzal vannak bajban, hogy mit is nézzenek és hogyan. A mell önvizsgálatát...

Close