«

»

Nem a bőrszín számít

Első pont: a bőrrák nem egy leányálom. Iszonyú szemét betegség még a rákok között is.

A napsugárzás különböző hullámhosszúságú összetevői eltérő hatással rendelkeznek. Az UVB felelős a leégésért, a – szoláriumok által is kibocsátott – UVA viszont a bőr mélyebb rétegeibe hatolva hosszú távú károsodást okoz, így ráncosodást, korai öregedést vagy az anyajegyek rákos elfajulását.

A bőrrák gyakorisága növekedett az elmúlt években. A WHO világszerte 132 ezerre becsüli az egy év alatt jelentkező új melanoma malignum (rosszindulatú festékes anyajegy) esetek számát. Előfordulása a fehérbőrű népesség körében az egész világon meredeken nő, ez a tendencia hazánkban is jól érzékelhető. A betegszám évtizedenként megduplázódik! A Nemzeti Rákregiszter adatai szerint Magyarországon 100 000 lakosból tizenkettő betegszik meg. Az átlagéletkor a diagnózis felállításakor 53-54 év körül van, de az utóbbi években egyre több a fiatalabb korosztályból származó beteg!

Általában szubjektív panaszt nem okoz, ritkán kíséri csak enyhe viszketés. A melanoma az esetek 70 százalékában ép bőrön keletkezik, ritkábban festékes anyajegy talaján alakul ki. Az esetek 90 százalékában festenyzett formában jelentkezik a bőrön, ritkán a nyálkahártyákon. A pigmentáció mértéke rendkívül eltérő, a halványbarnától a feketéig minden árnyalat előfordul. Az egész bőrfelszínen bárhol kialakulhat, formája változatos. (ha nem baj, ehhez a bekezdéshez nem teszek fotót…) Előfordul viszont, hogy színtelen formában jelentkezik, ami diagnózis felállítását nehezíti. Férfiaknál leggyakrabban a törzsön, nőknél az alsó végtagon, azon belül is a lábszárakon jelentkezik. Kialakulhat rejtettebb lokalizációban is, mint a hajas fejbőr, talpak, ujjközök, intim régiók. Rendkívül alattomosan tud áttétet képezni!

Fontos az anyajegyek rendszeres ellenőrzése, hogy mielőbb elcsípjük, de mint láttuk, csak 30 százalék alakul ki anyajegyen. Legjobb kezelés a megelőzés: változtassunk hát napozási szokásainkon! A tengerentúlon, majd az EU-ban is nagy port és pert kavart, hogy egyes naptejek címkéjén nem korrekt a tájékoztatás. A sülni vágyó gyanútlan polgár ugyanis azt hiszi, hogy a napozószerek az összes káros sugártól megvédik, holott csak a leégéstől védenek, a rák kifejlődésétől nem. Nem biztonságos tehát a kenekedés után sem kiterülni a napon, sőt, „csúcsidőben” célszerűbb ki sem dugni az orrunkat. Ha mégis muszáj, akkor spagettipántos top helyett vállakat, hátat, dekoltázst fedő, lenge rövid ujjúban tegyük.

Szerző: Ipolyi-Topál Gitta

Szia! Gitta vagyok, a HáziorvosBlog szülőanyja, orvos, önjelölt egészségkultúra-fejlesztő. Ez a blog azért jött létre, hogy közérthetően adjon át az egészségeddel kapcsolatos információkat. Kövesd Facebookon is!

Amikor üzenetet hagysz, figyelj arra, hogy egészségügyi adataid érzékeny adatok. Sürgősségi helyzetben ne itt üzenj!

Az email címet nem tesszük közzé. A kitöltendő mezőket * jelöli.

Az alábbi HTML kódok használhatóak: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Read previous post:
Orrcseppfüggőség, avagy rhinitis medicamentosa

Eszembe jutott egy saját történet az orrdugulás kapcsán, és mivel másokkal is találkoztam már, akik ugyanebbe a hibába estek, hát...

Close