«

»

Nem a bőrszín számít

Első pont: a bőrrák nem egy leányálom. Iszonyú szemét betegség még a rákok között is.

A napsugárzás különböző hullámhosszúságú összetevői eltérő hatással rendelkeznek. Az UVB felelős a leégésért, a – szoláriumok által is kibocsátott – UVA viszont a bőr mélyebb rétegeibe hatolva hosszú távú károsodást okoz, így ráncosodást, korai öregedést vagy az anyajegyek rákos elfajulását.

A bőrrák gyakorisága növekedett az elmúlt években. A WHO világszerte 132 ezerre becsüli az egy év alatt jelentkező új melanoma malignum (rosszindulatú festékes anyajegy) esetek számát. Előfordulása a fehérbőrű népesség körében az egész világon meredeken nő, ez a tendencia hazánkban is jól érzékelhető. A betegszám évtizedenként megduplázódik! A Nemzeti Rákregiszter adatai szerint Magyarországon 100 000 lakosból tizenkettő betegszik meg. Az átlagéletkor a diagnózis felállításakor 53-54 év körül van, de az utóbbi években egyre több a fiatalabb korosztályból származó beteg!

Általában szubjektív panaszt nem okoz, ritkán kíséri csak enyhe viszketés. A melanoma az esetek 70 százalékában ép bőrön keletkezik, ritkábban festékes anyajegy talaján alakul ki. Az esetek 90 százalékában festenyzett formában jelentkezik a bőrön, ritkán a nyálkahártyákon. A pigmentáció mértéke rendkívül eltérő, a halványbarnától a feketéig minden árnyalat előfordul. Az egész bőrfelszínen bárhol kialakulhat, formája változatos. (ha nem baj, ehhez a bekezdéshez nem teszek fotót…) Előfordul viszont, hogy színtelen formában jelentkezik, ami diagnózis felállítását nehezíti. Férfiaknál leggyakrabban a törzsön, nőknél az alsó végtagon, azon belül is a lábszárakon jelentkezik. Kialakulhat rejtettebb lokalizációban is, mint a hajas fejbőr, talpak, ujjközök, intim régiók. Rendkívül alattomosan tud áttétet képezni!

Fontos az anyajegyek rendszeres ellenőrzése, hogy mielőbb elcsípjük, de mint láttuk, csak 30 százalék alakul ki anyajegyen. Legjobb kezelés a megelőzés: változtassunk hát napozási szokásainkon! A tengerentúlon, majd az EU-ban is nagy port és pert kavart, hogy egyes naptejek címkéjén nem korrekt a tájékoztatás. A sülni vágyó gyanútlan polgár ugyanis azt hiszi, hogy a napozószerek az összes káros sugártól megvédik, holott csak a leégéstől védenek, a rák kifejlődésétől nem. Nem biztonságos tehát a kenekedés után sem kiterülni a napon, sőt, „csúcsidőben” célszerűbb ki sem dugni az orrunkat. Ha mégis muszáj, akkor spagettipántos top helyett vállakat, hátat, dekoltázst fedő, lenge rövid ujjúban tegyük.

Szerző: Ipolyi-Topál Gitta

Szia! Gitta vagyok, a HáziorvosBlog szülőanyja, orvos, önjelölt egészségkultúra-fejlesztő. Ez a blog azért jött létre, hogy közérthetően adjon át az egészségeddel kapcsolatos információkat. Kövesd Facebookon is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Az alábbi HTML kódok használhatóak: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Read previous post:
Orrcseppfüggőség, avagy rhinitis medicamentosa

Eszembe jutott egy saját történet az orrdugulás kapcsán, és mivel másokkal is találkoztam már, akik ugyanebbe a hibába estek, hát...

Close