«

»

Segítség! Csomós a mellem!

Sokakra a frász jön, ha csomót tapintanak a mellükben, de azért nem kell magunkat élve eltemetni. A mellnek többféle jóindulatú daganata is van, a leggyakoribbakat tekintjük most át:

Fibroadenoma:

fiataloknál leggyakoribb forma. Jól tapintható, elmozdítható feszes csomó. Lehet egyszeres vagy többszörös. 0,5-1,5 %-ban jön létre rosszindulatú elfajulása. Többnyire ajánlatos eltávolítani, de a várakozó álláspont is megengedett rendszeres tapintásos és ultrahangos ellenőrzés mellett, mert az elváltozások fele spontán visszafejlődik. Ennek a megoldásnak az a feltétele, hogy finomtű-biopsziával meggyőződjünk, hogy jóindulatú elváltozásról van szó. A finomtű-biopszia – más néven aspirációs citológia-  során egy vékony tűt szúrnak a csomóba, vákuumot képezve  leszippantanak sejtek. Ezeket megfelelő előkészítés után patológus szakorvos vizsgálja meg mikroszkóppal.

Nem teljesen ide tartozik, de itt megjegyezzük, hogy ez az, amiért az orvosokat csapatként kell szemlélni (illetve jó ha ők is így látják egymást). Egy mellrák, vagy annak induló dolog ellátásában óriási szerepe van a jószemű radiológusnak, aki a mammográfián vagy ultrahangon észrevette, a patológusnak, aki kiértékelte, a sebésznek aki kivette, az aneszteziológusnak aki érzéstelenítette, és nem utolsó sorban a háziorvosnak, aki addig nyüstölte a beteget, hogy hajlandó volt elmenni szűrésre :) Na vissza a témánkhoz!

Filloid tumor:

nagyra növő, emlőt deformáló elváltozás. Több mint fele jóindulatú, egynegyede rosszindulatú, a többi határeset. Sebészi beavatkozást igényel.

Papilloma:

egyszeres előfordulás esetén a rákos elfajulás valószínűsége 5-10%, papillomatosisban, azaz többszörös előforduláskor ennek háromszorosa. Nélkülözhetetlen az aspirációs citológa.

Ciszták:

a változókor természetes velejárói, fiatalabb korban ritkább az előfordulásuk. A diagnózist ultrahanggal állítják fel. Idős korban előfordul rosszindulatú elfajulás.

Masztopátia vagy fibrocisztás betegség:

Az emlőmirigyben végbemenő, jóindulatú elváltozásokat takar, általában 30-50 éves nők problémája. Nem is annyira betegségről van itt szó, mint inkább a ciklussal vagy a változó korral járó hormonális változásokra való alkati válaszról. Legenyhébb formája a menstruáció előtti fájdalom, feszülés. Előfordul, hogy egy vagy több fájdalmatlan vagy részben fájdalmas csomó, kis ciszták, gócok vannak a mellben (a németek sörétes mellnek nevezik). A diagnózis mammográfia, ultrahang, hormonvizsgálatok elvégzésével állítható fel. (Például a pajzsmirigyhormonok is befolyásolják a mell állapotát.) Szükség lehet szövettanra is.

Bármilyen csomót találunk tehát, első alkalommal érdemes kivizsgáltatni a mibenlétét, és a kapott eredménytől függően lehet őrizgetni és megfigyelni, vagy lehet kivetetni.

További hasznos tudnivalók  ide kattintva olvashatók.

Vegyél Te is részt a mellrák elleni kampányban, és terjeszd a Tudnivalók linkjét!

Szerző: Ipolyi-Topál Gitta

Szia! Gitta vagyok, a HáziorvosBlog szülőanyja, orvos, önjelölt egészségkultúra-fejlesztő. Ez a blog azért jött létre, hogy közérthetően adjon át az egészségeddel kapcsolatos információkat. Kövesd Facebookon is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Az alábbi HTML kódok használhatóak: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Read previous post:
14 évvel a rák után

Ezen a héten továbbra is a mellrák a témánk, a mellrák elleni küzdelem hónapjának jegyében. Ma megismerkedhettek Icu nénivel, aki...

Close