«

»

A hamis okozat

Ezt a posztot kezdjük rögtön egy képpel, és minden világos lesz:

org

Forrás: Ben Goldacre, Bad Science FB-oldal.

Gyönyörű, ahogyan az autizmus gyakorisága együtt mozog az organikus (bio) kaják népszerűségével. Állítható ez alapján, hogy az bioélelmiszer okozza az autizmust? Természetesen nem! Az együtt mozgás nem jelent ok-okozati összefüggést!

Az, hogy két dolog változásai vagy előfordulásai egybeesnek, nem jelenti feltétlenül azt, hogy azok közül egyik a másikat okozza vagy akár csak elősegíti azt. Az ok-okozati összefüggést mindig bizonyítani kell a mechanizmus feltárásával.

Az ábra egy hosszabb időszakot jelöl, de az elv vonatkozik az egyedi véletlen egybeesésekre is. Ha délelőtt kapott valaki egy influenzaoltást, délután pedig egy szívinfarktust, akkor nem mondható, hogy az oltástól lett infarktusa.

Vagy például – és ez már a vérlázító kategória:

valaki jár a kemoterápiára, és közben issza a deutériumcsökkentett vizet. Következő kontrollon a tumora kisebbnek látszik. Erre ő azt gondolja, hogy a csodavíztől volt, és a kemoterápiát abbahagyja. Vagyis a hatást, ami bekövetkezett két párhuzamosan zajló folyamat közül az egyiknek tulajdonítja.
Ugyanez B verzióban: X. terméket használtam és meggyógyultam a rákból! Azóta abbahagytam a kemoterápiát, és jól vagyok! Használja Ön is X terméket! (és az olvasó elsiklik a tény fölött, hogy történt kemoterápia)

Kutatók is könnyen eshetnek ebbe a hibába,

amikor nem illesztik megfelelően a vizsgált csoport és a kontrollcsoport tulajdonságait. A kontrollcsoport a „hagyományos mosópor”: ugyanolyan ruhán, ugyanolyan szennyeződésen mutatjuk be a tisztító hatást, csak a két mosópor más. Nem hasonlíthatok össze paradicsomfolt-eltávolítást piros és fehér ruhán.

Például: vizsgálok egy gyógyszert csupa fiatalon, akkor a kontrollcsoportomat nem válogathatom össze szocotthonból. Természetes, hogy eltérés lesz a két csoport eredményei között, de ennek nem a gyógyszerem az oka, hanem olyan tulajdonságok, amelyek nem képezték eredetileg a vizsgálat tárgyát.

Közkeletű nézet,

hogy a születési sorrend befolyásolja a személyiséget, és az elsőszülöttek sikeresebbek a többieknél. Az Üdvözöllek a gyermeked agyában című könyv szerzői cáfolják ezt az elméletet. Elsőszülött gyermek a kis családokban is van és nagycsaládokban is, sokadik gyermek viszont értelemszerűen csak a nagyokban. A kis családok általában jómódúbbak és képzettebbek, a nagycsaládok kevésbé (persze tudunk sok kivételt). Vagyis a vizsgált elsőszülöttek jó része eleve gazdasági és társadalmi státuszt tekintve erősebb családból jön, a többedik gyermekek pedig alacsonyabb státuszból jönnek, és a sikerességüket a hátterük nagyban befolyásolja.
Amint a kutatók olyan kontrollcsoportot állítottak fel, ami társadalmilag-gazdaságilag hasonlított a vizsgált csoporthoz, eltűntek a különbségek. Vagyis a jó családból jövő többedik gyerekeknek is ugyanakkora esélyük van a sikerre, mint az elsőszülötteknek. Tehát nem a születési sorrend az, aminek tulajdonítanunk kell a sikerességet, hanem a család anyagi-társadalmi helyzetének.

 

Ha tetszett a poszt, olvasd el a sorozat előző részeit is!:

A tekintélyre hivatkozás

A mazsolázgatás

Nekem bevált – az anekdotikus érvelés

 

Szerző: Ipolyi-Topál Gitta

Szia! Gitta vagyok, a HáziorvosBlog szülőanyja, orvos, önjelölt egészségkultúra-fejlesztő. Ez a blog azért jött létre, hogy közérthetően adjon át az egészségeddel kapcsolatos információkat. Kövesd Facebookon is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Az alábbi HTML kódok használhatóak: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Read previous post:
Nekem bevált

Sorozatunk harmadik része az anekdotikus érvelés. Igazi klasszikus az egészségiparban. Rózsika néni a Kiskegyed vagy a Helyi Téma hasábjain állítja,...

Close