«

»

B, mint börtön

Ki ne kapott volna már kéretlen e-maileket csodamódszerekről? Ezek közül egyik klasszikus a B17-vitaminról, vagyis sárgabarackmag-kivonatról szóló, mivel egyesek rákellenes hatást tulajdonítanak a vegyületnek. A történet bővelkedik fordulatokban, börtönbüntetésekben és érdekes alakokban, úgyhogy érdemes időt szánni a részletek megismerésére.

A csonthéjasok magjában, így a sárgabarackmagban is megtalálható az amigdalin (mások szerint B17-vitamin), mely a szervezetben egy bizonyos enzim hatására cukrokra, benzaldehidre és cianidra bomlik. Ilyen enzimet az emberi szervezet nem termel, így lehetséges az, hogy nem feltétlenül kapunk cianidmérgezést a sárgabarackmag fogyasztásától. De akár kaphatnánk is, mivel a béta-glukozidáz enzimet a táplálékkal is magunkhoz vehetjük, és ha ily módon egyszerre kerül a bélrendszerünkbe bontóenzim és amigdalin is, a bomlás végbemegy és a keletkező cianid mérgezést okoz.

A történet a huszadik század első felében kezdődik. Idősebb Ernst Krebs petrezselyemkivonatot árult az első világháború alatt kitört spanyolnátha-járvány áldozatainak, melyet az amerikai Élelmiszer és Gyógyszerhatóság (FDA) betiltott. Fiával később egy másik anyagot is szabadalmaztattak, amit szívbetegségre és rákra szándékoztak forgalomba hozni, csakhogy illegális államközi terjesztés miatt pénzbírságra, és felfüggesztett börtönre ítélték 1961-ben.

Később az ifjabb Krebs – akit szerényen csak Dr. Krebsként emlegettek, de sosem volt orvosi diplomája, csak egy összesen öt intézmény látogatásával megszerzett főiskolai végzettsége – lett a B17-vitamin atyja. Csempészetre szánt whisky illatanyagát igyekezett előállítani, így jutott a sárgabarackmag-kivonathoz, majd az általa laetrilnek nevezett anyaghoz. (Ugyanaz mint az amigdalin, csak szintetikus lévén nagyobb mennyiségben előállítható.) Apjával szabadalmaztatták az újonnan talált vegyületet. Ifj. Krebs azt állította, hogy a daganatsejtek a laetrilt cianidra bontják, így elpusztulnak, vagyis az anyag rákellenes hatású. Ez az állítás azóta sem igazolódott, és persze sosem derült ki az anyag vitamin mivolta sem.

apricot

A B17-vitamin akkor kapott új lendületet, amikor egy néhai berepülő pilóta, bizonyos Andrew R. L. McNaughton – aki egyébként a háború után olcsón szerzett hadi felszereléssel üzletelt többek közt Fidel Castróval – alapítványt hozott létre, és részt vállalt a marketingben, gyártásban, kanadai terjesztésben. Rávett egy sebészt és egy újságírót, hogy támogassák a laetril ügyét.

A következő börtönbüntetés a Krebs család életében 1965-re esett, mivel az azt megelőző években a Kaliforniai Ráktanácsadó testület több mint 100 eset vizsgálatával sem talált bizonyítékot arra, hogy a B17-vitamin hatásos lenne. Ennek ellenére a hetvenes évekre virágzott az üzlet, egy mexikói klinikán ezrével kezelték a rákos betegeket, egy kúra 150 dollárba került.

Ekkoriban azonban a McNaughtonnak nehézségei támadtak, az olasz rendőrség 17 millió dolláros csalás ügyében körözte, 1974-ben pedig egy kanadai bíróság részvénycsalás miatt pénzbüntetésre és egy napi elzárásra ítélte. A Krebs famíliának is időszerű volt már egy börtönbüntetés, szintén 1974-ben az ifjabb Krebs és fivére hat hónapnyi felfüggesztettet kapott az egészségügyi törvény megsértése miatt, amit Ernst megszegett, ezért a félévet ténylegesen leülte 1983-ban.

Idő közben bizonyos Howard Beard is beszállt az üzletbe, az ő feladata volt hogy kifejlesszen egy tesztet, ami időben kimutatja a rákot. Beard hat hónapot kapott egy évre felfüggesztve az üzelmeiért.

Következő szereplőnk Dr. John Richardson, háziorvosból avanzsált rákszakértő, aki 2000 dollárt kapott egy terápiáért, így adóbevallása szerint 2,8 millió dollárt keresett három év alatt. Beismerte ugyanakkor, hogy legtöbb betege meghalt. 1972-ben letartóztatták, majd visszavonták orvosi engedélyét, haláláig homeopataként dolgozott Nevadában. Apró szösszenet, hogy egy szenátusi meghallgatáson Richardson és ifjabb Krebs összekülönbözött a laetril képletén…

Mit mond a tudomány az amigdalinról?

A fokozódó társadalmi érdeklődés és nyomás hatására az Egyesült Államok Nemzeti Rákkutató Intézete (NCI) két nagy kutatást is végzett a B17-vitamin alkalmazását illetően. Elsőként amerikai egészségügyi szakembereknek írtak levelet és arra kérték őket, hogy számoljanak be a tapasztalataikról. Bár több tízezer amerikai részesült B17-vitaminos kezelésben, csupán 93 esetről kaptak visszajelzést, amiből 68 volt értékelhető. Ebből két esetben teljes, négy esetben részleges gyógyulás volt tapasztalható, míg 62 esetben nem volt változás.

1980-ban klinikai vizsgálatokat végeztek 178 betegen, akik B17-vitamint, egyéb vitaminokat és enzimeket kaptak négy neves klinikán. Egyetlen egy beteg esetében sem tapasztaltak javulást, a túlélőknél a daganatok növekedését, számos betegnél pedig a cianidmérgezés tüneteit észlelték. Egybehangzik ezzel a 2011-es, az összes eddigi amigdalinnal kapcsolatos kutatást összegző Cochrane-elemzés eredménye is: nincs tudományos bizonyíték arra, hogy az amigdalin/laetrile jótékony hatással rendelkezne daganatellenes terápiában, sőt használatuk jelentős kockázattal jár.

Hazánkban az interneten bárki megvásárolhatja ezt az illegális és nem veszélytelen terápiát: az alapkúra 168 000 Ft, az „emelt” kúra 390 000 Ft, csak titkolja előlünk a pénzéhes gyógyszeripar.

 

szaz

Forrás:

Kovács Lajos, Csupor Dezső, Lente Gábor, Gunda Tamás:

Száz kémiai mítosz. Tévhitek, félreértések, magyarázatok

Akadémiai kiadó, 2011,

puhatáblás, ragasztókötött,

596 oldal.

 

 

 

 

Szerző: Ipolyi-Topál Gitta

Szia! Gitta vagyok, a HáziorvosBlog szülőanyja, orvos, önjelölt egészségkultúra-fejlesztő. Ez a blog azért jött létre, hogy közérthetően adjon át az egészségeddel kapcsolatos információkat. Kövesd Facebookon is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Az alábbi HTML kódok használhatóak: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Read previous post:
D-vitamin-szükséglet

Nemrégiben a No Saltyn vendégszerepeltem, és a D-vitaminról írtam két cikket. Itt és itt olvashatóak. Röviden: Az ipari forradalom Angliájában a...

Close