«

»

Fizetős részleg az Uzsokiban

hipreplacementOlvasom a hőbörgést az Uzsoki fizetős gyorsítósávjáról.
E helyen szeretnék pár téveszmét tisztázni.

1. tévedés: a tébés betegek hátrányba kerülnek a fizetősök miatt.

Nem igaz. Van egy plafon, amennyi beteget a kórházak elláthatnak. Például egy kórház a csontvágói, fúrói, szikéi (és egyelőre még orvosai, nővérei) mennyisége alapján vállalhatna száz műtétet egy hónapban, de nem tud, mert valamelyik kormány maximálta az ellátható betegek számát mondjuk 60-ban. Ha ezzel a hatvannal megvannak, a műtősnő malmozik csinál valami mást, vagy elmegy másodállásba, a műtő üres, az eszköz pedig lóg a szögön. Kihasználatlanul marad a személyzet szaktudása és az infrastruktúra. A maradék negyven helyre jönnek be tehát a „gazdagok”, akik képesek kifizetni azt, amit az állam már nem hajlandó. A szituról tehát nem a kórház tehet, és nem is a fizetős betegek.
Választhatná a kórház, hogy kidobja a felesleges fúrót meg műtősnőt is, csak a minimumfeltételek nem lettek a csökkentett kihasználáshoz igazítva, így azokat biztosítania kell, ki nem dobhatja. (Meg hát volna műteni való beteg is éppenséggel, és velük kellene valamit kezdeni.)

Karátsonyi Annamária, az intézmény gazdasági igazgatója elmondta:

Muszáj volt belevágniuk. A közfinanszírozási plafon miatt ugyanis ma Magyarországon egyetlen kórház sem képes annyi beteget ellátni, amennyit egyébként a méretei, a felszereltsége lehetővé tenne. A meglévő és kihasználatlan kapacitást pedig a minimumfeltételek miatt nem lehet szűkíteni.

2. tévedés: zsarolássá válik a várólista.

Nem igaz. A várólista ugyanolyan marad a fent említett hatvan embernek. Ha tudsz fizetni, belépsz a negyven közé, de ezzel senki nem fog zsarolni. Ráadásul ha a hatvan sorban állóból egyvalaki átmegy a fizetősök közé, a mögötte levők eggyel előbbre ugranak, úgyhogy minél többen tudják megfizetni a műtétet, annál jobban járnak a többiek is.

3. tévedés: a kórház közpénzből épült, mi az, hogy privát ellátás folyik benne?

Egy: megnézem én, hogy a kórházban egyébként ellátott betegek némelyike mennyit fizetett be a közbe. Kettő: mivel külföldiek is jönnek igénybe venni ezt az ellátást, az intézmény belőlük származó jövedelméből neked lesz a kórházban vécépapír.

4. tévedés: aki nem fizet, meghal.

Ez a legprimitívebb demagógia. Először is a térd és csípőprotézis beültetése nem életmentő beavatkozás (noha az életminőséget óriási fokban javítja). Másrészt az életmentés mindenkinek ingyen van, soha szóba sem jött ezek fizetőssé tétele.
Tudod ki hal meg? Akihez nem ér ki a mentő, mert másvalaki kihívta egy hülyeséghez, mert neki jár.

Szerző: Ipolyi-Topál Gitta

Szia! Gitta vagyok, a HáziorvosBlog szülőanyja, orvos, önjelölt egészségkultúra-fejlesztő. Ez a blog azért jött létre, hogy közérthetően adjon át az egészségeddel kapcsolatos információkat. Kövesd Facebookon is!

3 comments

  1. Zsolt (Dr.T)

    Bocsi, de ez hogy jön össze azzal, hogy az orvosok, asszisztensek, és ápolók túlterheltek? Mert bizony legtöbb helyen azok. Nem kicsit, hanem nagyon. (Van olyan szakág például, ahol az orvosok átlagéletkora meghaladja a nyugdíjkorhatárt. Ha nyugdíjba mennének leállna a rendszer.)

    1. Ipolyi-Topál Gitta

      Itt az ortopédiáról és ezen belül a térd és csípőprotézisekről van szó. Ez elég kis szelete az egészségügynek (és magának az ortopédiának is), ami egyébként valóban túlterhelt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Az alábbi HTML kódok használhatóak: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Read previous post:
Változik a terhesgondozási rendszer

Idén júliustól megújul a terhesgondozási rendszer. A részletes jogszabályt a Közlönyben itt tudjátok elolvasni, de alább összefoglalom a lényeget. 1)...

Close