«

»

Kérdezed vagy mondod? – az állító kérdés

Nemrég kaptam az alábbi levelet:

„Kedves Doktornő! Gondolom nem én vagyok az egyetlen akit érdekel, hogy az étrend-kiegészítőkkel, komplex vitamintablettákkal bevitt vitamin- és ásványianyag-mennyiség milyen problémákat okoz szervezetünkben. Melyek azok a vitaminok, amelyeknél a túladagolás veszélye fennáll.”

Mi a probléma az ilyen fajta kérdésfeltevéssel?
Az, hogy a számba adja, kiindulópontként kínálja fel,  hogy az étrend-kiegészítőkkel és multivitaminokkal problémát okozunk (feltételes mód nélkül). Nyilvánvalóan azt kellene válaszolnom erre, hogy borzalmas dolog vitaminokat és mesterséges étrend-kiegészítőket szedni, és vásároljunk piacról, együnk sok biogyümölcsöt, fogyasszunk zöld teát.

Holott, ha a kérdező engedné, elmondanám a következő dolgokat is:
egyrészt az étrend-kiegészítő sokkal tágabb fogalom, mint a vitamin- és nyomelemkészítmények, szinte az összes gyógynövényt tartalmazó szer ide tartozik (nagyon jók is), ennek adminisztrációs oka van.

Másrészt hogyan is mondhatnék olyat általánosságban, hogy a vitaminokkal veszélyt okozunk? Tudjátok jól, ezerszer leírtam, hogy én magam annak a híve vagyok, hogy táplálkozzunk vegyesen, fogyasszunk C-vitaminban gazdag és színes (flavonoidban gazdag) gyümölcsöket és zöldségeket. Egy szó mint száz, sem én, sem a gyermekeim nem eszünk multivitamin-tablettát. De ez nem azért van, mert ezek VESZÉLYESEK vagy problémát okoznak a szervezetünkben (feltételezve az előírásszerű szedést), hanem mert feleslegesnek tartom.

Ha lenne rá módom, elmondanám, hogy vannak, akik felszívódási zavarokban szenvednek bélműtét vagy egyéb betegség miatt. Vannak, akik a rohanó életformájukon vagy kapkodó evéseiken nem szeretnének vagy nem tudnak egyelőre változtatni. El tudom fogadni tehát azt, ha valakinek extra vitaminbevitelre van szüksége.

Ugyanakkor nem tudom elfogadni azt, amikor forgalmazók úgy állítják be, hogy MUSZÁJ multivitamint szedni a jó közérzethez, egy tablettától erős leszel, mosolyogni és biciklizni fogsz, vagy hogy a C-vitaminnal leküzdhető a megfázás. Ezek tisztességtelen ígéretek, és az anyagi lehúzás a lényegük.

Ha a kérdező engedné, elmondanám azt, hogy a vitaminok hiánya milyen hiánybetegséghez vezet, és elmondanám azt is, hogy a túladagolásuk mekkora adagoknál fordul elő és milyen tünetekkel jár. Valamint azt, hogy ha nem tablettában akarja bevenni, akkor milyen ételekben találhatók meg a különféle vitaminok.

A túladagolás felvetése is egy csapda, hiszen a vizet is túl lehet adagolni. Igen, vannak vitaminok, amelyek orvos javaslatára szedhetők csak nagyobb adagban, mert túladagolva, vagy a kelleténél tovább szedve komoly gondot okozhatnak, mint például az A-vitamin. Nem véletlen az, ha valamit ló adagban adunk. Mindig oka van, és az orvos mérlegeli a kockázat-haszon arányt.

Ez lenne tisztességes válasz egy tisztességesen feltett kérdésre. (Persze, hogy az összes vitamint és ásványi anyagot át tudjuk venni, több órára lenne szükségünk…)

A te érvelési hibád nevű oldalon így fogalmazzák meg mindezt:

Az állító kérdéskerdo

Olyan kérdést tettél fel, amiben tényszerűnek és/vagy elfogadottnak állítottál be olyan dolgokat is, amik vagy nem bizonyítottak vagy amikben korábban nem volt megegyezés a vitafelek között.

Kérdésedben – annak eredeti szerepével szemben – nem a másik véleményét kérted ki és álláspontjának felvázolására kérted fel, hanem azt kijelentésre vagy következtetésre használtad fel. A kérdésedre nem várhatsz valódi választ, hiszen megakadályoztad, hogy a másik a kérdés megválaszolásával szuverén véleményt fogalmazzon meg.

No és mit kezdjünk ezzel a problémával?

Ha áldozata vagy egy állító kérdésnek, ne menj bele a játszmába. Leplezd le, és kérd meg a partneredet, hogy tegye fel újra úgy, hogy nem fogalmazza bele a saját álláspontját.

 

Fotó kredit: Roland O’Daniel, Flickr.com

Szerző: Ipolyi-Topál Gitta

Szia! Gitta vagyok, a HáziorvosBlog szülőanyja, orvos, önjelölt egészségkultúra-fejlesztő. Ez a blog azért jött létre, hogy közérthetően adjon át az egészségeddel kapcsolatos információkat. Kövesd Facebookon is!

2 comments

  1. Emerson

    Itt össze van szedve minden. Minimum/maximum ajánlott mennyiség korcsoportok szerint, mellékhatások, illetve tünetek túladagolás/hiány esetén: http://www.acu-cell.com/bx2.html

    1. Ipolyi-Topál Gitta

      Köszi!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Az alábbi HTML kódok használhatóak: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Read previous post:
A hamis okozat

Ezt a posztot kezdjük rögtön egy képpel, és minden világos lesz: Gyönyörű, ahogyan az autizmus gyakorisága együtt mozog az organikus...

Close