«

»

Vércsoportdiéta – tudomány vagy marhaság?

A mai témánkat azért választottam, mert kezembe került a Gyermekgyógyászati Továbbképző Szemle, és mert a Tévhitoszlató kategóriában már régen volt cikk, egyértelmű volt, hogy most ez következik. Kiemelem, hogy most más tollaival ékeskedem. Dr. Hidvégi Edit (Semmelweis Egyetem Tüdőgyógyászati Klinika) közlését követem.

Számtalan szélsőséges diéta létezik, Isolde írt már a paleolit étrendről, amit ajánlottam is nektek itt a blogon (mármint az írást, nem az étrendet), meg írtam már a Tudatos fogyás című könyv kapcsán arról, hogyan használják egyesek a zsírégetés szót puszta manipulálásra, meg arról is, hogy van-e értelme parlagfűallergia esetén diétát tartani.

A valamilyen okból kötött étrend -akár mennyiség tekintetében, akár abból a szempontból, hogy valamit nem szabad enni- néhány betegség esetében teljesen jogos. Példának okáért 

  nélkülözhetetlen a diéta az alábbi esetekben:

 

És persze van még sok eset, amikor adunk diétás javaslatot (reflux, epekő, hasmenés, hasnyálmirigy-gyulladás és még sok más)

Ma egyszerűen átlagos földi halandó aligha tudja kibogarászni, hogy mi igaz a rendkívül tudományos szöveggel eladott elméletekből.

Mit mond a vércsoportdiéta?

D’Adamo, a vércsoportdiéta kiagyalója szerint az egyén a vércsoportja alapján ehet vagy nem ehet bizonyos típusú táplálékokat. Szerinte a vércsoport eleve meghatározza, hogy milyen táplálékokat tud megemészteni az egyén.

 A nullás

Állítólag a vadászó életmódot folytató ősök leszármazottja, ezért szívesen eszik húst. Tejet, tejterméket nem ehet, legfeljebb heti három alkalommal. Gabonafélékre NINCS szükségük – az elmélet szerint – mert képtelenek a szénhidráttartalmú ételek megemésztésére.

Mindez homlokegyenest ellentmond a mai táplálkozástudományi ajánlásoknak.  Ezen kívül a magyar populációban 30%-os a 0-ás vércsoport előfordulása. Ez azt jelentené, hogy harmadunk nem tudná megemészetni a szénhidrátokat. Azért erre már rájöttünk volna…

A – vércsoport

A földművelők utódjai. Állati fehérjékben szegény, de szénhidrátokban és jó minőségű növényi proteinekben gazdag étrend javasolt. Szerinte “a bélben levő, fehérje- és zsírbontásban szerepet játszó alkalikus foszfatáz enzim szintje alacsony”.

Az a baj, hogy alkalikus foszfatáz amúgy sincs a bélben, hanem a májban és a csontokban fordul elő, úgyhogy bukott a mutatvány… Tejet, tejterméket ez a csoport is csak heti három alkalommal fogyaszthat.

B vércsoport

Ki más, mint a pásztorok leszármazottai. Mit ehetenek? Tejterméket. Húst is ehetnek, elsősorban pulykát. A pulykák bizonyára a nyájjal vonultak a dús füvű legelőkön. Olajos magvak, hüvelyesek tiltólistán.

AB vércsoport

Na, ők nem ehetik sem az A, sem a B csoportnak megtiltott dolgokat.

Vércsoportdiéta betegség esetén

Az alaptanok mellett bizonyos betegségek esetén is javasolja a vércsoportdiétát. Ilyen például a cukorbetegség és a rák. Egy cukorbetegnek épp elég baja van, ha meg akarja tartani az egyébként mindenképpen nélkülözhetetlen életmódi tanácsokat, nem kellene még olyannal is traktálni, aminek semmi értelme. A rákosoknál pedig az egyébként is bekövetkező kóros fogyás és különböző hiányállapotok miatt óriási galibát okozhat egy eszetlen diéta.

Azt már csak szerényen hozzábiggyesztem,

hogy a középiskolai biológia tananyag tartalmazza a vércsoportok öröklődési menetét. Eszerint az A és B domináns a O felett, de egymással szemben egyforma erősek. Egy gén két részből áll, egyet apánktól, egyet anyánktól kapunk. Példának okáért:

Egy A-s vércsoport genetikailag lehet AO (ahol a O nem tud érvényesülni) vagy AA

Egy B-s vércsoport lehet BO vagy BB

Az AB tiszta sor, ő genetikailag AB (mert egyforma erősek). A O meg genetikailag OO.

Namármost. Két A-s házasságából születhet OO is, mivel ha AO és AO összeházasodik, és véletlenszerűen épp a nullájukat adják az utódba, ő OO lesz. A földművelő szülők tehát rögtön küldhetik továbbtanulni a gyereküket vadásznak.

 

Szerző: Ipolyi-Topál Gitta

Szia! Gitta vagyok, a HáziorvosBlog szülőanyja, orvos, önjelölt egészségkultúra-fejlesztő. Ez a blog azért jött létre, hogy közérthetően adjon át az egészségeddel kapcsolatos információkat. Kövesd Facebookon is!

GYERE TANFOLYAMRA!: → jobbulast.com

Szólj hozzá!

hozzászólás

5 comments

Skip to comment form

 1. Ildi

  Hogy mi vannak… :-D

  Heti 3 edzés, no cukor, no nasi, két nagy üveg víz naponta és sok rost. Én így fogytam 20 kilót nagyjából 8 hónap alatt, és egy gramm se jött vissza.

 2. Ipolyi-Topál Gitta

  Király vagy. Így kell csinálni! :)

 3. Judit

  Akkor én, mint A vércsoportú egyén csak szénhidrátot zabálhatok egész nap. Ciki, mert van egy kis probléma a cukrommal. :) Alig hiszem, hogy a nyakló nélküli szénhidrátevés hozná helyre.

 4. Abdul

  Mennyi ember van akiket meg lehet hülyíteni…nem semmi! Minden betegség a táplálék és a környezetünkben levő termékekből fakad!!! Kérdezések alapján vizsgálta Dr. Hídvégi Edit az embereket? El kell keserítenem, hogy a vércsoportos étkezés nem marhaság. A családomban vannak egyének, akik A és 0-ás vércsoportuak. És Mit ad Isten….mindenki rendbejött egészségügyileg!!! Ha én 0-ás vércsoportnak megfelelő ételeket eszek…..na mi van akkor? Totál készen vagyok. Az egész bélrendszernek annyi. Ha paradicsomot eszek, gajra vág. Ha húst eszek, nem tudom megemészteni rendesen. Sok más dolog van még. Tusfürdő és egyéb készítmények?Na meg a kaja?…ezekben számos dolog van ami eléggé rákkeltő! Hát én magam állítom elő az élelmiszereket! 9 év tapasztalatból mondom nektek, hogy a vércsoportos étkezés nagyon fontos!

  Tehát! Virágzik a gyógyszeripar, egyetek egészségtelenül és használjátok a reklámozott hétköznapi termékeket, hogy el tudjatok menni orvoshoz, legyenek jó gazdagok. Rákosodjon el mindenki, úgyis sok az ember a Földön.
  Ja!és nézze mindenki a reklámokat!!!!!

  Hogy meg vezetik az embereket! GRATULÁLOK!!!!

 5. husevo

  En az utolso hozzaszolonak gratulalok.
  Ha ebben hisz akkor a Jedikben is.

  A vercsoportom van total ellenkezoleg kajalok mivel testepitek es megcsak a feher huskkat sem ” erzem”
  Ha mindennap marhahust ennek akkor lennek formaban igazan. De ez csak sajat pelda.
  Jelzesszinten; a vercsoportok kialakulasa ugy 8 millio evvel ezelott tortent az akkori foemlosoknel.
  No comment.

Amikor üzenetet hagysz, figyelj arra, hogy egészségügyi adataid érzékeny adatok. Sürgősségi helyzetben ne itt üzenj!

Az email címet nem tesszük közzé. A kitöltendő mezőket * jelöli.

Az alábbi HTML kódok használhatóak: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Read previous post:
kid
Tudtad-e?

Hogy az első rákmegelőző oltás nem a humán papillóma vírus vagy ha úgy tetszik méhnyakrák elleni oltás volt, hanem a...

Close