«

»

Csak a felét

Egy alkalommal a RadioCafén az elhízással kapcsolatos témára akadtam. Halmy László professzorral volt telefonbeszélgetés, sajnos az elejéről lemaradtam, de amennyit sikerült megjegyezni, most megosztom.Ha a gyökerénél akarjuk kezelni az elhízás kérdését, a gyermekeinket kell megtanítani helyesen táplálkozni. Ráadásul eddig a kutatók úgy tudták, hogy az érelmeszesedés 12-14 éves kor között kezdődik, de az utóbbi időben kiderült, hogy már ötéves korban megjelenik az erek belhártyája alatt egy zsírcsík, ami alapul szolgál a meszesedésnek.

Ha a gyökerénél akarjuk kezelni az elhízás kérdését, a gyermekeinket kell megtanítani helyesen táplálkozni

Ami még érdekes volt, hogy a professzor úr kiemelte, hogy az éjfél előtti elalvás súlycsökkentő hatású, de legalábbis megelőzi az elhízást. Ezt tudományos eredmények támasztják alá, összefüggésben van az úgynevezett leptin termelődésével, a koleszterintermelés körforgásával, de a tudományos részletekbe nem érdemes belebocsátkozni.
További jó tanács, hogy aki elhízott, az a felét egye meg az eddigi vacsoraadagjának. Nem kell kalóriaszámolás, nincs szükség semmiféle képletre, csak húzzon csíkot a tányér közepébe, és csak az egyik oldalt egye meg. Lehetőleg nyolc óra előtt.
Kicsit mókásan hangzik, meg nem tudom, hogy kutatták ki ezt az értéket, de ne vágjunk 0,8 cm-nél vastagabb kenyérszeletet. Azért nem kell tolómérőt akasztani a fokhagymanyomó mellé, maradjunk a fél kisujjnyi vastag szeleteknél. (lemértem a saját kisujjam: 15 mm)
Elmondta a professzúr úr azt is, amit mindenki észre is vehet a környezetében vagy saját magán, hogy a férfiaknál a legveszélyeztetettebb időszak a nősülés után közvetlenül (persze… nem lehet garanciába visszavinni), hölgyeknél a terhesség és a szoptatás időszaka. Ilyenkor hajlamosak vagyunk nem kevés plusz kilót felszedni.

Szerző: Ipolyi-Topál Gitta

Szia! Gitta vagyok, a HáziorvosBlog szülőanyja, orvos, önjelölt egészségkultúra-fejlesztő. Ez a blog azért jött létre, hogy közérthetően adjon át az egészségeddel kapcsolatos információkat. Kövesd Facebookon is!

1 comment

  1. Musi

    Halmy László professzor-doktor elhízástudományi úrról csak annyit, hogy kevés olyan kövér ember van mint ő. http://www.taplalkozasinfo.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=1136&Itemid=1328

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Az alábbi HTML kódok használhatóak: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Read previous post:
Korlátoz-e ami kötelező?

Némelyek a bioéletmód miatt, némelyek különféle eszmékhez való ragaszkodásból vagy vallási okból megpróbálkoztak a gyermekük számára adandó kötelező védőoltások megtagadásával....

Close