«

»

Tudatos fogyás

Van egy kedvenc könyvem. Azért ragadom most meg az alkalmat, hogy ajánljam, mert sejtem, hogy január elsejével többeknél életbe lépett életük sokadik fogyókúrája. Ez a könyv segítséget jelenthet a számukra. Pados Gyula professzor tapasztalatai a Szent Imre Kórház Lipidrészlegén évtizedek alatt több ezer embernek segítettek már a lefogyásban. Nem hókuszpókuszokkal, nem az elkeseredett fogyni vágyó megkopasztásával, hanem a tudomány mai állása szerint. Az ő tapasztalatait foglalja össze ez a könyv teljesen közérthető nyelvezettel, valamint munkatársa, Audikovszky Mária főorvos asszony által összeállított receptgyűjteményt. Vannak benne előtte-utána fotók is sikeresen lefogyott emberekről, akik elmondják a történetüket, de mivel nem kértem engedélyt, ide nem tudom betenni ezeket a képeket.

tudatos

Egy szakaszt szeretnék idézni ebből az alapműből az áltudományos és nyomulós diétatippekkel kapcsolatban:

“Orvosi szempontból már a kísérő szövegükből is sokszor sugárzik  szakszerűtlenség, pl amikor bizonygatják, hogy a módszerük vagy csodaszerük javítja az emésztést. (Bocsánat, de ami javítja az emésztést, az nem fogyaszt, hanem hízlal, hiszen az azt jelenti, hogy veszteség nélkül több kerül felszívódásra, több hasznosul, amiből több zsír rakódik le.)

A másik gyakran felbukkanó szemfényvesztő momentum a diéta és a csodaszerek ZSÍRÉGETŐ hatása. Ez a kifejezés a fogyasztó hatás áltudományos formába történő öltöztetése, miközben a diéták nagy része nemcsak a zsírszövetből, hanem pl. az izomszövetből is fogyaszt. Egyedül a fizikai tréning az, ami csak a zsírszövetből mobilizál. A tabletták közül pedig csak a pajzsmirigy-elégtelenségben orvosok által használt pajzsmirigyhormon, a tiroxin az, ami önmagában a zsírégetést fokozza.  Normális anyagcseréjűeknek (értsd: nem pajzsmirigybetegeknek – a szerk.) nem adható, mivel ott komoly mellékhatásokat okozhat.

A fogyókúrákat lépten-nyomon a méregtelenítés jelszavával is tudományossá akarják tenni. Tudni kell, hogy a szervezetünkben a máj végzi a méregtelenítést, mely ha jól működik, ezt a feladatot teljes egészében ellátja. A vesék normális működése esetén e szervek nem szorulnak segítségre, külső méregtelenítőkre még akkor sem, ha pl. méregtelenítő módszernek nevezett böjtöléssel éppen hogy fokozzák az izomfehérjék bontását és az így felszaporodó méreganyagokat, melyeket a máj szintén képes méregteleníteni.”

Folytatja még a sort a tudománytalan diéták kritikájával, illetve azokkal, melyekben tényleg van ráció. És hogy írjak valami negatívumot is: én pirinyót stilizáltam volna a kiadó helyében. Van füle meg farka a mondatoknak, de itt-ott lehetne gördülékenyebb a szöveg. Kicsit lehet hogy másképp is tördeltem volna. Lényeg az, hogy aki komolyan fogyni akar, az először is tanulmányozza át ezt a könyvet, hiszen nem elég a “csodareceptet” tudni, ismernünk kell testünk működését, a hízás és a fogyás mechanizmusát.

 

Szerző: Ipolyi-Topál Gitta

Szia! Gitta vagyok, a HáziorvosBlog szülőanyja, orvos, önjelölt egészségkultúra-fejlesztő. Ez a blog azért jött létre, hogy közérthetően adjon át az egészségeddel kapcsolatos információkat. Kövesd Facebookon is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Az alábbi HTML kódok használhatóak: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Read previous post:
Kellene egy…

Telefon. Viszonylag alkalmatlan pillanat, de nem baj, nem zavarsz. Nem ismersz véletlenül egy jó belgyógyászt? De, konkrétan többet is ismerek,...

Close