«

»

Überwellness

A wellness szó az angol well-being, azaz jól-lét és a fitness (azaz fittség) összetételéből ered. Mint mindent, az ember ezt is tudja végletekig fokozni, és máris belecsusszanunk egy pszichiátriai kórképbe. Innentől idézek egy szaklapból:

“Az orthorexia nervosát két amerikai pszichológus határozta meg 2001-ben.  Az ő meghatározásuk alapján azokat nevezi a szakirodalom orthorexiásoknak, vagy hétköznapi néven biomániásoknak, akik már betegesen sok időt és energiát szentelnek az ételeik kiválogatására. Természetesen ezt az “egészséges” és bioételek iránti rajongást el kell különíteni a teljesen helyénvaló ésszerű válogatástól.

Ezek a betegek általában jómódú nők, alultápláltak, étkezési szokásaikra a mániákus vonások jellemzők, és rendszerességre, maximalizmusra törekszenek.

Az orthorexiások a saját meggyőződésükből egészségesnek tartott ételek fogyasztásának kényszere alatt -a többi lelki eredetű táplálkozási zavarban szenvedőkhöz hasonlóan- elszigetelődnek és kirekesztődnek a társas kapcsolatokból. Már nem a helyes étkezést állítják az egészségük szolgálatába, hanem létezésük alapját képezi az “egészségesség” kívánalmainak betartása.”

Ha érdekel, hogy a férfiaknak milyen kettyóik vannak e téren, tarts velem a következő bejegyzésben is :)

Forrás: Vági Zsolt: Wellness-táplálkozás, Magyar Családorvosok Lapja 2010. novemberi szám

Szerző: Ipolyi-Topál Gitta

Szia! Gitta vagyok, a HáziorvosBlog szülőanyja, orvos, önjelölt egészségkultúra-fejlesztő. Ez a blog azért jött létre, hogy közérthetően adjon át az egészségeddel kapcsolatos információkat. Kövesd Facebookon is!

Amikor üzenetet hagysz, figyelj arra, hogy egészségügyi adataid érzékeny adatok. Sürgősségi helyzetben ne itt üzenj!

Az email címet nem tesszük közzé. A kitöltendő mezőket * jelöli.

Az alábbi HTML kódok használhatóak: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Read previous post:
Év végi stresszforrások

Most rendhagyó, ám hagyományteremtő  módon egy kolléga cikkét szeretném ajánlani. Elmedoktor írt egy nagyon jó bejegyzést arról, amit magam is...

Close