«

»

Überwellness

A wellness szó az angol well-being, azaz jól-lét és a fitness (azaz fittség) összetételéből ered. Mint mindent, az ember ezt is tudja végletekig fokozni, és máris belecsusszanunk egy pszichiátriai kórképbe. Innentől idézek egy szaklapból:

“Az orthorexia nervosát két amerikai pszichológus határozta meg 2001-ben.  Az ő meghatározásuk alapján azokat nevezi a szakirodalom orthorexiásoknak, vagy hétköznapi néven biomániásoknak, akik már betegesen sok időt és energiát szentelnek az ételeik kiválogatására. Természetesen ezt az “egészséges” és bioételek iránti rajongást el kell különíteni a teljesen helyénvaló ésszerű válogatástól.

Ezek a betegek általában jómódú nők, alultápláltak, étkezési szokásaikra a mániákus vonások jellemzők, és rendszerességre, maximalizmusra törekszenek.

Az orthorexiások a saját meggyőződésükből egészségesnek tartott ételek fogyasztásának kényszere alatt -a többi lelki eredetű táplálkozási zavarban szenvedőkhöz hasonlóan- elszigetelődnek és kirekesztődnek a társas kapcsolatokból. Már nem a helyes étkezést állítják az egészségük szolgálatába, hanem létezésük alapját képezi az “egészségesség” kívánalmainak betartása.”

Ha érdekel, hogy a férfiaknak milyen kettyóik vannak e téren, tarts velem a következő bejegyzésben is :)

Forrás: Vági Zsolt: Wellness-táplálkozás, Magyar Családorvosok Lapja 2010. novemberi szám

Szerző: Ipolyi-Topál Gitta

Szia! Gitta vagyok, a HáziorvosBlog szülőanyja, orvos, önjelölt egészségkultúra-fejlesztő. Ez a blog azért jött létre, hogy közérthetően adjon át az egészségeddel kapcsolatos információkat. Kövesd Facebookon is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Az alábbi HTML kódok használhatóak: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Read previous post:
Év végi stresszforrások

Most rendhagyó, ám hagyományteremtő  módon egy kolléga cikkét szeretném ajánlani. Elmedoktor írt egy nagyon jó bejegyzést arról, amit magam is...

Close