«

»

Meddőségre gyógyfürdő?

A mostani cikk témája nekem is nagyon érdekes, mégpedig azért, mert ez a terület úgy általánosságban az orvosok számára is csak a strand vagy az “öreg nénik áztatják magukat” képét idézi elő. Ez pedig a balneoterápia. Ami nem bálnagyógyászatot jelent :) Pár alapfogalmat tisztázzunk máris az elején. Hidroterápiának nevezzük a sima vezetékes avagy csapvíz használatát, amikor gyógyhatású anyagok nincsenek a vízben, viszont a víz fizikai hatásai kiválóan érvényesülnek így is. Thalassoterápia a tengervizes kezelést jelenti (Holt tengeri élményeim itt olvashatók).  A balneoterápia pedig maga a  gyógyvizes kezelés. Ma már nagyon tudjuk, hogy Magyarország gazdag gyógyvizekben, majdhogynem akárhova megyünk az országban, vagy thermálfürdő, vagy spa, vagy wellnesshotel. Örüljünk ennek!

Olvastam egy cikket arról, hogy a balneotherápia azaz gyógyfürdő kezelés milyen esetekben lehet hasznos nőgyógyászati panaszokra. Természetesen ez kiegészítő kezelésként vagy műtét utáni rehabilitációként jön szóba, de miért ne használjuk ki természet adta lehetőségeket, meg hogy nem kell a világ végére elutaznunk miatta.

A víz fizikai hatása, hogy a  nyomás segíti a vénás és a nyirokkeringést, ezáltal pedig a hasűri folyadékgyülemek felszívódását. A meleg víz a kismedence (nem az uszodában, hanem a hasunkban levő kismedence) szerveiben  értágító, görcsoldó, izomlazító és fájdalomcsillapító hatású. Az oldott ásványi anyagok a bőrön, a hüvelyhámon és a párából belégzéssel a tüdőn át kerülnek a szervezetünkbe.

Kén és szulfid: szabadgyökfogó, azaz antioxidáns, értágító, immunerősítő, fokozza a tüszőhormon és a sárgatesthormon képződését. Klinikailag a fájdalomküszöb emelkedését is tapasztalták kénes fürdők után. Magas az előfordulása: Harkány, Mezőkövesd, Balf, egyes budapesti fürdők

Kalcium: gyulladáscsökkentő és antiallergiás hatását külső és belső nemi szervi gyulladásokban használják ki. (Bükk, Balf, Balatonfüred, Eger, Szombathely, Hévíz, Budapest)

Sós-jódos:  összenövések, gyulladások, valamint a petefészek működésének fokozása miatt meddőség terápiájában lehet hasznos. (alföldi vizek)

Természetes szénsav: értágító, keringésfokozó. Csontritkulás esetén is alkalmazható.

Radon: fájdalomcsillapító hatásában minden kutatási adat megegyezik, egyéb hatásairól megoszlanak a vélemények. (Hévíz, Eger, Miskolc, Gellért, Rudas)

A fürdőzést ki lehet egészíteni iszapkezeléssel, ami úgy néz ki, hogy combközéptől derékig összekennek iszappal. Elsősorban a Hévízi tó aljáról származó gyógyiszapot használják (de Holt-tengeri iszap is rendelhető, például itt)

Továbbá igen hasznos az úgynevezett intimtorna, amely a hüvely és a gát tartóizmait edzi. Amellett hogy elkerülhetjük az időskori vizeletelcseppenést, még a férjeknek is kellemes meglepetést lehet vele okozni. (több szülés után nagyon indokolt elsajátítani a gyakorlatokat)

És most következik, ami miatt a címet adtam: A Harkányi gyógyvízről született az az adat, hogy 636 meddő beteg 44,5 százaléka egy éven belül sikeres terhességről számolt be. Mint fentebb említettük, ebben az összenövések (elsősorban petevezeték), gyulladások, véráramlás javulása és a krónikus méhnyakgyulladás megszüntetése szerepelhetett. Én tennék egy megjegyzést. Szívesen látnék egy olyan adatot is, ahol 636 párt vizsgálnak, akik ugyanennyi ideig üdülnek, eléjük rakják az ennivalót, kényeztetik őket, nagyokat alszanak, masszázsra járnak, beszélgetnek, lazulnak, csak egymással foglalkoznak ugyanolyan wellness körülmények között, azzal a különbséggel, hogy ők csapvízben fürdenek. Ekkor tudnánk felmérni a gyógyvíz konkrét hatását. Mindegy, lényeg hogy a babák megszülettek,  a szülők meg üdültek egy jót. Ezzel a statisztikai ünneprontással együtt is: tessék wellnesselni járni és pihenni és mozogni. Ez jár nekünk.

Forrás: Dr Varga Péter: A balneoterápia különleges szerepe a nőgyógyászati kórképek rehabilitációjában (Családorvosi Fórum 2010. novemberi szám)

Szerző: Ipolyi-Topál Gitta

Szia! Gitta vagyok, a HáziorvosBlog szülőanyja, orvos, önjelölt egészségkultúra-fejlesztő. Ez a blog azért jött létre, hogy közérthetően adjon át az egészségeddel kapcsolatos információkat. Kövesd Facebookon is!

1 comment

  1. Marla

    T C!
    Már 3x volt hévizi iszap pakolásom Hasamon,derekamon
    Szeretnénk kis babát
    De kissé vérezgetni kezdtem Lehet hogy az iszap okozza? És lehet fojtatni a kezelést ha kissé vérzem?Válaszát köszönöm Marla

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Az alábbi HTML kódok használhatóak: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Read previous post:
Tudatos fogyás

Van egy kedvenc könyvem. Azért ragadom most meg az alkalmat, hogy ajánljam, mert sejtem, hogy január elsejével többeknél életbe lépett...

Close