«

»

Orrcseppfüggőség, avagy rhinitis medicamentosa

Eszembe jutott egy saját történet az orrdugulás kapcsán, és mivel másokkal is találkoztam már, akik ugyanebbe a hibába estek, hát publikálom. Két dolog tud kikergetni engem a világból, a telemarketingesek, meg az orrdugulás. Egy időben (azt hiszem úgy gimi vége tájt) hónapokig állandóan dugult az orrom, és én bőszen fújtam bele az orrsprayt. Minden áldott és áldatlan este.

Napközben sosem volt gond, de ahogy letettem a fejem, rögtön elzáródott minden. Folyni nem folyt semmi. Voltam allergiavizsgálaton: negatív. Ha befújtam, minden rendbe jött. Probléma csak akkor volt, ha elutaztam valahova, és (mivelhogy nappal a pakolásnál még tudtam levegőt venni, rendszeresen elfelejtettem betenni az anyagot) este következett a hisztéria. Ülve történő alvási kísérletek, önsajnálat, és fogadkozás, hogy mindig hozni fogom mostmár, lesz egy “utazós orrspraym”.

Szigorúan bizalmas, de már odáig jutottam, hogy tükörrel bekukucskáltam: óriási izé domborodott be mindkét orrjáratomba. Te jószagú! mekkora orrpolipom van! Rávettem a szüleimet, hogy vigyenek csak el szépen a régi jó fül-orr-gégész ismerősükhöz, úgyse látták már ezer éve. Be is mentünk hozzá, mikor ügyelt. Én vittem a kis csomagot pizsivel, meg azzal, hogy be is fekszek izibe’. Arra számítottam, hogy minimum széttrancsírozzák az arcom belsejét.

Erre ő: “akkorák az orrkagylóid mint egy karfiol. Hagyd ki az orrsprayt három napig. Nagyon rossz lesz, szenvedni fogsz, de három nap múlva nem lesz semmi bajod. Orrcseppfüggő vagy.”

Elmagyarázta, hogy ez a rhinitis medicamentosa, azaz orrcsepp által okozott orrnyálkahártya-gyulladás. Szó szerint függőség, azaz a beteg egyre inkább igényli az orrcsepp használatát, mivel az érösszehúzó hatás után értágulás lép fel, és az orrjárat újra eldugul.

A nyálkahártya-lohasztó orrcseppek tartós használata függőséeghez vezet

Ez a jelenség a nyálkahártya-lohasztó orrcseppekkel fordul elő. Ezeket használjuk duguláselhárításra akutan megfázás esetén. Összehúzzák az orrnyálkahártya ereit, így az egész visszahúzódik, teret adva a levegőnek. Éppen a fenti sztori miatt van ráírva a címkéjükre, hogy 7-10 napig szabad csak őket használni. Optimális esetben egy megfázás ennyi idő alatt meggyógyul, az allergia kezelésére meg más típusú készítmények valók, ahogyan arról már írtam is.

Ja, és mi lett a sztori vége? Teljesen felkészültem lelkileg, hogy nem fogok aludni (de majd utána milyen jó lesz), erre aznap éjjel nem dugult be…

Szerző: Ipolyi-Topál Gitta

Szia! Gitta vagyok, a HáziorvosBlog szülőanyja, orvos, önjelölt egészségkultúra-fejlesztő. Ez a blog azért jött létre, hogy közérthetően adjon át az egészségeddel kapcsolatos információkat. Kövesd Facebookon is!

34 comments

1 ping

Skip to comment form

 1. Sticcz

  Üdvözlet mindenkinek!

  Poratka allergiában szenvedek, már nagyon régen. Végig mentem már sok orrcseppen volt nasonex is, de nem igazán hatott semmi így maradtam az otrivin orrcseppnél. Dugulás után az otrivin hat a leggyorsabban. Ezt használom már több éve, és nem csak függő lettem, hanem már az illatokat, szagokat is alig érzem, és ez nagyon bánt.
  Valami tanácsot kérhetnék, hogy tudnám csökkenteni, ill letenni az orrcseppet ??
  Válaszokat előre is köszönöm.

 2. zsuzsa

  Aki tudja, mondja már meg nekem, hogy mitől dugul el az ember orra? Nekem is ez a problémám, nappal semmi, este leteszem a fejem, és vége a jó világnak.
  Semmiféle allergiát nem állapítottak meg, semmire sem vagyok allergiás, akkor mégis mitől van ez?! Már nagyon unom. :(((

  1. Németh Nóra

   Kedves Zsuzsa,

   Ha még nem oldódott meg az éjszakai orrdugulása…
   Nekem az orrkagylóim mentek szét az orrsprayktől. Konkrétan megnagyobbodtak.
   Megyek velük orrkagyló kisebbítő műtétre.
   Már 4éve nem használok orrsprayt. A náthás időszakok katasztrófák. Nem kapok semmi levegőt az orromon. Orrspray nélkül pláne nem. Most már unom a helyzetet meg a folytonos nem alvást emiatt, ezért szántam el magam a műtétre.

   Üdvözéettel,
   Nóri

 3. Ipolyi-Topál Gitta

  Zsuzsa, használ orrcseppet? Mert akkor éppen a függőségtől dugul az orra.
  Jómagam kétszer voltam orrcseppfüggő, mindkétszer ugyanúgy hagytam abba:
  Nagyon komolyan elhatároztam, hogy ha törik, ha szakad, huszonnégy órán át nem használok orrcseppet. Előkészítettem munkákat és könyveket az éjszakára, hogy jobban teljen, (talán kávéztam is) és nem készültem aludni, mivel eldugult orral én nem tudok. Szépen vártam a reggelt.

  Bár a fül-orr gégész három nap szenvedést jósolt, végül is ez a huszonnégy óra nekem elég volt.

 4. Ipolyi-Topál Gitta

  Sticcz, írtam mailt :)

 5. Sticcz

  Köszönöm megkaptam :)

  Hétfő óta nem csepegtettem a bal orrlyukamba otrivint, ma szerda van, és orrcsepp nélkül is kapok levegőt a balban. Ma reggeltől a jobb orrlyukamba nem csepegtettem, el van még dugulva, de remélem kitisztul mint a másik, és végre lerakhatom az orrcseppet több év után.

 6. Áron

  Én az allergiaszezon után szoktam ilyen “leszokós” napokat tartani (azaz nincs folyamatos függőségem). Ilyenkor megpróbálok pl. folyamatosan mozogni, sportolni, mert közben kidugulnak az orrjáratok és segít átvészelni azt a kritikus 24 órát! ;-) De… Az augusztus-szeptember folyamán nekem is muszáj végig Nasivin-eznem (esetleg Otrivin, a többi semmit nem ér). Más allergiás tünetem nem is nagyon van (ritkán egy-egy gyenge szemviszketés vagy asztmatikus köhögés), de ezek miatt sokáig gyógyszert sem szedtem. Most próbáltam Histisynt-et (levocetirizin-dihidroklorid), július vége óta szedem, de szerintem az orrdugulásom nem lett jobb. Kérdés, hogy pl. desloratadint szedve jobb lehet-e? Nem tudom… Vagy inkább hagyjam ezeket a gyógyszereket és nézzek valami szteroidos orrspray-t? Már nézegettem akupunktúrás kezeléseket is, de nem tudom, hogy azok kifejezetten az orrdugulásra érnek-e valamit… Nem akarom tönkretenni az orrnyálkahártyámat az allergiaszezon ideje alatt, ezért is próbálnék ki már valami Nasivin-mentes megoldást.

 7. Viktor

  Sziasztok,
  Én körülbelül 3éve vagyok orrspray (otrivin) függő. Kb egy másfél éve volt orrsövény műtétem, mivel orr sövény ferdülés miatt nem kaptam levegőt a bal orr lyukamra. A műtét után úgy tűnt rendbe jöttek a dolgok, de néhány hónap múlva megfaztam és azóta folyamatos otrivin fogyasztó vagyok. Nem nagyon hiszem hogy lelehet szokni, mert nekem 24 óra alatt nem múlt el. Az egy éjszakás próbálkozások után már feladtam! Az lenne a kérdésem hogy van e valaki aki több éjszakás próbálkozás után leszokott, illetve hogy van e ennek a több éves folyamatos otrivinezésnek valami negatív, káros következménye?
  Köszönöm a válaszokat

 8. B F.né

  Több éve, minden este be kell cseppentenem a Rinospret,mert nem tudok el aludni. Most félek, hogy történt valami, mert éjjszaka kiszárad a szám. Javasolták, hogy tenger sós orrsprait vegyek. Ma akarom megvásárolni. Ha használ megírom.

 9. ptat

  Sziasztok!
  27 éves srác vagyok, 6 éve szenvedtem minden nap és minden éjjel!(nasivin) Nem írok novellát, aki ezt olvassa, tudja miről van szó!
  Újévi fogadalom: LESZOKOM! SIKERÜL!!!!!
  Háziorvos – felíratni szteroidos orrcseppet fújni 1 hétig napi 2x utána 1 hétig napi 1 és a csoda megtörténik!!
  Végre kapok levegőt! És nem volt szenvedés.. sok sikert!

  1. Éva

   Kedves ptat !
   Érdeklődnék, hogy ki, és milyen szteroidos orrcseppet írt fel Önnek ? Én is Nasivin-függő vagyok, és képtelen vagyok leszokni, immáron 15 éve. Köszönöm a válaszát.

 10. Ed

  Csak a tapasztalataimat szeretném én is megosztani, mert nálam a függőség végeredménye elég megdöbbentő és súlyos volt. Nagyjából 6-7 éven át cseppentettem naponta többször a Nasivin-ből (néha 6-10-szer is egy nap, de naponta egyszer mindenképpen) és csak néhány hétre vagy hónapra tudtam leállni. Kisgyerekkorom óta hajlamos vagyok az arcüreggyulladásra és a náthából fakadó orrdugulásra, ezért fiatalon rászoktam a gyógyszerre. Ez idő alatt úgy viselkedtem én is, mint egy drogfüggő, mindenhova vinnem kellett magammal az orrcseppet, volt, hogy a sípályán fekve csöpögtettem. Az eredmény az lett 18 éves koromra, hogy az arc-és homlok üregek mellett a koponya geometriai középpontján elhelyezkedő üregbe is polipok és ciszták (!) nőttek, nem is aprók. Már csak egy komoly, altatásban végzett műtét segített rajtam, de még az orvosokat is meglepte az, amit láttak. Bár az arcüregeimet részben rendbe tették, a szaglásom nagyon tompa lett és a Haller-sejtek kórosan meg vannak duzzadva a jobb oldalon, így a műtét ellenére (ami 8 éve volt) sem kapok rendesen levegőt azon az oldalon. Most már ritkábban fázok meg, de ha jön a rettegett orrdugulás, akkor ma is ugyanúgy vissza tudok esni a túladagolással, igaz ma már csak 1-2 hétre. De ahogy az előttem szóló is írta, az egyetlen, ami segít nekem ilyenkor, az a szteroidos orrspray, a sima helyett (én Rhinocort Aqua-t használok).

 11. Nati

  jajj, hät helo, de jo hogy nem vagyok egydül a vilagban. Igazolt orrsövenyferdülesem van dugul az orrom, de csak a jobb orrlyukam.Talan lassan 2 eve orrspray-zek ami bevalt nekem az az otrivin.En nem akarok leszokni rola :DD !csak most terhes vagyok es utana akarok ennek nezni, hogy mi ujsag ezzel a dologgal

 12. Tündi

  SZIASZTOK!!!Elkeseredett orrcseppfüggő vagyok(férjemmel együtt!!!!),12 éve kelek és fekszek Novorinnal,nagyon szeretnék leszokni.Egy hét alatt fogy el egy doboz fejenként,félek,hogy maradandó bajom lesz,és most babát szeretnénk!Az a tervem,hogy először az egyik,utána( ha sikerült),akkor a másik orrjáratot szoktatom le a szerről.Szerintetek ez működhet???Kérlek írjatok valami biztatót,előre is köszönöm!Gratulálok mindenkinek,aki leszokott!!!!

 13. Judit

  Sziasztok!
  Én kereken 3éve vagyok orrsprayfüggő.Egyik napról a másikra.Mondjuk nem emlékszem miért kezdtem el fújni,de már nem tudtam abbahagyni.5évvel ezelőtt volt egy balesetem,akkor semmi bajom nem volt.Rá pár évre alakulhatott ki az orrsövényferdülésem-gondolom én,mert azóta szipuzok:)Többször meg próbáltam leszokni,mert ugye káros is,drága is,meg már elegem van belőle.Tavaly a terhességem alatt is végig használtam nasivin sanft-ot,de akkor sem bírtam abbahagyni.Napokig semmi változás nem történt.Mondjuk a homeopátiás orrsprayn kívül mást nem is használhattam.Mostanában tervezzük a második babát,így a héten elmentem fül-orr gégészetre.Nov.4.-ére kaptam időpontot műtétre,amitől nagyon félek.Kértem szteroidos orrsprayt,amit igazából ma kezdtem el,de már órák óta be vagyok dugulva,nemtudom mi lesz estére,meg pár nap múlva:(Remélem a műtét segít rajtam.

 14. Egy vízszerelő

  Az orrdugulás, nátha, allergia témakörben van egy nagy felfedezésem. Van egy oxigéngenerátor gépünk. Ürömre és parlagfűre voltam durván allergiás. Mikor tavaly nyáron virágoztak ezek a növények elkezdtem használni. A gép naponta egy pohárnyi vizet is elporlaszt. A lényeg az, hogy pár nap alatt megszünt az allergiám, a legnagyobb virágzáskor már a gép sem kelet!!
  Télen az influenza járvány idején mindenki beteg volt a családban, én is természetesen. Sós vizet (2-3%os) töltöttem az adagolóba, egy nap múlva elmúlt tünetmentesen az egész. A többiek még hetekig köhögtek. Aki teheti, próbálja meg. A lényeg, hogy porlasztott vizet kell naponta 10 órán keresztül lélegezni.

 15. Szera

  Kedves doktornő!
  Vasomotoros allergiám van és egy enyhe asztmám. Gyerekkorom óta depressziós vagyok, kamaszkorom óta pánikbeteg. Kezelt minden betegségem. Évek óta dugul az orrom, egy ideje szagokat sem érzek. Voltam röntgenen 2 éve, azt mondták duzzadt a nyálkahártyám. Awamys orrspray-t használok, de már nem nagyon hat. Próbáltam horkolás elleni orrtapaszt is, néhány óráig segít. Amikor pl. Wick orrsprayt használok, az könnyíti az orrlegzésemet, de azt meg nem merem 2-3 napnál tovább használni. Mit tegyek? KÖSZÖNÖM válaszát! Szera

 16. Krisztián

  Egészség Mindenkinek!
  Ha orvosi orrspray-re van rácuppanva az ember, arról is le lehet jönni, igaz? :) :(

 17. Judit

  Szia!
  Nekem harom hete kezdodott a natham, akkor csak napi ketszer-haromszor sprayztem, aztan egy hete valtottam egy masikra, most ott tartok h nem kapok levegot az orromon egyaltalan. Gozolok, es melegitem az arcom es mostmar nem hasznalok spray. Ha hamarabb olvastam volna a cikket, akkor nem sprayztem volna ma, igaz legalabb csak egyszer hasznaltam. Tegnap ejszaka is felebredtem egykor, valamint 3-tol fel 6-ig fent voltam a teljes orrdugulas miatt. Szerinted mennyi ido amire elmulik?
  Mar alig varom h rendesen vegyem a levegot es vegre kialudhassam magam.

 18. Barni

  Már több, mint 10 éve kérem hetente a novorin 0,1-et a gyógyszertárban. Elfogna a pánik, ha eltűnne a polcokról.
  Bár néha olyan érzés, mintha kiégett volna az orrom belülről, a garantáltan akadálytalan légzést éjjel, és bármely helyzetben (allergia, megfázás, szimpla este…) feladni nem tudom.

 19. Mutter

  sziasztok! én csak három hétig használtam orrcsöppet, a végén Rhinospray plust, az jó volt, és már csak napi egyszer kellett. aztán tegnapelőtt, mivel nem javult a történet, eltoltam a fül-orr-gégészetre, ahol megkaptam az antibiotikumot az arcüreggyulladásomra, meg a Mometason nevű, kortikoszteroid-tartalmú orrsprayt a sima orrcsöppekkel okosan kicsinált orrnyálkahártyámra. ja, egész jó a Mometason, mondjuk annyira nem voltam Rhinospray-függő, naponta egyszer kellett csak. na, most viszont azt szövöm, hogy a szteroidosra vajon rá lehet-e szokni. mert átszokni a mometazon-furoátra nem akarok!!!!! tudom, mi az, szóval tudom, mik a kortikoszteroidok, tisztában vagyok a hatásmechanizmusukkal és a mellékhatásaikkal is. ok, hogy az orrspray nem ugyanaz, mint mondjuk 12 mg metil-prednisolon/nap szájon át 10 éve beszedve :(, de akkor is. na, szóval mondja már meg vki, hogy a szteroidos orrcsöppre át lehet-e szokni? köszi előre is. ja, tegnapelőtt óta tolom, 2×2 cseppet, holnaptól 1×2-t. 10 napot mondott a dr-nő, hogy addig kell tolnom. köszi!

 20. Satrafa

  A hozzászólásokból kiderült számomra,hogy sajnos én mindenkin túl teszek, persze már a koromnál fogva is(58). Kb 35 éve használok orrsprayt, csak a Nasivin és a Novorin “használ”. Egyszerre legalább 4-5 db van használatban, a lakásban, munkahelyen és táskában. Két műtétem volt egy orrsövény és pár év múlva orrnyálkah.nyirbálás, de azóta sem jötten rendbe. Kialakult nagyfokú szájszárazság, és emelkedett vérnyomás. Szaglásom rendben van. Bár tudnék hinni benne, hogy leszokhatok, de ha mindkét orrfél bedugul, nemcsak az a baj hogy nincs levegő, nem lehet enni, képtelenség nyelni. Mozgás, sportolás sem megy, mivel nem jutok levegőhöz, úgy érzem megfulladok. Ezért kénytelen vagyok tovább használni, pedig anyagilag is kezd megerőltető lenni és lelkileg úgyszintén.

 21. renata

  jo napot kivanok!!a ferjemror lenne szo!!mar 10eve orrcseppezik es elkezded veres valladekot fujni ki az orrabol mar 3hete!!!azota nem orrcseppezik csak baba orrcseppet rak neha!!es azota amiota nem hasznalja a megszokott adagjat faj a torka is!!!!mi lehet az oka???kerem valaszoljon minnel hamarabb ha komoly dolog lehet mindjart orvoshoz mennyen!!!! :(

 22. Rita

  Kedves minden hozzászóló!
  A gyógyszerész tette fel a kérdést, nem lennék-e az orrspré hatása alatt, mikor vásároltam nála két különbözőt. Hmmm. Kicsit böngésztem és elolvastam amiket hozzászóltatok. Felismertem ezt-azt a saját állapotommal kapcsolatban.
  Nem tudom lett volna-e erőm enélkül nekimenni az éjszakának. Ez a 24 óra csepp nélkül nagyon ígéretes volt. Hajnalban szenvedtem egy kicsit. És most, este 8-kor tudatosodott bennem, hogy egész nap eszembe sem jutott!!! Pedig a munkahelyemen délutánonként már nagyon szoktam szenvedni a totálisan bedugult orromtól.
  Egyszerűen nem hiszem el, hogy ennyi elég volt, hogy leszokjak. Várom az éjszakát.

 23. Adam Gold

  Helo,
  Harom éve kezdtem el, egy ev után az orvos felírt egy szteroidost ami semmit nem ért. Valahogy megis sikerult leszokni rola. Aztan egy ev elteltével visszajött es azota is használom.
  Az elmult három hétben viszont napi 3x használtam mar az otrivint mert mindig bedugul az orrom. Legalabb egy fél, de leginkább mindkettő. Kipróbálom ezt a 24 órás tippet. Remélem sikerül, mert mar nagyon idegesit.
  Peace

 24. Glaucoma

  Talan plusz motivaciot ad a leszokasra a tortenetem. Nathas idoszakokban esz nelkul orrsprayztem. Gyakran fajt a fejem is, foleg a szemkornyekeken. Epp egy ilyen idoszakban jutottam el egy betervezett szemeszeti kontrollra, ahol nagyon magas szemnyomast mertek. A 3 het mulva esedekes kontroll vizsgalaton ugyanez volt a helyzet. (Ekkor is zajlott az orrspray hasznalat…) Glaukoma lett a diagnozis, napi xalatan cseppentessel, es el lettem tiltva a szteroidos dolgoktol. Ettol a ponttol kezdve kenytelen voltam elolvasni a betegtajekoztatokat, hogy a szteroidos, zoldhalyog eseten ellenjavallt cuccokat kiszurjem. Megdobbentem, mi minden kerult tiltolistara…koztuk az orrspray-k jelentos kore. Ha az ember a latasat felti, hirtelen inkabb elviseli az orrdugulast, de nem sprayzik tobbet. Es egyszer csak kevesebb is lett a natha, dugulas…a permanens allapotbol ritka esemeny lett. Es itt jon a csavar. Kb egy ev mulva olyan kontrollt irtak elo a zoldhalyog kapcsan, hogy a szemcseppet el kellett hagynom. A vizsgalatot tobb alkalommal is megismeteltek…majd vegul kimondtak: maganak nincs is zoldhalyoga! Kiderult, hogy a magas szemnyomas ertekek eleve az orrspray tulhasznalatbol eredhettek!! Mas modon leirva, a sok srayzes egy zoldhalyoghoz hasonlo allapotot idezett elo…hagyjatok abba ti is. En ma vegre normalis leguti eletet elek, es a szemem is megmenekult.

  1. erika

   A szemnyomás valóban nàlam is növekedett…borzasztó fejfàjással társulva…a te hozzászólásod motivált arra h le kell jönnöm a szerről..köszönöm neked…elkezdtem egy hete a leszokást és működik…

 25. erika

  Sziasztok! 20 éve orrcseppfüggő vagyok.Hogyan kezdödött?arra nem emlèkszem.most vagyok 35 éves.kezdetben novorinért mentem hetente a patikába,jelenleg rhinospray hasznàl màr csak más nem. ott tartunk lassan napi 1 üveg.ma úgy döntöttem megszabadulok töle így a jobb orrlyukamba nem csöppentek…fèlek h maradandó a károsodás és soha töbné nem kapok magamtól levegöt….így most várok…24 óra múlva ujra írok hátha erőt ad másoknak is…addig is kitartás…remélem sikerül végre…mert elegem van nélküle sehova nem megyek…ez tarthatatlan már…

 26. erika

  Igaz már több telt el mint 24 óra…nagyon nehéz volt..föleg az èjszakàk…nem sokat aludtam az elmúlt pár napba…felváltva csöppentek már csak és csak éjjelre…használom az aqua maris strong orrsprayt és már ki ki dugul pár órára magától az orrom…lassan haladok a cèl felé…pár nap múlva újra írok hogyan alakul a dugulás elhàrítás…addig is kitartás..az aqua maris orrspray amúgy nagyon hatásos tengeri sós spray tényleg hatékony!

 27. erika

  Eltelt jó pár nap, és kapok levegőt orrcsepp nèlkül..előző éjjel màr nem kellett cseppenteni…mivel porallergiàm van így arra is szedek gyógyszert h könnyebb legyen a leszokás és a levegővétel…coldastopot is cseppentek napi 2 szer…aqua marist pedig amikor úgy érzem szüksèges…remélem erőt fog adni a hozzászólásom annak aki elhatározza lejön a szerről…az orrcsepp gyártóinak nagy betükkel kellene ráírnia a dobozra h.bizony függőséget okoz a szer testet és lelkit egyaránt!Pàr nap múlva újra írok addig is mindenkinek erőt és kitartást kívànok aki olvassa a soraim…vàgj bele ne habozz le lehet szokni…igaz én nem egyik napról a másikra teszem drasztikusan…de eltelt egy hèt és a napi egy cseppet is elhagytam!

 28. Laci

  Én is orrcsepp függő vagyok már egy idej. És azt szeretném megtudni, hogy mennyi ideig kell aktivan használni az orrcseppet, hogy elkerülhetetlen legyen a műtét?

 29. színes-szagos

  Sziasztok, én kb. 15 éve vagyok orrcseppfüggő, az utóbbi sok évben heti 2 Rhinosprayt használok, és EGYÁLTALÁN nem kapok levegőt, ha nem fújom! Nagyon sokszor próbáltam leszokni, nekem a szteroidos oldatok se segítettek, ezért azt szeretném kérdezni van valahol Budapesten olyan orvos aki erre specializálódott és akár műtéttel, akárhogy tud segíteni? Már a szaglásom is minimális, félek, hogy még nagyobb probléma lesz. Köszönöm a válaszokat.

 30. Magdi

  Kedves Gitta,

  Szeretném megköszönni, hogy megosztottad a tapasztalatodat, nekem nagyon nagy segítség volt. Ugyan én csak 2-3 hónapja használtam orrspray-t, ebből is 1 hónapig olyat amit hosszabb távon is lehet használni, de a végén már odáig jutottam, hogy 1-2 óra alvás után felébredtem és nem tudtam visszaaludni, az orrspray sem segített. A szaglásom is teljesen elment. Bevallom elég szkeptikus voltam, hogy ez a teljes leállás nálam is működni fog-e és hogy fogom-e bírni, de sikerült. A szaglásom kb még jó 1 hétig nem tért vissza és az orrom is felváltva dugult, de ki lehetett bírni, mert éjszaka el tudtam aludni. így 10 nap után még van hogy eldugul az egyik orrom, de nem teljesen és csak rövid időre, remélem idővel ez is el fog múlni.

  Köszönöm a segítséget!!!!!!

 31. K. Ancsa

  Par eve en is belefutottam ebbe a pofonba. 10 nap Nasivin kura utan is meg jott a “beton orr” es fulladozas estenkent es az ujabb adag Nasivin. Eleg remisztonek tunt es egybol felhivtam egy ismeros ful-orr-gegeszt aki a Zyrtec-D nevu gyogyszert javasolta szedni egy hetig. Ez kimondottan erre van, eros orrdugulas ellen es allergiasoknak. Mar az elso tabletta kinyitotta az orromat es nem kellett sprayzni. Egy het alatt a nyalkahartya is meggyogyult es vege volt remalomnak. Nem ertem hogy lehet idaig eljutni. Az ember nem megy orvoshoz? Vagy az orvosok nem ismerik ezt a gyogyszert?? Ajanlom mindenkinek aki ezzel kuzd! Nem kell eljutni a mutetig…..

 1. Orrspray kisokos | HáziorvosBlog

  […] Ezek a cuccok érösszehúzás révén hatnak, megfázás okozta orrdugulás esetén van főképp létjogosultságuk, allergiában csak addig használhatók, amíg valami mást el nem kezdünk. Hogy miért? Hét-tíz nap használat után függőség alakul ki. Én már csak tudom, kétszer jöttem le a szerről. Az egyiket meg is írtam. […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Az alábbi HTML kódok használhatóak: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Read previous post:
Diprophost allergiára?

Helyettesítettem épp, amikor egy fiatalember beállított, és az allergia-injekcióját kérte. Ez már nem az első alkalom volt, hogy belefutottam ilyesmibe....

Close