«

»

Táppénzes nyalánkságok

munkaÖsszeszedtem pár infót, ami talán nincs annyira köztudatban a táppénzről.

Munkaadóként és munkavállalóként is hasznos lehet.

Többen biztos tudjátok, hogy egy betegség első 15 napjában nem az állam fizeti a táppénzt, hanem a munkáltató. De tudtad-e? Hogy a munkáltató 15 800 Ft illeték ellenében ellenőriztetheti, hogy a munkavállaló tényleg beteg, vagy sumákol.

Soron kívüli szakellátást

csak akkor kaphatsz táppénz alatt, ha az már 15 napja tart. (Elvégre 15 napig a munkáltató fizeti a tp-t, az államnak ez nem kerül semmibe.) Vagyis ha bekrepálsz, ellát a háziorvos amennyire tud, de mondjuk beutalna vizsgálatra valahova, ahol fél év a várólista, akkor legjobb esetben 16 nap múlva kerülhetsz be, de akkor ücsörögsz otthon 60%-os fizuval.  Vagy pedig visszamész dolgozni ha jobban vagy, és majd fél év múlva megmutatod magad a szakorvosnak.

Munkahelyi baleset

Munkaadók nem szeretik vállalni az üzemi baleset jegyzőkönyvet, mert azt hiszik fizetniük kell. A munkabaleset (leánykori nevén üzemi baleset) esetén azonban még a szokásos első 15 nap táppénzt sem a munkáltató fizeti, úgyhogy érdemesebb vállalni. (Persze, ha nem valami totális üzembiztonsági szabálytalanság történt, mert akkor egészen más a helyzet)

De ha a dolgozónak …kiment a bokája a melóhelyen, mert sms-ezett a lépcsőn, érdemes vállalni, hogy munkahelyi baleset. Még a munkahelyre való közlekedés is annak számít, pl. ha munkába menet elzúgott a biciklivel, bár nyilván ilyenkor érdekesebb szitu a jegyzőkönyvfelvétel…

Szerző: Ipolyi-Topál Gitta

Szia! Gitta vagyok, a HáziorvosBlog szülőanyja, orvos, önjelölt egészségkultúra-fejlesztő. Ez a blog azért jött létre, hogy közérthetően adjon át az egészségeddel kapcsolatos információkat. Kövesd Facebookon is!

1 comment

 1. ibolyavirág

  Néhány kiegészítő infó a munkahelyi balesetekhez:

  – Amikor munkahelyinek minősül a betegség oka, akkor a bérének 100%-át megkapja táppénzként a dolgozó.

  – Munkabaleset az, amikor munkavégzés közben éri baleset az embert.
  Az üzemi baleset az bővebb kategória: beletartozik a lépcsőn sms-ező példa is, meg az odafelé-hazafelé utazó példa is. Az utazásnál viszont, ha megszakítja az utat (bemegy a boltba, vagy a gyerekért az oviba), akkor véget ér a munkáltató felelőssége.
  És van a foglalkozási megbetegedés, amikor nincs baleset, hanem valami oknál fogva megbetegszik az illető, pl. a portól tüdőbeteg lesz.

  Viszont munkaadói szemszögből nem tudok egyetérteni azzal, hogy megéri munkahelyi balesetként kezelni az ilyesmit.

  Először: mivel egyből az állam fizeti a táppénzt, ezért nagy eséllyel utánanéz, hogy jogos-e. Márpedig ki szeretne munkaügyi ellenőrzést? Hatósági ellenőrzésen csak az nem talál hibát, aki nem akar. Bármilyen jól csinálja a dolgokat egy cég, valami szöszt biztosan lehet találni.

  Második probléma: ha talált valami problémát az ellenőrzés (pl. emberünk elcsúszott a vizes kövön és nem volt kitéve nagy sárga megállítótábla, ami figyelmeztet a vízes kőre… és őszintén, ti sok ilyen táblát láttatok eddig?), akkor a kezelés minden költségét (az összes orvosi vizsgálatot, kórházi ellátást, gyógyszert, kórházi étkeztetést, orvosi béreket, mindent) a munkáltatóra terhelik. Az pedig komoly summa.
  Kis cégeket (minden túlzás nélkül állíthatom, hogy ) könnyűszerrel csődbe is vihet egy ilyen ügy. Pedig lehet, hogy a munkáltató semmi komoly hibát nem vétett, csak történt valami banális apróság.

  Szerintem, mielőtt a munkáltató nyakára hoz valaki egy ilyen komoly veszélyhelyzetet, érdemes egyeztetni a kenyéradóval. Elvégre a balesetet szenvedett embernek is érdeke, hogy a munkahelye megmaradjon.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Az alábbi HTML kódok használhatóak: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Read previous post:
A hüvelyi orgazmus nyomában

Ahogyan ígértem, mostantól minden csütörtökön a Ti kérdéseitekre válaszolok. Rögtön egy hálószobai kérdéssel indulunk:

Close