«

»

Vízivászati kisokos

001_NLEG1303_01_B1.inddEz az interjú a Nők Lapja Egészségben jelent meg (hogy pontosan ebben a formában-e, azt nem tudom, ezek az eredeti válaszok a kérdésekre).

Élettanilag miért olyan fontos, hogy megigyunk naponta 2-2,5 liter vizet? Mi mindent tesz a víz a szervezetünkkel, a testünkkel?

Testünk 70 százaléka víz. Ez a hetven kilós embernél csaknem 50 liter mennyiségű víz egyrészt a sejtekben, másrészt a sejtek közötti térben valamint a vérben található. Rengeteg funkciója van, részt vesz a szervezetben lejátszódó kémiai folyamatokban, tartást ad a sejtjeinknek, segítségével ürülnek a vese által kiválasztott anyagok, de gondolhatunk olyan hétköznapi dolgokra is, hogy nedvesíti a táplálékot a lenyeléshez vagy párásítja az orrunkban a levegőt.

Milyen konkrét zavarokat, betegségeket okozhat, ha nem iszunk eleget?

Izzadással, lélegzéssel párologtatjuk a vizet, és persze a vizelettel és széklettel is ürül. Ha nem fogyasztunk elegendő folyadékot, az több kellemetlenséget is okozhat. Leeshet a vérnyomás, szédülés, fáradtság, koncentrációzavar léphet fel. Akkor számít enyhének a szervezet vízhiánya, ha a test normál vízmennyisége legfeljebb 1,5 százalékkal csökken. Hatvan kilós nőnél például ez körülbelül hat deci folyadék. Nem nehéz tehát a diagnózis, ha délután ötkor találunk egy hölgyet, aki szédeleg, ideges, felálláskor elsötétül neki a világ, ha rákérdezünk, kiderül, hogy aznapi folyadékbevitele két presszókávé meg egy leves volt… Itassuk meg.

Nem elegendő folyadékbevitel székrekedésre is hajlamosít, ami további bajokat szül, elég az aranyérre gondolni.

Nagyobb mennyiségű folyadékvesztés (akár egy súlyosabb hasmenés-hányás esetén) kiszáradáshoz vezethet. Főleg időseknél és gyerekeknél kell nagyon odafigyelni. Ilyenkor, ha szájon át nem sikerül pótolni a folyadékot, infúzióra is szükség lehet.

Nyáron hőkimerülés is előfordulhat, aminek két formája van: ha ittunk ugyan valamennyi vizet, de nem pótoltuk a verejtékezéssel elveszített sót (sóhiányos hőkimerülés), és ha még csak vizet sem ittunk eleget (vízhiányos forma).

Milyen jelekből vehetjük észre, hogy keveset iszunk?

Laikusként is felmérhetjük nagyjából a test hidráltságát: ha a nyelv elveszíti a fényét, matt, a bőr pedig az alkaron megcsípve ráncolódik, a száj száraz, akkor itt az ideje inni.

Az is fontos, hogy mikor, mely időpontokban iszunk?

Nem szükséges ebben súlyos kikötéseket alkalmaznunk. Persze jó, ha már reggel elfogyasztunk valamennyi folyadékot, különösen ha valaki kávézik is, jó, ha a bevitt koffeinnek van mit „keringetnie” és nem csak a pulzust szaporítja. Továbbá akit zavar az éjszakai vizelés – és kit nem? – az jó ha odafigyel, hogy este ne igyon túl sokat.
Sokan, hogy meglegyen a napi bevitelük, kikészítenek a munkahelyen maguk mellé egy palack vizet, és azt munka végéig „meg kell inniuk”, akkor is, ha nem szomjasak. Ez jó módszer lehet notórius nemivóknak.

Mit igyunk? Csapvizet? Szűrt vizet? Ásványvizet?

Ez sokaknál már-már világnézeti kérdés, de alapvetően szerencsés helyzetben vagyunk hiszen nem natúrban kell innunk a Nílus vagy a Kongó vizét. A csapvíz hazánkban jó minőségűnek mondható, konkrét esetekben pedig lehetőség van vízminőség-vizsgálatot kérni.

Sokan ennek ellenére ódzkodnak a csapvíztől, és inkább ásványvizet választanak. Kiegyensúlyozott táplálkozás mellett a víz ásványianyag-tartalmának csekély jelentősége van, lényeg, hogy igyunk eleget.

Jódhiányos területeken viszont, mivel a víz nem tartalmazza a pajzsmirigy működéséhez megfelelő mennyiségű jódot, érdemes jódozott konyhasót használni.

Bár a desztillált víz fogyasztása divat, e mögött sehol a világon nem állnak állami szervek, vagy tudományos szervezetek. Desztillált víz fogyasztása során szélsőséges esetben vízmérgezés is előfordulhat. Nagyfokú izzadás esetén ugyanis a szervezet a kiválasztott vízzel együtt jelentős mennyiségű ásványi sót veszít. Az ásványi anyagoktól, ionoktól mentes vízzel történő folyadékpótlás ilyenkor a szervezet ionegyensúlyának gyors felborulásához vezethet.

Milyen esetekben hasznosak a gyógyvíz-ivó kúrák? Pl. hallottam arról, hogy reflux ellen a Salvus gyógyvizet ajánlják. Tudsz még ilyenekre példát mondani? Miért, milyen betegségek kezelésére vagy megelőzésére lehetnek alkalmasak a hazai, iható gyógyvizek?

Többféle betegség kiegészítő vagy önmagában alkalmazott kezelésére jók a gyógyvizek, csak tudni kell választani. Balneológus szakorvosok szerint a gyógyvizek orvosi javallat nélküli használata ivókúrában nem javasolt. Számos ásványi anyagnak lehetnek nem kívánt hatásai vagyis ellenjavallatai is, például a a kénes víz fogyasztása kerülendő heveny máj- és epeút-gyulladás, valamint fokozott pajzsmirigyműködés esetén.

Itt már jelentősége lehet a fogyasztás időpontjának, például ha a gyógyvizet fogyókúrára használjuk, étkezés után célszerű fogyasztani, ha viszont epepangásra, emésztés megsegítésére, általában egy órával az étkezés előtt kell meginni.

A glaubersós vizek epehajtásra, epekőképződés megelőzésére alkalmasak, hólyaghurutra jó lehet a Salvus víz, a szulfátos vizek pedig hashajtó hatásúak.

Halmy professzorék pedig kimutatták, hogy napi 3 x 2 dl Mira gyógyvízzel kiegészített fogyókúrás diéta hatására az erősen elhízott betegeik lényegesen jobban fogytak, mint a kontrollcsoport, amelyik csak diétázott, és az ivókúrát alkalmazók vér koleszterin- és triglicerid-szintje is kimutathatóan csökkent.

Szerző: Ipolyi-Topál Gitta

Szia! Gitta vagyok, a HáziorvosBlog szülőanyja, orvos, önjelölt egészségkultúra-fejlesztő. Ez a blog azért jött létre, hogy közérthetően adjon át az egészségeddel kapcsolatos információkat. Kövesd Facebookon is!

1 comment

 1. Szabó Eszter

  Kedves Gitta!

  Tudnál segíteni abban, hogy hogyan lehet “többet inni”? Próbáltam a palackot magam mellé tenni, de csak annyi lett az eredménye,hogy egy idő után hányingerem lett már egy kortytól is. Másfél liternél többet nem bírok meginni még a 30 fok feletti melegben sem.

  Igaz lehet, hogy van kapcsolata a testsúllyal? 53 kg vagyok.

  Köszönettel
  Eszter

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Az alábbi HTML kódok használhatóak: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Read previous post:
Na, ez méregtelenítés!

Azt már tudjátok, hogy a hajam égnek áll a "méregtelenítés" szó hallatán, merthogy ilyen egyszerűen nincs. Egy mérgezettnek vagy kimosod...

Close