«

»

Gyógyszert találtak homeopátiás szerekben

Tegnap közölte az Index, hogy gyógyszert, méghozzá penicillint találtak több homeopátiás készítményben. Ez ihlette a videót.

Szerző: Ipolyi-Topál Gitta

Szia! Gitta vagyok, a HáziorvosBlog szülőanyja, orvos, önjelölt egészségkultúra-fejlesztő. Ez a blog azért jött létre, hogy közérthetően adjon át az egészségeddel kapcsolatos információkat. Kövesd Facebookon is!

7 comments

Skip to comment form

 1. Andrea

  Kedves Gitta!
  Azt szeretném kérdezni, hogy akkor a homeopátiában egyáltalán nem hiszel? :)

  1. gitta

   Szia,
   Nagyon alaposan utánajártam ennek a kérdésnek.
   – A természettudomány álláspontja szerint a víz nem emlékszik a valaha benne levő molekulák formájára. Az “információtartalomról” nem is beszélve, bármit is jelentsen ez a szó.
   – Hiteles, nagy esetszámokon és jól kivitelezett klinikai vizsgálatok sem bizonyítják, hogy hatékonyabb lenne mint a placebo (más kérdés, hogy vannak journal-ok, akik leközölnek mindenféle gagyin végzett vizsgálatot)
   – azt még a homeopaták is elismerik, hogy mindezt a “saját rendszerén belül” kell értelmezni. Ez a saját rendszer a rezgések, rezonanciák, bioenergiák stb. világa. Hogy ez leginkább a New Age-hez köthető, azt ismert homeopatáktól vett idézetekkel szeretném alátámasztani:

   Hahnemann az 1810-ben íródott Organon című művében vitális energia szerepét így írja le: „Az egészség állapotában a szellemszerű vitális erő, ami életre kelti az emberi organizmus anyagát, a legmagasabb függetlenségben uralkodik.”
   Hahnemann szerint az ’alkati szer’ az adott beteg mentális szféráját, szellemiségét, öngyógyító erejét olyan mértékben képes aktivizálni, hogy konkrét fizikai tüneteitől függetlenül bármilyen helyi fizikai, testi problémáját is képes meggyógyítani (Organon)

   „nem tudjuk még, hogy a homeopátia aktív alapelvei hogyan működnek.” (Christian Boiron, a legnagyobb forgalmazó, a Boiron cég alapító-tulajdonosa)

   „Ahhoz, hogy megértsük a quantikus homeopátiát és a biorezonanciát, néhány transzcendens fogalom létét és azok működését kell megismernünk.”

   „A homeopátia hasonlóságelvének előzménye, ihletője, inspirációja Paracelsusnak az egyes növényekhez, ásványokhoz kötődő tana, az ún. szignatúratan, amely az adott természetes anyag által hordozott szellemiség szimbolikájából indul ki. (…) gyógyításba olyan gyógyítói képességeket is bevon, mint az intuíció, az empátia, a világ metaforikus, szimbolikus látása, az analógiás, a mágikus gondolkodásmód.” (Bóna László)
   „a homeopátia nem csupán az ember fizikai, hanem spirituális fejlődésével is jár (W. H. Schwartz)

   Az egyes személyektől nyilván nem tudom elvenni azt a tapasztalatot, hogy a homeopátiás készítmény számukra hatott. Annyit tudok, hogy ez a hatás nem lehet természettudományos.
   Én a természettudomány és a nyugati típusú orvoslás rendszerét képviselem.

   Üdv,
   Gitta

 2. Zsolt (Dr.T)

  Szia Gitta!

  Legjobb tudomásom szerint a Cochrane Database of Systematic Reviews konklúzióit elhiszed, azt tekinted a gold standardnak. Ebben pedig van olyan eset, ahol konklúzióként a homeopátia hatékonyságát állapították meg:
  http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/14651858.CD004845.pub2/abstract

  Én is szoktam viccelődni, hogy “a homeopátia a hígított semmivel való gyógyítás művészete”, de a tényeket, szilárd eredményeket akkor is tisztelnünk kell, ha azok nekünk nem tetszenek.

  (Az orvostudományban, mint empirikus tudományban egyébként a bizonyított hatékonyság, és biztonságosság felülüti azt a kérdést, hogy tudunk-e magyarázatot adni a hatásmechanizmus pontos mibenlétére. (Gondolj például arra, hogy különben hogy lehetett szerotonin visszavétel gátló(pl. citalopram), és visszavétel fokozó (tianeptine) hatásmechanizmusú antidepresszáns is egyszerre törzskönyvezve, illetve hatásosságuk tudományosan igazolva. :) )

  Üdv: Zsolt

  1. gitta

   Zsolt,
   állítom a fenti litániámban hogy nem hat?

   1. Zsolt (Dr.T)

    Gitta,
    bizony, hogy állítod. Idézem:
    “- Hiteles, nagy esetszámokon és jól kivitelezett klinikai vizsgálatok sem bizonyítják, hogy hatékonyabb lenne mint a placebo (más kérdés, hogy vannak journal-ok, akik leközölnek mindenféle gagyin végzett vizsgálatot)”

    Üdv: Zsolt
    (megj.: orvosi értelemben nem hat, ha nem hatékonyabb, mint a placebo)

    1. gitta

     Oké, igen.
     Egyébként bevallom, hogy a linkelt áttekintést sem ismertem. Mindemellett 664 ember nem túl nagy szám. Na mindegy.

 3. Vitéz Andrea

  http://hagiosz.net/?q=apriori
  Sziasztok!Ebben minden, de minden benne van.Tisztán, világosan, tudományosan. :)) Érdemes elolvasni, átrágni, megemészteni…De nem kötelező elhinni…Sziasztok!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Az alábbi HTML kódok használhatóak: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Read previous post:
Visszatérő húgyúti fertőzés

Az alábbi levelet kaptam, és azért közlöm, mert a válasz sokakat érdekelhet. Kedves Gitta! Van egy, az életminőségemet jelenősen rontó...

Close