«

»

Öhöm… Kényes téma következik (+videó)

Találtam egy cikket a Szkeptikus Társaság honlapján. 2010 elején a Brit Parlament Tudomány és Technika Bizottsága meghallgatást tartott a homeopátia kérdésének ügyében.

Ennek kapcsán a bizottság elnöke kérdéseket tett fel a legnagyobb, homeopátiás szereket is forgalmazó cég vezetőjének. Érdemes megfigyelni az érvelési taktikáját:

Jobban hatnak-e [a homeopátiás szerek], mint a placebo? Rövid választ kérek.

Egyértelműen nagy igény van a termékeinkre.

Nem ezt kérdeztem. Azt kérdeztem, hogy hatékonyabbak-e, mint a placebo?

Nem áll rendelkezésemre olyan bizonyíték, ami azt igazolja, hogy hatékonyak e szerek, de nagyon várjuk ezeket a bizonyítékokat, így nem tudok egyszerű igen vagy nem választ adni önnek.

Önök árusítják ezeket a szereket, és nem hiszik, hogy hatékonyak?

Ez vásárlói kérdés számunkra. Sok vásárlónk úgy gondolja, hogy hatékonyak, ráadásul ezek regisztrált orvosi termékek, ezért úgy gondoljuk, hogy helyes, hogy elérhetővé tesszük őket a vásárlóknak.”

Erről a beszélgetésről jegyzőkönyv van, nem én találtam ki. Egyébként mind Nagy-Britanniában, mind nálunk gyógyszerként törzskönyvezik ezeket a szereket (itt az Országos Gyógyszerészeti Intézet, amott a Medicines and Healthcare Products Regulatory Agency); mindezt úgynevezett egyszerűsített eljárás keretében, amelynek során nem kell igazolni se a hatékonyságot, se az ártalmatlanságot. Ez gyökeres ellentétben van azzal, amit a „rendes” gyógyszerek gyártóitól elvárunk. A homeopátiás szerek forgalmazása egyébként Európában legalább másfél milliárd dolláros üzlet. A cikk további részét itt lehet elolvasni.

Szerző: Ipolyi-Topál Gitta

Szia! Gitta vagyok, a HáziorvosBlog szülőanyja, orvos, önjelölt egészségkultúra-fejlesztő. Ez a blog azért jött létre, hogy közérthetően adjon át az egészségeddel kapcsolatos információkat. Kövesd Facebookon is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Az alábbi HTML kódok használhatóak: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Read previous post:
Meddőségre gyógyfürdő?

A mostani cikk témája nekem is nagyon érdekes, mégpedig azért, mert ez a terület úgy általánosságban az orvosok számára is...

Close