«

»

Öhöm… Kényes téma következik (+videó)

Találtam egy cikket a Szkeptikus Társaság honlapján. 2010 elején a Brit Parlament Tudomány és Technika Bizottsága meghallgatást tartott a homeopátia kérdésének ügyében.

Ennek kapcsán a bizottság elnöke kérdéseket tett fel a legnagyobb, homeopátiás szereket is forgalmazó cég vezetőjének. Érdemes megfigyelni az érvelési taktikáját:

Jobban hatnak-e [a homeopátiás szerek], mint a placebo? Rövid választ kérek.

Egyértelműen nagy igény van a termékeinkre.

Nem ezt kérdeztem. Azt kérdeztem, hogy hatékonyabbak-e, mint a placebo?

Nem áll rendelkezésemre olyan bizonyíték, ami azt igazolja, hogy hatékonyak e szerek, de nagyon várjuk ezeket a bizonyítékokat, így nem tudok egyszerű igen vagy nem választ adni önnek.

Önök árusítják ezeket a szereket, és nem hiszik, hogy hatékonyak?

Ez vásárlói kérdés számunkra. Sok vásárlónk úgy gondolja, hogy hatékonyak, ráadásul ezek regisztrált orvosi termékek, ezért úgy gondoljuk, hogy helyes, hogy elérhetővé tesszük őket a vásárlóknak.”

Erről a beszélgetésről jegyzőkönyv van, nem én találtam ki. Egyébként mind Nagy-Britanniában, mind nálunk gyógyszerként törzskönyvezik ezeket a szereket (itt az Országos Gyógyszerészeti Intézet, amott a Medicines and Healthcare Products Regulatory Agency); mindezt úgynevezett egyszerűsített eljárás keretében, amelynek során nem kell igazolni se a hatékonyságot, se az ártalmatlanságot. Ez gyökeres ellentétben van azzal, amit a „rendes” gyógyszerek gyártóitól elvárunk. A homeopátiás szerek forgalmazása egyébként Európában legalább másfél milliárd dolláros üzlet. A cikk további részét itt lehet elolvasni.

Szerző: Ipolyi-Topál Gitta

Szia! Gitta vagyok, a HáziorvosBlog szülőanyja, orvos, önjelölt egészségkultúra-fejlesztő. Ez a blog azért jött létre, hogy közérthetően adjon át az egészségeddel kapcsolatos információkat. Kövesd Facebookon is!

Amikor üzenetet hagysz, figyelj arra, hogy egészségügyi adataid érzékeny adatok. Sürgősségi helyzetben ne itt üzenj!

Az email címet nem tesszük közzé. A kitöltendő mezőket * jelöli.

Az alábbi HTML kódok használhatóak: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Read previous post:
Meddőségre gyógyfürdő?

A mostani cikk témája nekem is nagyon érdekes, mégpedig azért, mert ez a terület úgy általánosságban az orvosok számára is...

Close