Ünnepek közeledtével a háziasszonyok igyekeznek a megszokottól eltérő ünnepi asztalt teríteni, olyan ennivalókkal, amelyek szintén nem tartoznak a mindennapi ételek közé. Ha a húsvéti ünnepkört vesszük figyelembe, tekintettel arra is, hogy lassan ez közeledik, akkor elmondhatjuk, hogy bizony vannak olyan húsvéti ételek, amelyek akkor sem hiányozhatnak az ünnepi asztalról, ha egyébként nem kerítünk nagy feneket az ünnepnek. A húsvéti sonka meghatározó része a húsvéti ételeknek, és egyáltalán az ünnepkörnek, azonban elkészítse korántsem olyan könnyű, mint ahogy azt, esetleg kezdő háziasszonyként elképzeljük. Gyermekkorunk emlékeiből a húsvéti előkészületek időszakában mindig előjön az a kép, ahogyan nagymama a kemence előtt állt, és várta, hogy a kenyértésztában sült sonka elkészüljön.
No de egy kis sonka mindentudót is nyújtsunk az olvasóknak, mindjárt első lépésként el kell mondani, hogy a húsvéti sonka esetében nem mindegy milyen sonkát választunk, mint az sem, hogy mennyi ideig főzzük. Bár a húsvéti ételek alapjaként szolgáló sonkát az íze alapján lehet megtalálni, természetesen nincs rá mód, hogy az összeset végigkóstoljuk, ezért más árulkodó jelekre figyeljünk. A hús színe meghatározó jel lehet, a finom sonka, kellemes, rózsaszínes árnyalatban játszik, ezért igyekezzünk ne előre becsomagolt, kötözött sonkák közül választani. A sonka titka mindig az érlelésben rejlik, tehát minimum három hétig kell tartson az érlelés, ez idő alatt a só és a füst egész a hús rostjáig beeszi magát, ami fogyasztáskor érződik is. Az elkészítés szempontjából a titok a főzési időben rejlik, ahány kilós a sonka, annyi ideig kell főzni, azaz egy másfél kilogrammos sonkát másfél órán át kell főzni.