A kender olajat a kender növény magjából hidegen préselik ki, azért, hogy megőrizze tápértékét. A kendermag ugyanis vitaminokban, ásványi anyagokban és egészséges zsírsavakban rendkívül gazdag élelmiszer. A magból hidegen préselt olajban rengeteg omega-3 és omega-6 zsírsavat találunk, így a fogyasztása nagyon jó hatással lehet a szervezetünkre. Ha rendszeresen fogyasztjuk, akkor erősíthetjük vele immunrendszerünket, csökkenthetjük bizonyos krónikus betegségek rizikóját, és az esszenciális zsírsavaknak köszönhetően a szívünket, a vérereket, sőt még az idegrendszerünket is védhetjük. A kender olaj nem tartalmaz tartósítószereket, sőt egyetlen összetevője van, maga az olaj a jótékony molekulák hosszú listáját tartalmazza. A kender olaj táplálkozási szempontból tömény alternatívája a vajnak, az olívaolajnak és a kókuszdióolajnak főzéshez és sütéshez, valamint kozmetikai célokra is alkalmas.
Egyre inkább fellelhetőek a kozmetikumok között a kender olaj tartalmú termékek, hiszen az olaj ápolja és hidratálja a bőrt, enyhíti a viszketést és az irritációt, javítja a bőr rugalmasságát is. Az antioxidáns tartalom miatt például előnyös lehet a bőrnek, ha belsőleg és külsőleg is egyidejűleg használjuk az olajat. A kender olaj alkalmas a haj problémák kezelésére is, ha a haj száraz és törékeny kis mennyiségű olajat pakolásként használhatjuk hajmosás előtt. Pontosan azért használják a hajsamponokban és kondicionálókban és szérumokban gyakran az olajat, mert annak zsírsavai segíthetik a haj és a fejbőr hidratálását. A kender olaj omega3-ja pedig segíti a ragyogást, a hajvégek töredezettségének megszűnését és annak erősségét is.