Sok olyan egyedi élelmiszer alapanyag van, amit érdemes bevinni a konyhába még akkor is, ha eddig nem igazán ismertük. A gersli, nem véletlenül rendkívül népszerű étel a közép-európai konyhában. Manapság egyre inkább előtérbe kerül az egészségtudatos táplálkozás keretében. Gazdag rostforrás, alacsony zsírtartalmmal bír, valamint tele van hasznos vitaminokkal és ásványi komponensekkel, ami ideálissá teszi a vegetáriánusok, mind a húsevők számára. A gersli voltaképpen hántolt árpából készül, amit manapság már ipari technológiával végeznek el. A rendszeres fogyasztása támogathatja az emésztőrendszer egészségét, óvja a szívet, belülről szépít, méregtelenít és még az idegekre is nyugtatóa tud hatni. A rostok segítenek a teltségérzet fenntartásában, ami hasznos lehet a testsúly kontrollálásában.
Továbbá, a gersli alacsony glikémiás indexű, ami azt jelenti, hogy lassan szabadítja fel a cukrot a véráramba, így segít a vércukorszint egyenletes szinten tartásában. Ezért kiváló választás a cukorbetegek étrendjébe való beépítésébe. A gersli sokoldalú és könnyen elkészíthető. Felhasználható levesekben, salátákban, köretként, de akár desszertek alapanyagaként ugyanúgy megfelel. Főzés után kellemes, rágós textúrájú, ami kiváló kontrasztot nyújt a különböző ételekben. A gersli tehát nem csak ízletes, hanem több egy olyan kiváló alapanyag, amivel fontos jól bánni és rendszeresen fogyasztani. Legyen szó egy hagyományos recept elkészítéséről, vagy egy új konyhai kísérletről bátran helyezzük ezt az összetevőt az előtérbe. Remek ötleteket találunk ehhez a receptneked.hu weboldalon.